Правен прецедент: Три държави искат екстрадиция на Брендо

0

Прокуратурата е изпратила документи до Украйна за предварителното задържане на Евелин Банев-Брендо и искане за екстрадицията му в България, за да излежи 6-годишната си присъда за пране на пари от наркотрафик, окончателно влязла в сила от 2018 г. Дали Банев ще бъде екстрадиран в България обаче все още не е сигурно, тъй като и други две държави го издирват заради влезли в сила присъди за наркотрафик – Италия и Румъния.

За ареста на Банев край Киев бе съобщено в петък (10 септември) и той ще остане в ареста там за 20 дни – до 25 септември, докогато е крайният срок за изпращане на молба за екстрадиция от страна на българската прокуратура, а такава вече е изпратена. Случаят с Банев е правен прецедент, коментира зам. градският прокурор на София Иво Илиев, цитиран от БТА и БНР.

„Логиката е като български гражданин той да бъде предаден на България, разбира се, да си изтърпи присъдата. Тъй като обаче тук има колизия с други две присъди, това е въпрос, който ще се реши от украинския съдебен орган по тяхното законодателство. Какво ще е крайното решение и кога, не може да се каже, защото законодателството на двете държави е различно“, каза Илиев.

В Италия Банев е осъден на 20 години затвор, а в Румъния има влязла в сила 10-годишна присъда.

„Ако бъде върнат в България, страната ни ще изиска информация за останалите присъди. При тази хипотеза важат правата за обединяване на присъди“, обясни Илиев.

От прокуратурата не се ангажираха с прогноза кога украинските власти ще отговорят на искането Евелин Банев.

По думите на Илиев в случая има конкуренция на основания за екстрадиция. Зам. градският прокурор на София определи казуса като изпитание и тест по какъв начин ще се действа.

„Ние такъв случай, доколкото ми е известно, нямаме при нас“, посочи още Илиев.

Банев е в неизвестност от 2018 г.

Евелин Банев има шестгодишна присъда в България, постановена през 2018 г. Той е осъден за това, че между 17 октомври 2002 г. и 30 май 2005 г. на територията на България, Великобритания, Британските Вирджински острови, Швейцария и Австрия е участвал в организирана престъпна група, създадена за финансови операции със средства, за които е знаел, че са придобити чрез трафик на наркотични вещества.

Присъдата на Банев е влязла в сила на 26 април 2018 г., когато Софийската градска прокуратура незабавно е разпоредила той да бъде задържан и закаран в затвора. Спрямо него е наложена и забрана за напускане на страната. След като е установено, че той не пребивава на известните адреси и местонахождението му в страната е неизвестно, Банев е обявен последователно за местно, общодържавно и международно издирване.

Има по-тежки присъди за наркотрафик в Италия и Румъния

Той беше задържан в Италия и преди години беше върнат в България заради делото срещу него тук. През 2013 г. Софийският градски съд го осъди на 7.5 години затвор, но апелативният съд го оправда и замени домашния му арест с подписка.

След това Върховният касационен съд върна делото и при повторното разглеждане САС го осъди на 6 години затвор. Тогава мярката му за неотклонение не беше променена, като от съда обясниха, че присъдата е четена в негово присъствие и се е явявал на всички заседания. Забраната му за напускане на страната остана до края на процеса.

Банев беше подсъдим заедно с доведения си брат Симо Карайчев, бившата си съпруга Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева. Добринова и Дишлиева бяха оправдани, а Карайчев получи три години условно.

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.