Разкриха случай на размяна на бебета преди близо 20 години в Испания

0

Испанските здравни власти съобщиха, че човешка грешка е довела до размяната на две бебета в родилно отделение преди почти 20 години. Случаят е разкрит, след като едното от момичетата на по-късна възраст случайно открило чрез ДНК тест, че не е дъщеря на предполагаемите си родители.

„Това е било човешка грешка и ние не сме могли да установим кой е виновен“, заяви на пресконференция Сара Алба, здравен ръководител на автономната област Риоха. „Системите тогава са били различни и не са били така компютризирани като сега“, каза тя, уверявайки, че това не би могло да се случи отново.

Новородените били разменени през 2002 г., след като се родили с пет часа разлика помежду си в болница в Риоха. И двете бебета били в кувьоз. Жената, която първа открила, че е била дадена на погрешни родители, сега е на 19 години и иска обезщетение от 3 милиона евро от местните здравни власти.

Алба направи изявлението, след като местният вестник „Риоха“ съобщи за размяната днес. Според изданието другата жена, която като бебе била дадена на погрешни родители, също е уведомена за грешката, пише 24 часа.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.