Брендо заловен по сигнал от Европа, крил се и в Русия

0

Заловеният в Украйна Евелин Банев-Брендо е пристигнал в Киев няколко дни преди да бъде арестуван от полицията, научи вестник „Галерия“ от запознати с документите по екстрадицията му у нас.

Брендо е бил следен от няколко месеца и сигнал за дейността му там е пристигнал от служба за сигурност в Европа, но не българска, уверява източник на „Галерия“.

Издирваният от 5 години кокаинов крал изненадващо беше хванат на паркинг в украинската столица на 6 септември. Брендо е имал паспорти от няколко държави, включително и от Русия. Точно там се е крил родният мафиот със световна слава в последните години, твърди източник на „Галерия“ от ънръграунда, който добре познава навиците на Банев.

Медиите в Украйна разпространиха снимки на

мобилен телефон с гравиран лик на президента Владимир Путин,

изработен от злато и черен титан. Твърди се, че е намерен при обиска на къщата, в която бил отседнал Брендо. Постройката обаче била обитавана от двама негови съратници, които са молдовец и румънец. Както е известно, Брендо и всички опасни издирвани по цял свят бандити не ползват мобилни телефони, за да не ги проследят по тях.

Според различни информации в София след залавянето на Брендо телефонът е ползван от него само на територията на Русия.

Евелин Банев избяга от България през 2018 година. Преди това беше арестуван по мегаделото „Кокаинови крале“ в Италия. Закопчаха го през 2012 година до Лозенец, където има хотел. След година и половина в италианския арест Брендо

беше освободен и го върнаха у нас, защото тук течеше дело

срещу него и членове на фамилията му за пране на пари. То е с приоритет, тъй като е започнало по-рано. Междувременно Румъния го осъди отново за трафик на кокаин в страната на 10 години затвор. Италианският съд беше най-суров и му даде 20 години като организатор и финансист на един от най-големите канали за кокаин от Южна Америка към Европа. През това време Брендо спокойно се разхождаше в София и чакаше окончателното решение на българския съд. Когато то беше публикувано, Брендо логично не беше намерен. Така се получи парадоксът да го издирват три държави, за да го вкарат в затвора.

Евелин Банев е известен с навика си да пътува с фалшиви паспорти още от края на 90-те, когато работи със СИК. С документи менте е залавян в Европа на път за Швейцария. Единственият му легален паспорт от чужда държава

беше издаден от Венецуела заради инвестициите му там

и добрите контакти, които има в латиноамериканската страна. Затова всички предполагаха, че се крие там или на някой екзотичен остров, който е офшорна зона. И този път обаче ловкият играч, роден в Тополовград, изненада всички с появата си в Украйна.

Другата загадка в казуса с ареста му в Киев е наркооранжерията за канабис, намерена в къщата, която е наел. Брендо е известен с трафика на далеч по-скъпия и престижен кокаин и никога не се е докосвал до дрога, а само е осигурявал каналите, по които тя да минава пристанища, океани и граници. Предполага се, че инвестицията в огромната оранжерия с индийски коноп е на Брендо, а румънецът и молдовецът са хората, които са се грижили за нея.

Връзката на Брендо с бившите съветски републики не е само с изненадващия му арест в Украйна. Един от най-доверените му хора у нас е Вилор Христович Христов, който е роден в Русия, но отдавна има български паспорт.

Вилор Христов управлява бизнеса на Брендо с недвижими имоти

у нас, както и хотелите му, които притежава чрез офшорни фирми. За комплекса в Лозенец дори се водиха преговори с големи руски бизнесмени, а накрая беше продаден на кипърска фирма със скрити собственици. Повечето ВИП гости на „Оазис“ са от Русия, а с помощта на Брендо и Вилор Христович десетки поданици на Путин са намерили път към инвестиции по родното Черноморие, разказват хора от бизнеса с недвижими имоти.

Ще лежи присъдите от Италия и Румъния у нас

България е първата държава, която е поискала Брендо да бъде екстрадиран, защото първа е получила информацията заради произхода му.

Сега той ще бъде около месец в ареста в Киев и съдът там ще се произнесе по документите, които вече са пристигнали от България. А в тях пише, че Брендо има влязла в сила 6-годишна присъда за пране на пари от наркотрафик, както и че е български гражданин и трябва да лежи у нас.

Въпреки че Украйна не е член на Европейския съюз, се очаква

екстрадицията на Брендо да се случи без проблеми.

Според юристи довеждането му с белезници от Русия би се случило много по-сложно. Освен това вече се разпространява информацията, че Кокаиновият крал е намерил топъл пристан в службите за сигурност на Москва и неслучайно се е чакало той да отиде в Украйна, за да бъде арестуван.

След като пристигне в България, ще се решава дали да го пращат в Италия, която го осъди първа през април 2017 година, или в Румъния, където е признат окончателно за виновен през юни 2017. Тогава делото срещу Брендо у нас беше още висящо на последна инстанция, която се произнесе през март 2018 година.

Официално Брендо се разхождаше на свобода у нас

въпреки присъдите от Италия и Румъния заради неприключилото му дело, което е и най-старото.

„Най-вероятно България ще приеме за изпълнение присъдите на Евелин Банев от чужбина. Тук всички наказания ще бъдат обединени в едно. По нашето законодателство се взема най-тежката присъда и това е тази в Италия. Но дотогава има време. Може да се окаже, че Брендо пак ще се измъкне, както винаги го е правил“, коментира пред „Галерия“ известен магистрат, който в миналото е разследвал Евелин Банев.

Докато за Брендо престоят зад решетките заради „Кокаинови крале“ тепърва предстои, съучастниците му по най-голямата афера с наркотрафик от България вече излязоха от затвора. Както „Галерия“ писа, Матей Боев, Тинко Гарев и останалите задържани в мегаоперацията на карабинерите през 2012 година бяха върнати в затворите у нас и тук съдилищата ги пуснаха предсрочно.

Четвъртото голямо разследване срещу него е за плантацията в Киев

Ако се докаже връзката на Брендо с плантацията за марихуана, това ще е поредното международно разследване за българския кокаинов крал. Така той ще бъде съден в Украйна и може да получи наказание затвор.

Още в началото на новия век Брендо е на мушката на полицията в Испания и Италия, както и в Швейцария заради съмнителни парични преводи,

с които се перат пари от дрога.

По техни сигнали започва делото му за пране на пари у нас през 2007 година. Основни действащи лица са Евелин Банев и баджанакът му Константин Дишлиев, който беше разстрелян през 2005 година и не доживя правосъдието. Помагачи в дейността на двамата бил полубратът на Брендо Симо Карайчев, съпругата му Моника и сестра й Десислава, които бяха оправдани.

Второто голямо разследване е на Италия, по което Брендо беше осъден на 20 години затвор. Третото е в Румъния за трафик на 51 килограма, които Брендо осигурил за страната.

Освен тях обаче в Швейцария има отделно дело

за пране на пари с главно действащо лице Брендо, но той не е обвиняем. По законите в държавата отговорност се търси от голямата банка „Кредит Суис“, през която са минавали авоарите на Кокаиновия крал и която е прикривала от полицията информация за средствата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.