Нероденото бебе на Иванчева спаси и заместничката й от ареста

0

Нероденото бебе на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, което трябва да се роди в края на септември, издейства свободата и на дясната й ръка Биляна Петрова. В началото на седмицата Върховният касационен съд (ВКС) окончателно отмени домашния арест на Биляна Петрова, заменяйки го с парична гаранция от 8 000 лв.

Върховните съдии приеха, че подсъдимата за подкуп бивша заместник-кметица на „Младост“ прекалено дълго е поставена под запрещение и няма възможност да се грижи за болната си майка. Макар и да не е посочено сред мотивите, очакваната поява на бебето на Десислава Иванчева, заради което тя бе пусната на свобода още през пролетта, също е натежало върху решението на съдиите. „При положение, че основната подсъдима в процеса за подкуп е на свобода, нейната помощничка Биляна Петрова също следва да се възползва от тази мярка“, коментираха юристи решението на Върховния съд да върне свободата на дясната ръка на Десислава Иванчева.
Биляна Петрова, заедно с Иванчева и с бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, бяха зрелищно арестувани на 17 април 2018 г. пред Спортната палата в центъра на София. При обиск на служебния им автомобил криминалистите

откриха белязани 70 000 евро,

скрити в кашон в багажника на возилото. Според обвинителния акт, минути по-рано Иванчева и Петрова са прибрали пачките от посредника Петко Дюлгеров. Подкупът е поискан и даден от строителния предприемач Александър Ваклин, който свидетелства, че са му искани 500 000 лева рушвет, за да му бъде разрешено да строи жилищна кооперация в местността „Камбаните“.
След задържането им Иванчева и Биляна Петрова останаха 8 месеца в ареста, като двете се оплакаха публично от лошите условия в тъмницата. След серия от изпъстрени със скандали съдебни заседания екс управничките на „Младост“ бяха осъдени като виновни за поискан и прибран подкуп на две инстанции, но пък мерките им бяха променени и те останаха под домашен арест, без да имат право да напускат домовете си.
Десислава Иванчева обаче издейства свободата си тази пролет, когато стана известно, че е забремянала чрез ин витро процедура и че очаква появата на първото си дете на 47-годишна възраст. Дни след като се разбра, че тя носи живот в утробата си, съдиите от Върховния касационен съд постановиха освобождаването й под гаранция и поискаха информация от Висшия съдебен съвет за проверка на евентуални процедурни нарушения на председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев. Миналата пролет съдия Ушев осъди на втора инстанция триото Иванчева – Биляна Петрова – Петко Дюлгеров за получен подкуп от 70 000 евро от строителния бос Александър Ваклин. Според решението на председателствания от него съд, присъдите бяха съответно 8, 7 и 6 г. затвор.
Запознати с процеса за подкуп срещу екс кметицата на „Младост“ заподозряха, че баща на идеята Иванчева да зачене, е доскорощният депутат и адвокат Николай Хаджигенов, който я защитава в съдебната зала. „При положение, че Иванчева роди, то тя няма да влезе в затвора дори и да се сдобие с осъдителна присъда, тъй като се води самотна майка. Макар да няма установена съдебна практика при подобни казуси, малцина магистрати биха се осмелили да пратят в пандиза майка с новородено и да постановят бебето да бъде отглеждано от социалните“, коментират юристи.
Иначе бебето на Десислава Иванчева

трябва да се роди в края на септември

в частната столична клиника „Щерев“. В интервю пред „Уикенд“, дадено тази пролет, бившата кметица на „Младост“ призна, че е избрала бащата на бебето си по каталог.
„Бях страшно впечатлена от големия избор. Намерих скандинавец, висок 190 см, със светли очи и тъмни коси. Бях страшно впечатлена от големия избор на донорски сперматозоиди. Пише всичко за донорите, описани са дори физическите данни на бабата и дядото на дарителите. Бях харесала един мъж, но прочетох, че в рода му някой имал раково заболяване, и се отказах. Затова намерих друг”, разказва бъдещата майка. Тя сподели, че даже е замразила още два ембриона от същия мъж. „До година или по-късно ще реша дали да родя още едно-две деца или да даря ембрионите на нуждаещо се семейство”, казва тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.