Синът на Цар Киро с нов бизнес – урежда съпруги за афганистанци срещу 10 000 евро

0


Хаосът в Афганистан и възникналата бежанска криза, породена от превземането на Кабул от талибаните, е дала нов солиден тласък на бизнеса на родните трафиканти на хора, установи проучване на „Уикенд“. През последните 2 седмици МВР залови над 300 бежанци, проникнали нелегално в страната ни през Турция, но до този момент няма нито един арестуван трафикант. Мрачните прогнози на властите са, че в следващите месеци около 1 милион афганистанци ще се опитат да достигнат до Европа, като повечето от тях ще използват нелегални маршрути през България.

Според източници на „Уикенд“ от ъндърграунда, поне 5 са организираните банди от България за трафик на хора през границата ни с Турция. Като най-могъща е сочена организацията на бургаски престъпен бос с интереси в охранителния бизнес.


Твърди се, че неговата престъпна бригада вече прекарва ударно по около стотина бежанци на седмица през Резово, а в схемата са

въвлечени и служители от „Гранична полиция“,

патрулиращи в района между Китен и Лозенец.
„Мигрантите се прекарват нелегално осново през вечерта. Укриват ги в зелен микробус с бургаска регистрация и в камион с хладилна камера, уж транспортиращ риба. След като влязат в България, бежанците са настанявани за няколко дни в селски къщи около района на Звездец, а след това ги прекарват към границата със Сърбия, ползвайки планинските маршрути около Стрезимировци“, твърди източникът ни.
Според думите му, родните трафиканти на хора работят със свои колеги от Турция, а тарифата за прекаран бежанец през страната ни е твърдо фиксирана на 5000 евро. Плащанията за всеки прекаран мигрант се извършват в София, или във Велинград, където действал установил се преди няколко години ливанец.
Друга банда родни трафиканти на бежанци пък се е специализирала в прекарването на афганистанци

с лодки през река Марица.

Бежанците са се разплащали с трафикантите не директно, а чрез арабската система „хавалдар“ – от човек на човек, който казва парола, предавайки парите на следващия по веригата.
Банда за прекарване на бежанци действа и в района на Видин, като трафикантите са част от някогашната банда за търговия с наркотици на Йордан Тонов – Данчо Пръча. Въпросната организация прекарвала афганистанците до Румъния, а не до Сърбия. Напоследък обаче бандата си спечелила лоша слава, тъй като имало случаи на зарязани от нея бежанци, които били излъгани, че са преминали през границата, а всъщност били зарязвани в гористи местности.


В бизнеса с бежанци е навлязъл и Ангел Рашков, наследник на починалия преди месеци ромски престъпен бос Кирил Рашков – Цар Киро. Според източници на „Уикенд“ от пловдивския ъндърграунд, наследникът на Цар Киро и други членове на фамилията му са се съсредоточили върху друг бизнес – не с прекарването на нелегални мигранти през България, а с уреждането на заловени и въдворени в бежански центрове араби с български съпруги.
„Когато бежанец без документи бъде заловен, той е изпращан в бежански център, а максималния период, в който може да остане, е 18 месеца, след което следва извеждането му извън страната. Един от вариантите, използвани от богатите бежанци за сдобиването им със статут на постоянно пребиваващи в България е, брак с българка.

Мнимите бракове с циганки

се уреждат от организацията на Ангел Рашков срещу 10 000 евро. От тази схема само за последните няколко месеца са се възползвали над 170 афганистанци“, категоричен е източник на „Уикенд“ от пловдивския ъндърграунд.


Според думите му, засега бизнесът на трафикантите върви безпрепятствено, но от МВР са дали заявки, че в скоро време започват масирани проверки и акции срещу заподозрени за трафик на бежанци лица.
„Хората, които са в този бизнес, отдавна се знаят от полицията. Така например преди седмица ромския бос от „Филиповци“ Януш Димитров – Оси бе привикан на спявка в СДВР и предупреден, че има оперативни сигнали срещу него, че прекарва бежанци“, издава източник на вестника.


Оси бе арестуван през лятото на 2017 г. при първата бежанска криза в България, когато криминалистите откриха над 30 иракчани в имотите му. Според тогашното разследване Оси и хората му прибирали по 20 евро на нощ, за да укриват в къщите си бежанците, докато те бъдат изведени от България през сръбската граница. Така и не бе доказано обаче, че ромския бос е въвлечен в прекарването на бежанци през границите.
Според столичен криминалист, най-силният канал за прекарване на бежанци в България, се контролира от мощен цигански конгломерат. „Реалните босове на каналите са турци, които работят с ромски барони от Горна Оряховица, Хасково, Лом и София. Българските каналджии получават 50% от сумата, която афганистанците плащат, за да преминат нелегално през границите – тоест около 5 хиляди лева“, обяснява източникът ни от МВР.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.