Половин милион обезщетение искат от Ева Веселинова и Рачков за разследване в „Господари на ефира“

0

С претенция за почти половин милион лева собственикът на „Еднофамилни къщи“ ЕООД Валентин Добрев води дела срещу Ева Веселинова и Димитър Рачков. Причината – разследване в поредица от пет предавания в „Господари на ефира“ по Нова Телевизия, излъчени през 2017 година, първото от които на 14-ти ноември.

Софийският градски съд в края на 2019-та е допуснал обезпечение на бъдещ иск от дружеството на Добрев срещу Евгения Веселинова (както е всъщност цялото име на водещата Ева Веселинова – б.р.) за сумата от 5000 лева, представляваща част от общо дължимото обезщетение в размер на 487 000 лева „за претърпени вреди от противоправно поведение, изразяващо се в публично разгласяване в телевизионен ефир чрез телевизионно предаване Господари на ефира, излъчено на 14.11.2017 г., на клеветнически твърдения“.

На практика с обезпечителната заповед се налага запор върху дяловете на Веселинова от капитала на фирмата й „Ева-Вес“ ЕООД.     

По същото време е допуснато обезпечение на бъдещи искове от „Еднофамилни къщи“ против Димитър Рачков за заплащане на сумата от 5000 лева, частично от общо 487 000 лева „като обезщетение за причинени имуществени вреди от непозволено увреждане, причинени с изявление от ответника публично – предаване на 05.12.2017 г. в 23.00 часа и 06.12.2017 г. от 17,30 часа, излъчено по Нова Телевизия“. Наложеният запор е върху дяловете, собственост на водещия в едноличното му дружество „Димитър Рачков“ ЕООД.    

Запорите над двете фирми – на Рачков и Веселинова, са вписани в Търговския регистър и към днешна дата не са вдигнати.      

    По този повод потърсихме за коментар Валентин Добрев.

„Това дело, което виждате в Търговския регистър, е от фирмата, която бе злепоставена умишлено. Новото дело ще е от мен като физическо лице за неимуществени вреди. Днес подписах исковата молба. Искът вече е символичен – частично 500 лева, а целият иск е за 50 000 лева. Целта тук не е финансова, а да се разбере, че свободата на словото трябва да бъде използвана внимателно и с уважение към закона. Това е единствената цел. В него са включени и продуцентите, за да стане ясна техниката, при която се заобикаля отговорността“, посочи той.

По думите му делото срещу фирмата на Веселинова досега не е тръгнало, защото тя не приемала призовките по месторабота  и се укривала вече две години, но смята, че процесът ще се води и без нейно присъствие.

„Била е уведомена, че има дело, но не иска да се яви и да си получи преписа, за да се запознае с него. Фирмата на Ева Веселинова –  „Ева-Вес“ ЕООД  е оставена без движение. Направила си е нова – „ПР-ЕВА“ ЕООД , за да насочи приходите към нея. Когато започнахме делото, проверихме Имотния регистър – тя нямаше никаква собственост. Преди да се излъчи предаването аз й осигурих много информация – автентична, с оригинални документи, за да се убеди, че е подведена за този случай, но въпреки всичко тя направи репортажа по този начин, по който бе излъчен. Причината – вече е платила на операторите със свои средства и не може да си позволи да загуби парите. Това предизвика проблеми с клиенти и с продажби на нови обекти, с нови проекти. Съответно аз си търся правата по съдебен път. Тези дни ще поискаме запор и върху новата й фирма по друго дело – пак във връзка с това предаване. Зуека засега се отърва от отговорност, но все още не съм приключил с него. Ще го изчакам да се върне, защото той беше най-активен, но ме изненада с неочакваното си „емигриране”, заяви Добрев.  

Предаването „Господари на ефира“ е външна продукция за Нова Телевизия.    

„Когато аз тръгнах да съдя Нова телевизия, те ми обясниха това. Когато тръгнах да съдя „Господари на ефира“, ми казаха, че това е продукция, закупена от „Ева-Вес“ на Евгения Веселинова. И вероятно в съда тя ще каже, че не е излъчвала нищо. Тоест, те си имат изградена система за такива ситуации за прехвърляне на отговорността. Тъй като те целенасочено съсипаха фирмата ми за еднофамилни къщи, в момента съм пуснал искане за обявяването й в несъстоятелност, защото тя вече не може да работи. Обектите ми вървят и в момента, защото имам различни строителни фирми. Едната строи логистични центрове, другата – жилищни сгради, третата – бизнес сгради, четвъртата – еднофамилни къщи. Имам 24 изпълнени проекта. Може би около 300 имота съм построил –къщи,  апартаменти, складове, офиси, магазини. Нямам проблем с никой клиент, освен с този“, обясни Добрев.  

