Човек на фараонката измамница Ружа Игнатова пропя от килията

0

Ексклузивни подробности за криптофараонката Ружа Игнатова и виртуалната валута OneCoin разкрива от зандана един от обвинените по случая с пирамидата – Алехандро Тейлър! Той проговаря пред аржентинско издание иззад стените на затвора „Бауър“.

В края на м.г. схемата OneCoin започва да се нищи и в Латинска Америка. Властите в Аржентина повдигат обвинения на десетина души като група, промотирала криптовалутата. Със задочни обвинения са фараонката Ружа Игнатова, която е в неизвестност, и брат й Константин, който е под домашен арест в САЩ.

Според ФБР Ружа е източила около 4,5 млрд. долара от инвеститори чрез оказалата се пирамида криптовалута. „OneCoin съществува, компанията OneLife – също. Има съдебна експертиза, която го доказва“, твърди Алехандро Тейлър. По думите му е нормално от хилядите клиенти на една компания да има някой недоволен.

„Но хората вярват във валутата. Това, което продаваме, е пакет за финансово образование. Тези, които смятат това за инвестиция, са купували лошо или са били погрешно информирани, в което се съмнявам, защото във всички условия е обяснено какво купувате“, коментира от килията Тейлър.

Той отбелязва, че в Аржентина са продадени над 25 хиляди инвестиционни пакета на стойност между 165 и 48 хиляди евро, но другите са арестувани заради една жалба. Човекът на Ружа отрича да работят като схема на Понци, или т.нар. пирамида. „Ние имахме дигитален, цифров продукт. Продавахме пакети за финансово образование в повече от 190 страни. Днес се говори за виртуални портфейли, криптовалути, край на физическите пари. Ние обучаваме хората за това от шест години“, посочва Алехандро Тейлър.

Освен това обяснява, че при заплащане на инвестицията в OneCoin се активира акаунт, с който се получава достъп до образователните пакети. С тях може да се разбере как работят пазарите на криптоактиви, може да се купуват продукти и услуги в рамките на платформата.

Тейлър коментира и ареста на брата на Ружа – Константин. „Братът на основателя е задържан в Ню Йорк преди две години и половина, защото той влезе в Лос Анджелис, казвайки, че отива да разглежда забележителности и прави бизнес. Те му наложиха девет обвинения“, изтъква аржентинецът. Към момента Константин Игнатов е под домашен арест с гривна за проследяване, а мярката му е гарантирана с половин милион долара.

С Тейлър в Аржентина са обвинени още близо 15 души. Сред тях е и Едгар Морено – известен телевизионен и радиоводещ. Прокуратурата за сложни престъпления в Кордоба твърди, че Морено и останалите са действали основно в града. Водещият популяризирал OneCoin и в Панама, където завъртял и бизнес с недвижими имоти.

До ареста на Морено и другите от групата се стига след жалба на един от инвеститорите, който олеква с над 70 хил. долара. Преди две години той участва в няколко срещи с промоутъри на OneCoin. После е включен в група в приложението WhatsApp, сформирана през 2017 г. Там общуват различни потенциални инвеститори. Ужиленият първо дал 1000 евро, а после се полакомил за солидна печалба и набутал голямата сума.

По онова време организаторите на пирамидата обещавали, че стойността на OneCoin ще скочи на 8 януари 2019 г., когато ще стане първата публична криптовалута на международния пазар. Затова било нужно купуването на възможно най-много от криптовалутата. На тази дата обаче не се случило нищо и инвеститорите започнали да си искат парите. Вместо това получавали обещания за нови и нови дати.

„Изгорелият“ инвеститор пробвал да си върне парите от водещия Морено. След като не получил нито цент, подал жалба в полицията. Местните власти започват разследване, при което се стига до арестите. Тарашат се частни домове, офиси на нотариуси, адвокатски кантори, както и самото седалище на OneCoin.

Криминалистите подозират, че потърпевшите в страната са стотици, а сумата, взета от тях, е колосална. Смята се, че местните дилъри на криптовалутата не са пестили пари, за да зарибяват клиенти. Провеждани са луксозни срещи, конгреси и разговори в Буенос Айрес, Кордоба и други градове. Потенциални инвеститори са ухажвани с екскурзии дори до Рио де Жанейро в съседна Бразилия, за да се демонстрира луксозен начин на живот. Първоначално инвеститорите получавали някаква печалба. Смята се, че тя е плащана от вноските на вложителите.

 Дълъг арест

От дълъг престой на топло се оплаква Алехандро Тейлър. Той посочва в жалбата си, че продължителният му арест нарушава две основни права – свободата и презумпцията за невинност.

Алехандро Тейлър

Алехандро Тейлър

След прекараните 8 месеца зад решетките Тейлър подава петиция до Комисията по правата на човека, в която моли да се преразгледа положението му. Тъй като няма досие, той приема предварителното си задържане като присъда. От прокуратурата смятат, че съществува процесуален риск, ако арестантът бъде пуснат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.