Сметната палата: Членовете на Управителния съвет на ББР са вземали по 30 000 лв. на месец

0

„Заплатите на членовете на Управителния съвет на ББР са от порядъка на 330 000 –360 000 лв. годишно, или 30 000 лв. месечна заплата. Те са два пъти по-високи от тези в БНБ, тъй като БРБ е изключена от обхвата на Закона за публичните предприятия и тя не попада в регулацията му. Законът определя как се избират органите на управление в публичните предприятия, както и размерът на техните възнаграждения“, заяви пред бТВ председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

„Предприятие, работещо в сектора на тютюневата промишленост, е получило малко над една трета от всички кредити на ББР, достигнали до големи фирми. Това стана ясно от одита на Сметната палата на дейността на министъра на икономиката по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала за периода от януари 2018 г. до края на 2019 г. Става въпрос за Емил Караниколов“, каза Цветков и добави, че на са успели да го открият, за да му връчат доклада.

По думите му Караниколов е управлявал неефективно публичните предприятия.

„Броят на публичните предприятия е 54, министърът на икономиката има пряк контрол върху дейността само на 10 от тях, т.е. той е отговорен за назначаването на управителите на контролните органи, приема техните стратегии, бизнес планове, упражнява надзорен мониторинг върху осъществяването на тяхната дейност, която трябва да бъде обществено полезна“, каза още председателят на Сметната палата.

Според Цветков причината за това е, че няма държавна политика кои отрасли трябва да се кредитират в облекчен режим.

„След няколко седмици ще оповестим доклад как министърът на земеделието е упражнявал контрол върху търговските дружества в системата на това министерство“, добави той, цитиран от БГНЕС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.