Пловдивски хлапак подлуди тел. 112, навъртя 190 обаждания за месец

0

Дете от Пловдив подлуди диспечерите на спешния телефон 112. В рамките на по-малко от месец хлапето е осъществило общо 190 обаждания, като за целта е използвало телефона на майка си, съобщи „Марица“.

Първото позвъняване било на 3 юли миналата година, като до 27-и същия месец те стигнали внушителната бройка. В повечето случаи, когато диспечерът вдигал, отсреща малчуганът или е мълчал, или е издавал странни звуци. От централата на тел. 112 подали сигнал в полицията с искане собственикът на телефона да бъде установен и санкциониран.

Със случая се заел инспектор от Шесто районно. Той посетил адреса и разговарял с майката. Като родител на детето, униформеният съставил на нея акт за нарушение в размер на 200 лв. Жената го подписала без възражения, като й било отправено и полицейско предупреждение да не преотстъпва мобилния си телефон на сина си.

След това обаче пловдивчанката обжалвала акта в законовия срок. Преди дни магистратите от Районния съд в града под тепетата решили да отменят санкцията, определяйки случая като „маловажен“ и без последици.

Майката обяснила, че детето страда от умерена умствена изостаналост, значително нарушение на поведението и тежко нарушение на говорните функции с импулсивни прояви, което обяснява и несвързаното говорене и мълчанието по време на позвъняванията.

„Майката е допуснала синът й да извърши нарушение, за което тя признава вината си, но съдът намира, че наказващият орган е бил длъжен да приложи правилно закона, като отграничи маловажния случай, който представлява нарушението, от нарушенията, обхванати от чл. 6 ЗАНН“, се казва в мотивите на съда.

В случая с въпросните обаждания не са били ангажирани служби от пожарната и Бърза помощ. Така Районният съд в Пловдив отмени санкцията за майката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.