Апелативният прокурор Йовита Григорова: Станимир Рагевски е масов убиец

0

Обвиняемият в убийствата на 47-годишната брокерката Теодора Бахлова и 28-годишният Юмер Мехмед – Станимир Рагевски е масов убиец. Това обобщи пред журналисти говорителтя и зам.-апелативен прокурор на Бургас Йовита Григорова.

Тя даде подробности за съдебното минало както на Рагевски, така и на готвача Деян Дичев, за който е ясно, че вече има и повдигнато обвинение – по чл. 294 за укривателството както на телата, така и на оръжието, с което е извършено престъплението. Оръжието, с което е убит Юмер, е намерено при претърсване на територията на Военния дом в Бургас. Както Флагман вече съобщи, това е винарната, в която той е посрещал и гостил много от представителите на градския елит.

Двамата обвиняеми са многократно съдени. По данни на Флагман те се запознават в затвора. През 1994 г. Рагевски, напр., макар и реабилитиран към настоящия момент, е бил осъден за кражба в особено големи размери, представляваща тежък случай, реализирана на територията на военно поделение. За това престъпление против собствеността той е излежал ефективно наказание от 5 г. лишаване от свобода. Това казаха на брифинга от прокуратурата.

Става дума за кражбата на всички заплати от поделението в Равнец, където той е бил командир. Успява да измъкне незабелязано от касиерката ключовете за помещението и за сейфа, където жената в работно време е подредила пачките.

На следващия ден заключената каса се оказва празна, жената е арестувана и дълго време разследвана без вина. Рагевски влиза в затвора след добра работа на полицай под прикритие. Намират част от парите в мазето на апартамента му, проядени от мишки. Другите са похарчени, имало е само разхвърлени бандероли оттях.

Към настоящия момент Станимир Рагевски е подсъдим по дело за вещно укривателство и документни престъпления. Прокуратурата намекна за разработената схема за скъпи коли-близнаци, за която Флагман спомена в предходна разработка.

Едната кола – Нисан Морено е била конфискувана, след като с нея се е разхождала съпругата му Елена. Другият автомобил е Инфинити. Делото е висящо. „Реализират се регулярните съдебни заседания в хода на това дело, предоставял е неистински документи пред Пътна полиция-КАТ“, беше лаконична прокурор Йовита Григорова, от което не става ясно дали в тази схема са включени и полицаи.

Всъщност става дума за канал за кражба на скъпи коли, които не са под юрисдикцията на ЕС и няма как да бъдат проследени на нашите граници. В доверена автомивка работникът снимал данните на автомобила и ги предавал на възложителите, които били на по-горно ниво в йерархията на групата. Крадяли като втори етап в схемата аналогичен автомобил като марка и година на производство у нас, след което го продавали с пренабитите номера на рамата на оригинала. В средите на автокрадците това означава да създадеш кола-близнак.

По наши данни преди три години е намерен трупа на мъж с малко име Сашо, в апартамента му в ж.к.“Славейков“ – с огнестрелна рана в главата, смъртта е отчетена като самоубийство. Информацията ни не е потвърдена, но със сигурност се знае, че Сашо е бил член на тази група.

Другият обвиняем – готвачът Деян Дичев, който към момента вече има повдигнато обвинение по чл. 294 от НК – за укривателство на човешките останки, също е криминално проявен и е изтърпявал присъди в затвор.

„Той е многократно осъждан за извършени престъпления срещу собствеността – кражби, както и за отклоняване от военна служба. Търпял е ефективно наказание лишаване от свобода“, каза Йовита Григорова.

Повдигнатото към него обвинение е за укриване на трупни останки и на оръжието, с което са извършени убийствата. Което означава, че със същия пистолет със заличени номера са убити и двамата – Юмер и Бахлова.

„Разследването се разпростира върху дейността на Рагевски не само по отношение на тези две убийства и съпътстващи ги други престъпления, а и върху дейността му в предходен период, става дума за дейността и на пострадали от тях хора. Не може да се каже дали става дума за група, защото продължават издирвателни, проверовъчни и процесуално-следствени действия, проверяваме всички взаимоврзъки между обвивяемите по отношение на имоти и познанства“, каза ст.комисар Калоян Калоянов.

Ангажирани са психолози и вещи лица от Националния институт по криминология и криминалистика. По последна информация на Флагман.бг всички дознатели от ОД на МВР в Бургас, компетентни в областта на стопанските престъпления са ангажирани да отхвърлят огромен обем от работа за установяване на действителното финансово състояние на сем.Елена и Станимир Рагевски. До този момент се знае,че това, което съдържат партидите в Агенцията по вписванията е само много малка част от материалното им благосъстояние.

„Пресметнато в апартаменти, сгради и парцели участието на Рагевски е за десетки милиони левове“, каза наш източник.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.