На светло: Станаха ясни имената на 130 подслушвани през миналото лято

0

130 имена на подслушвани по време на антиправителствените протести миналата година български граждани прозвучаха от трибуната на Народното събрание на закрито заседание на парламента, продължило повече от час. Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушване на протестиращи е успяла да установи кои са 130 от общо 934 подслушвани лица, които са засекретени от прокуратурата. 

Сред идентифицираните има 5-ма журналисти, 4-ма председатели на граждански сдружения, политици – немалка част от тях слушаха имената си в зала, бивш прокурор от Софийска градска прокуратура, генерали от резерва и един от българската армия, вкл. и журналист от голяма френска медия, посочи председателят на комисията Николай Хаджигенов от „Изправи се, БГ! Ние идваме!“.

Българският „Уотъргейт“, както адв. Хаджигенов определи този безпрецедентен акт, е „най-ужасяващото покушение срещу правата на българските граждани и срещу демокрацията изобщо“. „Това е буквално опит за убийство на демокрацията с незаконни средства“, категоричен бе той.

По думите му куп служби, цялото МВР са извършили престъпление, специализираната прокуратура – също. Въз основа на извършените проверки и събраните доказателства, комисията е установила, че експлоатираните СРС-та са изначално незаконосъобразни. Разшеренията, които са издадени от Специализирания наказателен съд – също. Исканията за използване на тези средства са писани от Отдел „Контратероризъм“ към ГДБОП, подписвани са от прокуратурата и са внасяни в специализирания съд.

Налице е и доклад от повече от 100 страници, който коментира правната квалификация на деянието – „опит за въоръжено въстание, преврат и бунтове“, съчетано с „организирана престъпна група“. „Това е правен абсурд и нонсенс изначално. Това е правено нарочно, с единствена цел да може Борисов и ГЕРБ да запазят властта си, да използват бухалката Гешев, с участието на двама вътрешни министри, които до този момент бяха депутати, един главен секретар на МВР, началник на ГДБОП“, коментира Николай Хаджигенов.

Според него няма процедура по експлоатирането на специални разузнавателни средства по отношение на протестиращите граждани, която да е спазена. Нито една! „Имаме целенасочена организирана престъпна дейност спрямо българските граждани“, категоричен бе председателят на временната парламентарна комисия.

„Това, което се изчете в зала, не е насочено срещу политическа партия ГЕРБ. Това е насочено – като изводи и като анализ – срещу всеки, който има шанс и попадне някога във властта, да знае че така не се прави срещу никого в България“, коментира от своя страна народният представител Арман Бабикян.

“Срещу никой български гражданин не може да се действа незаконно, газейки конституционните му права и нарушавайки още куп закони, впрягайки цялата репресивна машина срещу свободата. Надявам се, че нашите колеги (от ГЕРБ, които напуснаха залата) ще искат да чуят истината, за да не преживяваме това отново”, посочи Арман Бабикян и допълни, че сме живели дълго в последните 30 години с други истини, които отказваме да преглътнем и след време отново се сблъскваме с тях.

Трябва да имаме силата да продължим и да не разрешаваме това да се повтаря”, категоричен бе народният прездставител от “Изправи се, БГ! Ние идваме!”.

Докладът на комисията беше приет на закрито заседание на парламента, а ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването.

Автор: Елизабет Дафинова

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.