Килърът на Косьо Самоковеца се покри в Южна Африка

0

Холандецът Ервин Врекер излежа 15-годишната си присъда, така и не се доказа, че поръчител е Йоско

Холандският уличен гангстер и наемен убиец Ервин Врекер, който гръмна наркобоса Косьо Самоковеца и рани манекенката Цеци Красимирова на 6 декември 2003 г. в центъра на Амстердам, се е покрил трайно в Южна Африка. След като излежа 15 години затвор и после се разписваше още 5 под пробационни протоколи, мъжагата е духнал от родината си посред пандемията от коронавирус миналата година. Това разкри сензационно популярния сайт Lupa.bg.

Според холандската преса Врекер е променил драстично външния си вид. В момента той се занимава с ъндърграунд дела в предградие на Йоханесбург, като името му се свързва с банди за трафик на оръжие и боеприпаси. Смята се, че продължава да приема поръчки за екзекуции.


18 години след убийството на Константин Димитров – Самоковеца все още не е ясно кой е поръчал разстрела на краля на контрабандата. Куршумите го застигнаха на площад „Дам” в Амстердам, където току-що е купил диамантено бижу на любовницата си Цеци Красимирова. Косьо е женен за скромната Ангелинка и дори чака бебе по това време, но е превъртял по манекенката и дори планира да се ожени за нея.
Килърът ги чака пред луксозния магазин и когато двамата излизат, засвистяват куршумите. Самоковеца е застрелян на място в главата, рикоширал куршум се забива в лицето на Цеци. Убиецът е задържан почти моментално. На мястото има таен холандски агент, който следи Косьо. Той вижда къде стрелецът изхвърля якето и пистолета си и влиза в ресторант. Там го и задържа.
И българските, и холандските ченгета така и не събраха достатъчно доказателства, за да уличат онзи, който стои зад Врекер. Под подозрение тогава като поръчители бяха двама българи- Йосиф Йосифов – Йоско Сливенския и Стефан Качиков-Дългия. Минути преди Самоковеца да бъде разстрелян, Врекер се обажда на Йосифов. Качиков пък на място наблюдава екзекуцията на площада. По-късно пред съда Векер твърди, че именно Дългия е застрелял Самоковеца, но доказателства за това няма.


Има засечени 14 обаждания между Ервин Врекер и Йосиф Йосифов. Според обвинителния акт Йоско е пребивавал в Холандия от 15 ноември до 5 декември 2003 г., ден преди разстрела на Самоковеца. Проверка в масивите на МВР пък сочи, че Врекер е идвал 6 пъти в България, като в повечето случаи е отсядал във вилата на Йосифов.
В деня на убийството Косьо Самоковеца смята да предложи брак на манекенката Цеци Красимирова, но официалната наследница е законната му съпруга – Ангелинка Димитрова. Двамата се женят през 1996 г., а кум им е Георги Илиев. По време на семейния си живот двамата имат съвместни участия в много фирми. Между 1998 и 2003 г. те сключили сделки за много недвижими имоти.


Когато Самоковеца е разстрелян, Ангелинка е бременна в четвъртия месец и по-късно ражда син – Константин Димитров-младши. Всички имоти и банкови сметки на Самоковеца обаче са запорирани, а съпругата му е обвинена в контрабанда и пране на пари. Отнето й беше почти всичко, но тя завежда дела. И се подигра с некадърните ни институции. Ангелинка не само запази огромното имане на мъжа си, но спечели и дело срещу България в Старсбург за близо милион лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.