Проговори защитен свидетел у нас: Хората, които убиват са те надушили като акулите, надушили кръв

0

Свидетел, намиращ се под охрана Бюрото по защита проговори пред БТВ.

Срещата е на тайно място, определено от Бюрото и медията се е съгласила да запази самоличността му в тайна. Защитеният свидетел пристига на време, в костюм, с маска срещу COVID-19 и каскет. Скрити зад дърветата, около нас има мъже, които го охраняват. Представя се с псевдонима Виктор Суворов.

Виктор Суворов е литературният псевдоним на съветски офицер разузнавач, дисидент, който дезертира от СССР в Обединеното Кралство. Задочно е осъден на смърт за държавна измяна.

„В съзнанието на хората, срещу които съм свидетелствал – вероятно аз съм предател. Те ме възприемат като предател или като шпионин“, казва защитеният свидетел.

Мъжът признава, че е работил за организирана престъпна група в продължение на три години. Получавал е заплахи за убийство, ако не си промени показания срещу хората, с които е работил.

„Хората, които могат да те убият и са убивали хора или могат да те поръчат, казано на жаргон, че те са след тебе и те са надушили следа като акулите, надушили кръв. Осъзнаваш, че дните ти са преброени“, казва свидетелят.

Мъжът разказва, че два пъти е бил в програмата за защита на свидетели. Никога не е сам. Защитени са и негови близки.

„Хората, които са ме заплашвали, те са на „ти“ с полиция – или влизаш в програмата, или идват на адрес и край с тебе под една или друга форма. Моят живот е спасен от Бюрото по защита. Можеш да отидеш на кино, можеш да отидеш на ресторант примерно в светлата част на деня“, разказва мъжът.

Днес депутатите в правната комисия разгледаха трите законопроекта, които предлагат Бюрото по защита да се отнеме от контрола на главния прокурор и ще премине към Министерството на правосъдието. Против е прокуратурата. Висшият адвокатски съвет изрази положително становище, а от Инициативата „Правосъдие за всеки“, които организираха протести срещу Гешев, също подкрепят предложените промени.

Източник: БТВ, БЛИЦ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.