Топ апашът Асен Хастара краде коли в Румъния

0

България се оказа тясна за престъпния гений Асен Колев – Хаскара, който вече краде джипове и лимузини в Румъния. Източник на „Уикенд“ от средите на МВР, който се позова на информатор от ъндърграунда, обясни, че 37-годишният разбойник и неговата банда от няколко месеца се подвизават в района на Букурещ, където в промишлената зона на румънската столица са преместили основната си база, в която разкостват задигнатите автомобили.

Основната цел на Хастара са скъпоструващи джипове и лимузини. След като префасонират плячката и пренабият нови регистрационни номера на рамата и двигателя, колите заминават по изпитано трасе към Русия и Украйна, където гладът за мерцедеси, беемвета, тойоти и рейнж роувъри е постоянен.

Ченгетата са наясно, че най-сръчният крадец в републиката Асен Колев – Хастара до момента е вкарал стотици крадени коли към Москва и столицата на Молдова Кишинев.

Според данни на службите, Асен Хастара всеки месец краде по около 10 луксозни джипа „Тойота Ленд Крузер”, които се

изнасят от Румъния с фалшиви документи

към държави от бившия Съветски съюз. Тойотите се задигат от букурещките булеварди посредством скъпоструващи джаджи, които разбиват софтуерната защита на возилата. Клиенти на Хастара и бандата му са представители на

руска престъпна групировка, която намира пазар за возилата.

Пазарната цена на един такъв джип е между 85 000 и 110 000 евро, а крадците прибират между 20 и 30 000 лева за всяко похитено возило.

Освен джипове, Хастара и бандата му посягат и на последните модели на „Мерцедес”, които не са рядкост във вече замогналата се Румъния. Лимузините струват над €100 000. Автоджамбазинът натрупа достатъчно опит по софийските улици, откъдето задигаше поне по 4 такива „мерджана“ всеки месец. Мерцедесите обаче не се изнасят, а се разглобяват и продават на части. Разфасовайки една S-класа, бандата си докарва между 40 и 50 000 лева.  До 2019-а каналът за износ на джипове за Русия се контролираше от друг известен апаш – Павлин Петров – Пери. Двамата с Хастара работиха в тандем до преди години, но се изпокарали и всеки поел по своя път.

В ъндърграунд средите се мълви, че Асен Колев на два пъти

прецакал Пери чрез корумпирани ченгета,

като му уредил почивка в килията. Пери бе сгащен на два пъти през последната година. Първо го спипаха на 26 март 2019 г. в краден джип „Нисан”. В колата беше и неговата съпруга Галена Миладинова. Последният арест на Павлин Петров се случи на 20 януари 2020 г., когато беше закопчан в столичния квартал „Драгалевци”. Оттогава Пери е в килията.

Асен Колев – Хастара придоби популярност на 11 април 2013 г., когато с краден джип натресе служебната кола на тогавашния шеф на ДАНС Константин Казаков на кръстовището на НДК. Иначе Хастара стана национално известен още през есента на 2009 г., когато бе арестуван като тартор на банда за кражба на лимузини. Тарикатът плащал заплата от 800 лв. месечно на двама корумпирани полицаи да го пазят, докато краде колите, и да му дават информация за евентуална плячка или акции на МВР. Хастара бе арестуван минути след като задигна джип БМВ на финансовото министерство. Оказа се, че в набега му помагал офицер от служба „Военна информация“.

Асен Колев е смятан за един от най-добрите автокрадци в София.

Полицаи твърдят, че е специалист в кражбите на всички модели беемве, тойота и ауди. По техни наблюдения преди да се изнесе към Румъния Хастара най-често „работел“ в центъра на столицата, в „Лозенец“ и кварталите край бул. „България“. Хастара попада в полезрението на полицията веднага щом става пълнолетен, когато е заловен да продава дрога, а година по-късно униформените го арестуват за първи път и с крадена кола. Оттогава престъпната му кариера е в непрекъснат възход.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.