Тихомълков: 10 млн. долара от ВМЗ-Сопот са изчезнали в Сърбия

0

ВМЗ-Сопот са превели 10 млн. долара на сръбска фирма през 2018 г., но срещу тези пари не е получено нищо. Това стана ясно по време на изслушване във временната парламентарна комисия по ревизия.

Сумата е платена по договор за доставка на продукция на обща стойност над 20 млн. долара. Председателят на комисията Мая Манолова каза, че доставката е трябвало да стане в рамките на 60 дни, но това не е случило вече трета година, а информацията по сделката е засекретена.

“Според публична информация разплащането е станало по нареждане на ниво министър на икономиката или председател на Министерския съвет. Изглежда някой от тях си е платил такса „спокойствие“ с публични пари в посока Сърбия”, каза Манолова. От думите й обаче не стана ясно защо е трябвало да се плати тази „такса“ и на кого точно.

Представителите на Управителния съвет на ВМЗ-Сопот казаха, че нямат достъп до документацията по сделката, защото тя е засекретена по искане на изпълнителния директор на предприятието.

“Документацията по сделката е предадена на прокуратурата”, каза по време на заседанието служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Информацията за сделката със Сърбия беше изнесена от лидера на АБВ Румен Петков в края на август.

Източник: „Свободна Европа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.