Охранителната фирма на Камен Куката завлече държавата с 50 бона ДДС

0

Охранителната фирма на Камен  Куката завлече държавата с 50 бона ДДС след принудителното спиране на работа

Тотално изчегъртан е охранителният бизнес на плевенският гангстер Камен Балбузанов-Куката, показа проверка на „Уикенд”. След координирана акция на МВР и данъчните, фирма „Хард секюрити 2001”, чиито бос в сянка е плевенският бандит, спира дейност и обявява фалит.

Така най-после се слага край на въведената от Балбузанов схема за рекет, в стил 90-те години на миналия век. С бой и заплахи, отрядите мутри на мафиота дълго време принуждават собствениците на магазини и заведения в Плевен да сключват договор с посочена от тях охранителна фирма. Под ножа попадат дори и множество общински и държавни служби в града. Всеки бизнесмен или чиновник отказал да плаща рекет за охрана, рискувал бой или палеж на колата, стана ясно през 2017 г. след акция на ГДБОП и спецпрокуратурата срещу бандата на Куката.

Схемата за рекет, макар и в намален мащаб, продължи да действа и след операцията на властите. Под предлог, че подписаните договори си действат, Балбузанов продължи да си прибира „такса спокойствие” от бизнесмените. Първоначално плевенските ченгета не направиха нищо за да спрат рекета. Това наложи намеса, директно от върховете на министерството. Дори и сред изричната заповед да смачкат мутрите на Куката, месните ченгета дълго време се помайваха, макар формално да отбиваха номера.

Натоварен със задачата да ликвидира схемата за рекет е инспектор Георги Иванов. Извършените от него проверки откриват куп нарушение и са издадени впечатляващите 104 акта. Всичките те „по случайност” са с объркани дати, факти и дори години, когато са извършени нарушенията. Това от своя страна дава основание на съда да ги отмени. Според запознати, немарливостта се дължи на ежемесечните „почерпки” към висши ченгета в Плевен. Помощ при делата по обжалване на актовете оказват и контактите на бившият плевенски прокурор Димитър Захариев, който е верен другар на Куката.

Промяна настъпва едва през последната година, и то след рокади в ръководството на плевенската полиция. Малко след тях, ченгетата най-после си свършват работата и отнемат лиценза за охранителна дейност на „Хард секюрити 2001”. Решението е потвърдено от съда. Като резултат, през пролетта на тази година фирмата обявява фалит. От документите, подадени до съда, става ясно, че тя няма никакво имущество. За сметка на това е успяла да натрупа над 50 000 лв. неплатено ДДС, което държавата няма как да си събере.

Документите по фалита се движат от 29-годишната Владислава Георгиева, която се води и собственик на фирмата. Русокосата мадама е лице на схемата за рекет още от задействането и. Фирма „Хард секюрити 2001” е създадена от бившият полицай Бойко Първанов. Благодарение на контактите си Първанов успява да грабне лиценз за охранителна дейност, след което прехвърля фирмата на блондинката Владислава. С това отношенията на бившият полицай с Куката на спират. Според прокуратурата Бойко Първанов е член на организираната престъпна група за рекет ръководена от Камен Балбузанов.

Течащото дело срещу Куката и другарят му Първанов, оказва се, изобщо не е пречка последният да участва на двата парламентарни вота пред тази година. Представяйки се за експерт по киберсигурност, Бойко Първанов повежда плевенската листа на партия МИР. Любопитно е, че формацията с лидер бившият член на БСП и „Движение 21” на Татяна Дончева, Симеон Славчев усилено се спряга като мандатоносител на новият проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев за предстоящите парламентарни избори. Дали набиращите популярност служебни министри ще продължат да залаган на подобни „безценни” кадри в листите си, предстои да разберем.

Делото зацикли, свидетели се отказват

Закриването на рекетьорската охранителна фирма „Хард секюрити 2001” вероятно ще е единственият успех на властите в офанзивата срещу Камен Балбузанов-Куката. След акцията през 2017 г., срещу Куката и аверите му бяха повдигнати обвинения за ръководство и участие в организирана престъпна група за рекет, изнудване и побои. Четири години по-късно делото се сгромоляса тотално на първа инстанция. Повод е солидна обработка на свидетелите, в резултат на което те един по един се отричат от дадените си показания. На първа инстанция съда реши, че Балбузанов не е бос на банда, както и че организирана престъпна група въобще не съществувала.

Все пак Куката получи 4 години затвор, но заради… кражба на надуваем детски батут във формата на замък, вместо за създаване на схема за рекет. Така към колекцията на Балбузанов от единайсет присъди за кражби, хулиганство и измами се прибави и още една.

Прокуратурата очаквано обжалва, като се чака решение на втора инстанция дали наистина няма престъпна група.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.