Строго секретно! Най-тайното място в света – базата на Ким Чен Ун за ядрени опити (ВИДЕО)

0

Там е позиционирано основното ядрено съоръжение на Северна Корея и е единственият активен полигон за ядрени изпитания в света.

Северна Корея е една от най-изолираните страни в света, а някои територии са напълно затворени за чужденци. Най-интересното място в тази държава – поне след като стана ясно, че режимът на Ким Чен Ун няма намерение да преустановява ядрените опити, докато не получи ядрена бойна глава, която може да монтира на междуконтинентална балистична ракета (ICBM) и по този начин да достигне континенталната част на САЩ – се нарича Punggye -ri.

Според BBC, това е мястото, където севернокорейският режим е провел поне 6 ядрени опита от 2006 г. насам, включително и с водородна бомба, най-разрушителното оръжие в света. Силата на последното взривяване се оценява на около 50 килотона, което е около три пъти повече от бомбата, хвърлена върху Хирошима през 1945 г.

Punggye-ri се намира в североизточната част на страната върху планински терен. Тук е разположено основното съоръжение за ядрената програма на Северна Корея и е единственото активно място за ядрени опити в света.

Всичко, известно за този мистериозен терен, се основава на сателитни изображения и проследяване на движението на оборудването в района. Самите ядрени изпитания се извършват в система от тунели, изкопани под планината Мантап, недалеч от Punggye-ri

Разузнавателните агенции, наблюдаващи Северна Корея, постоянно  следят отблизо изкопаването на материали, за да разберат дали Ким Чен Ун подготвя нови ядрени опити. При взривяването на водородната бомба през 2017 година, сателитни снимки, няколко месеца преди това, показват, че централата е в режим на готовност, което предполага подготовка за ядрена детонация. По-рано същата година сателитните снимки разкриват нова работа по прокопаването на тунели, а пред един от тях е поставено неидентифицирано оборудване.

Експерименталните взривни устройства, пише BBC, са поставени дълбоко в тунелите, в самия им край. След това тунелът се запълва със земя, за да се предотврати изтичането на радиация и накрая следва самото взривяване на бомбата.

Изключително малко се знае за градовете в близост до Punggye-ri, но има доста информация за китайските места близо до границата със Северна Корея. Известно е, че в няколко града по границата са докладвани земетресения по време на провеждането на ядрените опити.

Източник: „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.