Иван Вазелина завлече лихвари с 2 млн. лева

Панагюрецът с мутренски профил излезе от затвора, но е издирван от сенчесни банкери за огромните борчове

Мутрата Иван Балабанов с еротичния прякор Вазелина, който преди дни без много шум излезе от затвора, е завлякъл с 2 милиона лева нелегални лихвари от Пазарджик и Панагюрище. В края на февруари, преди да влезе в пандиза за 8 месеца за притежание на незаконно оръжие, Вазелина замъкнал с крупна сума няколко опасни „банкери“ от подземния свят, споделят запознати с драмата пред „Уикенд“.

Бабаитът с ролс-ройса стана известен в средата на януари, когато преби посред бял ден 46-годишния Нешо Юруков в Панагюрище пред очите на детето му. Сега се оказа, че Вазелина е бил подготвен за килията, затова решил да „изпържи” лихварите. Парите пък потънали в казина, скъпи коли и почивки в чужбина, въпреки че пишман бизнесменът няма официален източник на доходи и дори не плаща здравните си осигуровки. „Тези похарчени и невърнати борчове ще му навлекат сериозни проблеми с лихварите, на които не е върнал стотинка от главницата и лихвите. Ако в затвора е бил на завет, вече на свобода е доста уязвим и бандитите, които му дали пачките, ще си ги поискат“, разкриват хора от ъндърграунда.


Въпреки богатото му криминално минало, това беше първата 8-месечна „почивка“ на Вазелина в затвора, след като на 13 януари бе задържан с незаконен пистолет в Панагюрище и осъден по бързата процедура. За Вазелина се заговори месец по-рано, когато с бодигардовете му пребиха Юруков пред училище в Панагюрище. Мутренското изпълнение в стил началото на 90-те не остана без последствия и МВР се зае сериозно със случая. След сигнал на лекарите от Спешна помощ в Пазарджик, които приели жертвата, криминалистите бързо закопчаха Иван Вазелина и намериха незаконен пистолет в къщата му в село Оборище. Прокуратурата му повдигна обвинение за оръжието, за което няма разрешение, а разследването на мелето още продължава.
Балабанов беше оставен в ареста, защото и през 2015 г. е осъждан за незаконен боен арсенал, но условно. По-малко от 40 дни след престъплението Иван Вазелина признал вината си и е сключил споразумение с прокуратурата. Панагюрецът и адвокатите му са предложили сами да лежи 6 месеца в затвора, но съдия Снежина Стоянова не се е съгласила и го е пратила в зандана за 8 г. Освен за побоя над Нешо Юруков, Иван Балабанов е разследван в София заради измама с издаване на работни визи за САЩ.


В Панагюрище тарикатът форсира ролс-ройс, мерцедес и порше Кайен с еднакви номера – 2222, а в София обикаля казината, където парадира с връзките си със Златко Баретата, както и с познанствата си с магистрати. Именно в казината потънали и голяма част от двата милиона заеми, които взел като заем от опасни лихвари, които вече дишат във врата му.


Балабанов трябваше да излезе от затвора след месец, но се оказа, че е докато зад решетките, работил като хигиенист – чистач на тоалетни, и това му спестило 30 дни решетки. Макар да се ползвал с разположението на управата на зандана, престоят на Вазелина вътре не бил съвсем лек. Претенциозният бандит постоянно пищял, че го нападали дървеници и че стари затворниците системно се гаврили с него. Веднъж дори го залели с кофа изпражнения на работното му място в тоалетните, а друг път директно го ошамарили. Пред страх от по-сериозни „инциденти“ Вазелина не подал оплакване и решил да си трае, докато излезе на свобода.

Коментарите са затворени.