Три участъка от AM и 10 ремонтирани язовира са незаконни

0

Три участъка от новостроящата се магистрала „Хемус“ и 10 ремонтирани язовира са незаконни. Това обявиха на обща пресконференция министрите на регионалното развитие Виолета Комитова и на икономиката Кирил Петков.

Министър Петков ще сезира прокуратурата за незаконните ремонти и ще уволни още днес последния член от стария екип на борда на директорите на Държавната консолидационна компания.

Най-големият нарушител на Закона за устройство на територията е била държавата – така обобщи темата за незаконното строителство у нас заместник-министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

„Свидетели сме на ужасяваща практика за много пари“, добави министър Виолета Комитова, според която незаконното строителство може да доведе до проблеми с качеството на изпълняваните обекти и липсата на отговорност за това:

„Ние в момента ги установяваме и се чудим как да излезем от тази ситуация. Почти няма процедура за узаконяване на незаконни строежи. Съжалявам, но трябва да зададете въпросите на тези хора, които са сътворили това строителство“, коментира служебният регионален министър.

Лъжа е, че служебното правителство е забавило строителството, договорите само за първите 3 участъка от общо 51 км от магистрала „Хемус“ са за завършването им до края на 2024 година. 4-ти, 5-и и 6-и участък от магистралата нямат приключили отчуждителни процедури, одобрени инвестиционни проекти, както и издадени разрешения за строеж.

Министър Комитова обяви още, че магистралата се строи на цена от 17 млн. лева на километър, а това е таванът на цените на строителството на магистрали в Полша например.

Лотовете от 7-и до 9-и на северната магистрала не са започнати, още се търси откъде да мине трасето. 

За министъра на икономиката Кирил Петков ремонтираните 10 язовира са по-скоро нови съоръжения, без никакви строителни книжа. Не са избрани най-опасните язовири, които са други 30. Той определи установеното като „максимално ниво на безхаберие“.

Много бързо трябва да влезем в контрола на тези дейности, каза Петков. А за да стане това още днес, той ще уволни последния от старите членове в борда на Държавната консолидационна компания и ще сезира прокуратурата:

„Трябва да обследваме, да видим какви са точните документи за качество, по някакъв начин нещо трябва да се предприеме, но реално, след като бяха предадени, пет от тях вече са пълни. Това ще е основен приоритет“, каза Кирил Петков. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.