Фермерът, който уби случайно нагъл ром-крадец, няма да лежи в затвора

0

Кипърският фермер Димитракис Пириллис, който при пореден опит да бъде ограбен през май 2019 г. уби рецидивист с 14 присъди, а след това беше събрана подписка в защита на чужденеца, няма да лежи в затвора. Той призна пред съда, че е прегазил с джипа си крадеца Петър Гаджанов и получи условна присъда от 2 години и 4 месеца с 4 години изпитателен срок. Отнета му е и шофьорската книжката за следващите 4 години. Димитракис, който преди да стане фермер в село Болярино, е бил полицай в Кипър, е ограбван много пъти, а кравите му са избивани по най-жесток начин, писа Уикенд.

Пириллис отваря фермата си в пловдивското село през 2002 г. Обработва 6000 декара земя и отглежда над 600 крави, телета и юници, а също и коне. Инвестирал е повече от 5 млн. лева в стопанството си. Преди да се стигне до фаталния инцидент, стадото му е подложено на нечувана жестокост – задигнати са над 200 от животните и буквално всеки ден кипърецът намира крави и телета, включително и бременни животни, прободени с метални шишове. Всички в Болярино знаят кои са престъпниците – група цигани от селото, но полицията нехае. Дори и някой от апашите, ако бъде разкрит и пратен по някаква случайност в затвора, набързо пак се връща и продължава да безчинства. Един от грабителите дори получава три годишна присъда, но излежава само малка част от нея, пускат го и веднага задигна 10 коня от стопанството на Димитракис.


Положението от ден на ден става все по-нетърпимо.

Няма сила, която да спре всекидневните кражби на крави и телета. И това се случва, въпреки че пасището на фермата е заградено. Малко преди да бъде прегазен рецидивистът, са отмъкнати поредните 5 крави. По същото време самият Димитракис става очевидец на грозна сцена, при която цигани умъртвяват с удари с тояги малко конче, а след това изкарват от фермата и майка му. Пак по същото време кипърецът намира тежко ранени животни, като на едната от кравите злодеите са пръснали червата по поляната.
За всяко от тези престъпления е викана полиция. Ченгетата обаче идват, снимат, вдигат рамене, че нищо не могат да направят и си заминават. „Години наред писах жалби до полицията в Раковски и Белозем – описва бедите си Димитракис. – Никакъв отговор, никаква реакция. От кого ли в тая държава не се опитах да получа подкрепа – пълно мълчание, никакъв интерес. А кражбите не спират. На 112 от един момент дори започнаха да ми разпознават гласа и ме взеха на майтап, съветваха ме да пия една студена вода!” Абсурдът е в това, че цялото село Болярово знае кои са крадците, но полицията не може да ги разобличи и озапти. От НПО-та, ангажирани с човешките права, след самия инцидент с прегазения циганин коментират, че животът на самия Пириллис не бил застрашен, но по никакъв начин не отчита, че кравите му са умъртвявани най-жестоко, че са задигнати стотици животни, като цената на всяка една крава е над 4000 лева. Освен това на Димитракис са отнети и дузина коне, а също и зърно, фураж, сено, буквално всичко, до което циганската банда успее да се добере

.
Пириллис, накрая тотално отчаян, решава сам да се справи с апашите. Без да каже на никого, се скрива и в продължение на три денонощия не мигва, а дебне престъпниците.


„Нали разбирате, че за да стигна дотук – разказва той – съвсем се бях отчаял. Цяло Болярино знае имената и лицата на крадците, само полицията не успява да ги разкрие и залови.” Да отбележим още, че „неизвестни” подпалват и къщата на фермера. Преди това обаче я обират, като само при този пожар той губи над половин милион лева. Малко след това му задигат и още 32 000 лева, а полицията така и не разкрива нито едно от тези посегателства. Преди години кипърецът държи и фурната на селото. Тя също е опоскана от крадци, а той е принуден да я затвори.
В дните преди да прегази рецидивиста Петър Гаджанов, фермерът открива в два последователни дни първо 60 ранени животни, а след това още 4. Заслужава да отбележим още, че убитият Гаджанов много пъти се е вмъквал да краде във фермата на кипъреца, не че и саморазправата с него в крайния й вид може да бъде оправдана.
Като бивш полицай Димитракис Пириллис не разбира защо полицаите от Раковски и Белозем са толкова безпомощни и безотговорни. След като той е принуден сам да поеме защитата си, финалът е ясен. Докато крадецът Гаджанов се опитва да избяга, попада под гумите на джипа му.


Кипърецът е докаран до тук от пълно отчаяние. Той е отруден човек, който не кара лъскави коли и дори не е ползвал нито лев субсидии по европейските програми на фонд „Земеделие”. Страда от диабет и сърце, има два байпаса, а здравето му е тотално съсипано след разправиите с наглите апаши и последвалото разследване за смъртта на крадеца. Когато прегазва наглия престъпник, веднага е вкаран за две седмици в ареста. Това се оказва пагубно не само за разклатеното му здраве, но и за стопанството му, понеже работниците му си тръгват и остават само две жени. Ако дотогава са доили по 5 тона мляко на ден, след това количествата падат до 300-400 литра. Животните остават без храна, понеже няма кой да я купува.
Село Болярино събира подписи в защита на фермера, понеже няма къща, която да не е ограбена от бандата апаши, които единствено за полицията са „неизвестни извършители”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.