Съдът реши: Почерпка за полицай не е рушвет

0

Полицай отърва наказание за поискан подкуп, след като прокуратурата решила, че не може да му повдигне такова обвинение, защото поискал от шофьор само „почерпка“.


Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд, цитирана от правния сайт „Лекс“. В текста пише, че подсъдимият е поискал подкуп, след което е извършил и длъжностно престъпление, но го осъжда условно само за

второто.
Случката се разиграва на столичния булевард „Никола Вапцаров“, където двама полицаи спрели автомобил заради неправилен завой. След като шофьорът дал документите си, униформените му казали, че е с изтекла „Гражданска отговорност“ и може да почерпи.


Накрая шофьорът бил освободен, без да плаща, а след това полицаите записали в докладната записка, че той обещал веднага да отиде да поднови застраховката. Мъжът обаче се обадил на 112, за да подаде сигнал, че му е поискан рушвет.


Първоначално полицаят е бил обвинен за поискан подкуп, но то отпаднало и в съда бил внесен обвинителен акт за престъпление по служба – за това, че служителят на МВР не е документирал констатираните нарушения.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.