  Той казва, че по времето на тези събития въпросната фирма строяла едновременно 15 къщи. „Аз й предоставих (на Веселинова – б.р.) телефоните на всички 15 инвеститора, за да се свърже с тях и да ги попита дали са имали проблем с мен. Тази къща беше единствената, при която самият инвеститор Тодор Белев е останал недоволен, но имаше проблеми с проекта и аз имам доказателства за това“, твърди строителят.

„Най-важното за мен е, че въпреки излъчената кампания, успях да завърша всички 15 къщи, както и голям логистичен парк във Варна и да ги предам на собствениците без проблеми. За тях това беше много важно, защото очакваха да спра дейност веднага. Завърших всички проекти и се разплатих с всички доставчици. Това в условията на такава кампания е много трудна мисия, но днес ми осигурява добър нощен сън“, казва Добрев.

Той поясни, че дружеството му е загубило делото срещу Тодор Белев и Анатолия Павлова на три инстанции и е осъдено да плати разноските на обща стойност 7 704 лв. „Делото беше загубено поради това, че не са изготвени навреме необходимите официални протоколи. Отношенията бяха на уговорки и доверие и дружеството не заведе превантивно дело за спиране на строежа, поради нередовна документация. Аз не исках да завеждам такова дело защото за 25 години строителна практика не съм се съдил с никой мой клиент или с когото и да било, дори и извън бизнеса. Винаги съм приемал устните уговорки за задължителни и пропуснах да изготвя констативни протоколи с вещи лица. Дотогава не знаех нищо за съдебната система и не разбирах тази материя. За разлика от г-н Тодор Белев, който се оказа истински юридически „факир” и много вещ в тези неща. След осъждането за заплащане на тези разходи поисках от съда обявяване на  дружеството в несъстоятелност, тъй като вече 4 години то нямаше приходи вследствие  на тази кампания”, обобщи предприемачът. Тази сума, разпределена по дела, е обоснована като причина от собственика да поиска неплатежоспособност на дружеството. Другата е описана в исковата му молба пред съда, с която тепърва претендира обезщетение за клевета и обида срещу Евгения Веселинова и „Глобал Фрейм“ ЕООД, съдружници в която са продуцентите на „Господари на ефира“ Мъгърдич и Юлиян Халваджиян. 

„Видно от годишните финансови отчети за 2017 г. и 2018 г. на „Еднофамилни къщи“ ЕООД, в рамките на една година дружеството е претърпяло огромен спад в продажбите, което се отрази на приходите и финансовия му резултат. През 2017 г. размерът на нетните приходи от продажби на дружеството е възлизал на сума в размер на 536 000 лв., докато през 2018 г. същите възлизат на сума в размер на 49 000 лв. Всичко това се дължи единствено и само на факта, че до знанието на контрагентите на дружеството достигна информация за цитираните по-горе репортажи, в следствие на което същите прекратиха търговските и облигационните си отношения с него“, се сочи в новата искова молба.  

  За себе си той казва, че е „яростен привърженик на свободата на словото, като един от четирите стълба на демокрацията“.

„Аз съм възмутен обаче от тази чалга-комерсиална употреба на свободата  на словото. Не толкова от щетите. А от израждането на свободата на словото, което аз, който ходя редовно по митинги, не бих допуснал да се случи. Защото демокрацията е в това да имаш правото да замахнеш с юмрук към носа на другия, но тази свобода свършва точно там, където започва неговият нос. Тоест, може да се прави всичко, но в рамките на закона. И законът много ясно казва дали можеш да ползваш обидни квалификации при изнасяне на някаква сензация, та дори и тя да е съмнителна. Трябва да се разкриват случаи, но не и да се поставят едностранно квалификации на хора, които дори никога не си виждал, а още по-малко познавал. Не може да наричаш човек публично „нагъл“, „измамен“, „безочлив“, „некоректен,“, „т. нар. строител“, е категоричен Добрев.

  По думите му неговата крайна цел е да спре тази схема, защото пострадалите не смеели да доближат „Господари на ефира” в страх от нови атаки. „Предаването доста се е самозабравило и не очаква никаква съпротива, но понякога се случват неприятни изненади дори за „недосегаеми” като тях! Те просто разчитат на едностранно представяне според техният замисъл и са убедени, че с това всичко ще приключи”, казва строителят.

„А човек, който веднъж е бил орезилен, се страхува от нов резил. Тези хора разчитат на това, че когато са смачкали някой, той ще е толкова шокиран и травмиран, че никога няма да помисли да се занимава повече с тях. Но при мен това няма да се случи!

Направих сайт www.господаринаефира.bg, за да изясня какво се е случило от моя гледна точка. В този сайт периодично ще публикувам всичко, което те не искат да се знае от обществеността“, допълни предприемачът. Actualno.com ще даде възможност на всички, засегнати от публикацията страни, да представят своята гледна точка.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.