Под прикритие: В Правителствена болница са подслушвали висши държавни служители

0

Видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното отделение, обслужващо висшия държавен апарат е установено от проверяващ екип в МБАЛ Лозенец (Правителствена болница). То е било инсталирано от частна фирма и никой от болницата е нямал достъп до записите. Няма и предупредителни табели, че пациентите са били записвани.

Това е най-шокиращата констатация в доклада, изготвен от проверяващите, с който БРРД разполага. Докладът е изготвен още в началото на юли т.г. от екип  но не беше представен публично. Здравният министър Стойчо Кацаров не отговори на запитванията ни за коментар относно този доклад, но го предостави след като го поискахме по реда на ЗДОИ. Тази дискретност може да се обясни със скандалния факт на подслушване на висши държавници без никакъв контрол и компроматите, които евентуално са натрупани от бившето ръководство на болницата, сочи bird.bg.

Освен подслушването са установени и други драстични нарушения. 29 служители са били на щат като мъртви души, без да работят, включително едно починало лице. Изпълнителният директор Любомир Спасов е получил 535 хиляди лева ДМС за 2020 г. без да има подписан договор. Архивът на обществените поръчки се води само на хартия, а в самите поръчки се откриват скандални договори за десетки милиони, заради които болницата е задлъжняла към ББР. Доставчици на апаратура и консумативи за стотици милиони лева са с установена свързаност с болницата, макар че не става ясно каква точно е тя. Автомобили закупени от болницата се ползват за лични цели. В касата се поддържа наличност от стотици хиляди лева и т.н.

Подслушващата фирма продава дозатор за сапун за 700 лв.

Компанията “Медилон” ЕООД е собственост на Даниела Иванова Желязкова и е създадена през далечната 1998 г.  За кратко съсобственик с малък дял в нея е било американското дружество “Дексол”. Фирмата е утвърдена на пазара като един от големите доставчици на консумативи за българските болници. През годините тя е натрупала внушителна сума от договори за обществени поръчки с болници – 152 млн. лв. Над 120 милиона лв. от договорите на “Медилон” са с МБАЛ – Лозенец. Според източници на БРРД собственичката е била в привилегировани отношения с бившия шеф Любомир Спасов.

В доклада са описани подробно единичните стойности на доставяната техника и материали от “Медилон” ЕООД. Цените са шокиращо високи – дозатор за сапун за 685 лв. без ДДС, мивка за 26 272 лв. и т.н. Проверяващите са установили, че за да се печелят поръчките именно от тази фирма са поставяни дискриминационни условия, които само тя можела да изпълни.

В официалния си сайт фирмата съобщава, че се занимава с “внос и доставка на медицинска апаратура и извършване на гаранционен и извънгаранционен сервиз на предлаганата апаратура”. Не е ясно дали видеонаблюдението и микрофоните в леглата и кушетките на властимащите са част от медицинска апаратура за наблюдение на състоянието на болните. Във всички случаи обаче воденето на такива записи е незаконосъобразно и дори излага на риск националната сигурност, тъй като висшите държавници може да са били записани да споделят чувствителна информация от служебен характер.

Констатации на проверяващите за обществените поръчки на Медилон ЕООД

БРРД се свърза с фронт-офиса на “Медилон”, но оттам не пожелаха да коментират данните в доклада, нито да ни свържат със собственичката Даниела Желязкова. До редакционното приключване на статията не получихме обратно обаждане от нея.

Свързани фирми и неизгодни договори

Друга фирма доставчик на МБАЛ “Лозенец”, за която са констатирани свързаност с болницата, е “Лог-Интегра” АД. Фирмата е собственост на Александра Николаева Станева. Тя вероятно е в роднинска връзка с Даниела Желязкова, чието име преди е било Станева. Двете дами делят един и същ адрес в софийския квартал Люлин. “Лог Интегра” е изпълнила обществени поръчки за МБАЛ – Лозенец за над 15 млн. лв.

Сред големите доставчици на лекарства е “Булфарма” ООД. Фирмата е на Михаил Тиков и синовете му, които владеят най-голямата мрежа частна болници в България. МБАЛ – Лозенец се е ангажирала в петгодишен договор с “Булфарма”, на която дължи още 27 милиона лв. Според проверяващите този договор е сключен при драстични нарушения в търговата процедура. Такава обществена поръчка няма как да се подпише без знанието на министъра на здравеопазването, който по това време е Костадин Ангелов.

Проверката не включва данни за скандалните трансплантации на властимащи, предредили други чакащи за органи, както и за данните за търговия с органи, за които съобщи преди време здравното министерство.

Засега няма яснота дали докладът, който е стигнал до Министерството на здравеопазването, е бил предаден на прокуратурата или ДАНС за последващи действия и проверки на констатираните нарушения.

Автор:

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.