Задържаха нашенец в опит да завземе наркотеритории във Франция

0

Варненският окръжен съд задържа под стража 36-годишния Христо Славов, издирван от съда в Марсилия. Той е разследван за участие в организирана престъпна група и извършване на 6 незаконни деяния. Европейската заповед за арест (EЗА) е издадена на 25 март т.г.

Мъжът е роден в Русе, но постоянния му адрес е в град Раковски. На 23 август той е задържан на територията на Първо РУ на МВР-Варна. По закон ЕЗА се изпълнява от окръжния съд, на чиято територия се намира издирваното лице. В искането си френската държава посочва, че 36-годишният Христо е разследван за участие в престъпна група, която подготвяла престъпление.

Заедно с други българи той бил нает, за да смущава конкуренти и да организира завземането на територия за продажба на наркотични вещества във френския град Перпинян. Незаконно транспортиране, държане и разпространение на забранени вещества са другите престъпления, за които е бил обявен за издирване.

От 5 март 2020 г. българинът е бил предварително задържан във Франция, като от 3 март 2021 г. е поставен под юридически контрол. След като на 24 март се отклонил и отпътувал за България, съдът в Марсилия издава Европейска заповед за арест. За престъпленията, за които е издирван Христо, законодателството на Република Франция предвижда „лишаване от свобода“ за срок от 10 години. Престъпленията са наказуеми и по българското законодателство.

Пред Варненския окръжен съд 36-годишният Христо обясни, че във връзка с този случай е прекарал вече една година в ареста на френската държава и не даде съгласие за незабавна екстрадиция.

Съдебният състав прецени, че издадената Европейска заповед за арест отговаря на всички законови изисквания. А за осигуряване участието на Христо в предстоящото производството по същество – за неговата евентуална екстрадиция, той следва да бъде задържан под стража.

Източник: Kriminalno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.