Прецакан „колега”издал Брендо

0

Предателство от украински колега е причината за изненадващият арест на наркобарона Евелин Банев-Брендо в Киев, научи „Уикенд” от свои източници в подземния свят. Въпреки че преди 3 години официално обявил, че се оттегля от бизнеса с дрога, Банев се завърнал в схемите миналата пролет. Този път това му изяде главата.

Как обаче се стига до ареста на Брендо?
Банев и украинският му партньор преди около половин година пускат в действие канал за внос на кокаин от Южна Америка. С контактите си българинът успява да поръча стоката от колумбийски картел, а колегата му в Киев осигурява прекарването през границата. Първите пратки са от по 20-30 килограма и пристигат със самолет. След това Банев и ортакът му ги пласират на групировки в Западна Украйна. Основните клиенти са мафиотски босове от Ровенска и Волинска област.
След като първите печалби потичат, между двамата партньори избухва разрив. Банев подозира свои украински съдружник, че опитва да влезе в директен контакт с производителите в Колумбия и да го прескочи. За нашенецът това е абсолютно недопустимо, защото именно ролята му на посредник между Европа и Латинска Америка го държи вече десетилетия по върховете в световната наркотърговия. В опит да си запази позициите, Брендо изпява на украинските ченгета своя партньор. Така в началото на юли, ортакът на Брендо е изловен при наркосделка в град Ровно, става ясно от публикации в украински медии. Името му и до днес се държи в тайна.
Излъганият партньор на Брендо е бесен. Разбира се, той също не му остава длъжен. Украинецът е напълно наясно, че нашенецът има чадър от местни ченгета на изключително високо ниво. За това спуска информация за издирваният от властите на България, Румъния и Италия кокаинов крал на западна разузнавателна служба. Нейни агенти на място в Киев се убеждават лично, че информацията е вярна. Поставени пред свършен факт, украинските ченгета са принудени да извършат операцията на 6 септември.


Подобна практика от години съществува и в България. До разбиването през последните години на десетки нелегални фабрики за цигари и печатници за фалшиви долари и евро се стига след сигнали на чужди ченгета. В тях те посочват на „дълбоко изненаданите” си български колеги смайващи подробности. От имената на босовете, конкретното място и сграда където се върши нелегалната дейност, до номера на коли и снимки на шофьорите прекарващи стоката. В сигналите очаквано са спестени подробности, кой полицай или магистрат прибира рушветите за разпънатия чадър. Може би защото получателите нерядко са едни и същи. Действайки прагматично, чужденците предпочитат да се заяждат, стига нелегалната дейност ощетяваща и техните страни да  бъде пресечена. За да не избухне скандал, българските власти са принудени да действат, давайки си вид, че са много благодарни за получената информация.


Слуховете за украинският чадър над Брендо се потвърждават и от разпространения клип от ареста му.

На видеото се вижда как облеченият неглиже Банев спокойно крачи към колата си, спряна на паркинг пред хипермаркет. Убеден, че в Киев не го грози опасност, Брендо няма и охрана, въпреки че е бос от световна величина. Така за десетките тежковъоражени командоси не е проблем да го повалят на земята и откарат в килията.
Наши източници твърдят, че кокаиновият крал живее почти постоянно в Украйна от близо две години, разчитайки на контактите си сред тамошните служби за сигурност. С изричната уговорка „да не се занимава отново с глупости”, той си плаща месечната такса „спокойствие”, която стигала до 50 000 евро. С легалният си паспорт като гражданин на Венецуела и още няколко фалшиви тескерета Банев успешно си наема луксозни вили край столицата Киев. Спазвайки стриктно правилата на конспирацията, наркобоса на всеки два месеца сменя убежищата. Както и преди, Банев никога не носи в себе си мобилен телефон. Категорично отказва да говори дори и от други. Комуникацията му с външният свят се осъществява чрез интернет приложение за разговори. За разлика от Вайбър и други подобни, то е специално изработено, а данните са надеждно криптирани.
Повече от година и половина единствените разговори са свързани с легалният му бизнес у нас, твърдят запознати. Чрез свои подставени лица Брендо строи десетки затворени комплекси и хотели в София и по морето. Само за последните пет години, през които се издирва от Интерпол, инвестициите му в тухли и бетон са за над 100 млн. евро.


