Съдът провали баровска почивка на Бобоков

0

Специализираният наказателен съд провали баровската лятна почивка на русенския олигарх Пламен Бобоков, подсъдим за заравяне на тонове опасни и неразградими оловни отпадъци в българската почва. Преди дни спец магистратите окончателно отказаха да пуснат боса на „Приста Ойл“ на едномесечна „бизнес визита“ в Гърция, Италия, Швейцария и Германия.

Бобоков, който е на свобода от няколко месеца, няма право да напуска България заради съдебния процес за нерегламентирано заравяне на опасни боклуци, който се води срещу него, брат му, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още 7 човека. Според специализираната прокуратура, има опасност Бобоков да офейка зад граница, заради което той е с ограничителна заповед да напуска пределите на страната.
За да заобиколи решението на съда, Пламен Бобоков се самокомандирова със заповед от „Приста Ойл“ за периода 9 август – 19 септември в Гърция, