Кирил Петков дава на прокурор договор на ВМЗ-Сопот със сръбска фирма от 2018 г.

0

Документацията по договора на ВМЗ-Сопот, със сръбска фирма от август 2018 г., по който не са правени доставки, е изпратена в ДАНС и вече е в прокуратурата“, съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков на заседанието на парламентарната комисия за ревизия, чийто председател е Мая Манолова.

Манолова съобщи, че по договора ВМЗ авансово са превели 10,2 млн. долара, като е било предвидено след 60 дни да бъде получена продукция, но това трета година не се случва, а информацията по сделката е засекретена. Според публична информация разплащането е станало по нареждане на министъра на икономиката или председателя на Министерския съвет и ставало дума за такса „спокойствие“.

„Мисля, че ние като принципал сме направили нужното, за да защитим интереса, но за мен много по-важно е да има прозрачен конкурс за назначаване на новия борд, предприятието да продължава да работи максимално добре“, заяви Петков и повтори, че през следващите месеци дружеството, което сега е към Държавната консолидационна компания (ДКК), трябва да премине директно към Министерството на икономиката.

„Моята надежда е, че другата седмица вече ще сме в контрола на ДКК, което ще ни даде и още по-експедитивно действие за ВМЗ“, допълни министърът.

Министър Петков подробно разказа предприетите от ведомството действия по тази сделка на ВМЗ-Сопот. Той посетил дружеството, за да се информира на място. За да се засили контролът в дружеството, е предложено в борда на ВМЗ да има двама прокуристи, които да проверят случая и да предоставят независима информация, което обаче не е било одобрено с аргумента, че решението трябва да се вземе от ДКК като директен собственик на дружеството.

От ДДК е било посочено, че не виждат проблем с назначаването на прокуристи, но на следващо заседание на борда отново това не е било гласувано. Министърът съобщи, че е имало повторно посещение в дружеството.

„Тогава ни беше казано и от КТ „Подкрепа“, че ако бордът не бъде освободен поради влошеното финансово състояние на ВМЗ, ще свалят доверието“, каза министърът.

Той съобщи, че ДКК е обявила нов конкурс за нов борд, който ще бъде абсолютно прозрачен.

Източник: „Фактор“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.