При подобно богатство е наистина непонятно защо Банев отново решава да се върне към старата си професия.

„Очевидно водещ е риска, а не парите. Явно тръпката е много силна”, допуска полицай от отдел „Наркотици”.
Родни спецченгета припомнят, че контактите на Брендо по линия на дрогата в Украйна са още от 2010 г. По това време страната е част от маршрута на създаден от него канал за внос на кокаин към Западна Европа. Разбиването на схемата отключва поредица от събития, които може да го пратят до живот в пандиза.
За момента Банев има три присъди – 20 г. за наркотрафик в Италия, други 10 за същото от Румъния и 6 години заради пране на пари в България. Както може да се очаква, след ареста в Киев и трите държави подадоха молби за екстрадиция на наркобарона. Това постави украинските власти пред невиждан до момента в целия свят казус. Освен чисто юридически, за Брендо има и други причини да стиска палци да бъде върнат в България или Италия. За тукашният съд, който го пусна у дома с влязла в сила присъда, а той избяга, нещата са повече от ясни. В Италия на всеки затворник с добро поведение, наказанието се намалява с три месеца през половин година. Отделно са бонусите за труд и възможност за предсрочно освобождаване.


Далеч по-незавидна съдба чака Брендо в Румъния, твърдят наши източници. По една случайност властите в Букурещ  са първите, подали молба да си го получат пред украинската прокуратура. Освен официалната присъда от 10 г. затвор, северната ни съседка готви и обвинение за убийството на ченге под прикритие на Евелин Банев, твърдят наши източници. Това може да му осигури килия до живот. Информацията за страшното обвинение все още се държи в тайна, но според юристи може да натежи при решението на съда в Киев.
Единственият публичен теч по темата е от 2016 г. в публикация на местният сайт spynew.ro. Макар и косвено, в цялата афера централна роля отново играе Украйна. В началото на 2010 г.  ченгета от България, Италия, Румъния и Гърция започват да разследват ръководена от Брендо група за внос на кокаин в Европа. Дрогата се товари на кораби във Венецуела и пристига на пристанище Одеса, скрита в кашони с банани. Подобни пратки по правило будят сериозен интерес сред митничарите от цял свят. В случая Банев има доверени хора в украинските гранични власти, които му гарантират, че проверката ще е формална. Пристигайки в Одеса, документите на пратката с банани се подменят. Така тя вече се води проверена и спокойно може да отпътува за гръцко или румънско пристанище.


Освен място за претоварване, Украйна е неофициалната централа на наркоканала.

Там се осъществяват връзки между Банев и клиентите от Европа. Плащането е само в брой, като изричното изискване на боса е парите да се предават в куфари, натъпкани с дребни банкноти евро – в пачки от по 10, 20 и 50 евро. Причината е, че купюрите от по 200 и 500 евро са обект на засилен контрол и много лесно се проследяват.
Маршрутът е проигран десетки пъти, когато румънските власти успяват да внедрят ченге под прикритие в групата на Брендо. В ролята на таен агент влиза бившият митничар Спиридон Джордже. Румънецът успява да се сближи и спечели доверието на боса, след като му осигурява „контакти” сред митничарите на пристанище Констанца. След десетки срещи и оказани услуги, Банев избира Джордже за свои заместник в бандата. В резултат на това тайният агент успява да помогне за залавянето на пратка от 1,2 тона кокаин в Одеса. Дрогата е заловена през 2010 г. от украинските власти, след като пристига с кораб от Венецуела. Впоследствие провалът с кокаина е обсъждан при последвалите срещи на Джордже и Брендо. Твърди се, че последната от тях е в България.
Малко след това тайният агент е отровен. Трупът на 49-годишния румънец е открит на 30 април 2011 г. край село Българево. При последвалата аутопсия се изяснява, че смъртта на Джордже е настъпила, след като погълнал миша отрова, изпита с натурален сок от праскова. Такава празна кутия е намерена до трупа му. Още тогава от румънската прокуратура обявиха, че това е наказание за провалената наркооперация. На запитвания от медии дали подозират Брендо, властите в Букурещ запазиха ледено мълчание. Все пак, събраните доказателства при международното разследване са в основата на присъдата срещу Брендо в Румъния за продажба на 50 кг. кокаин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.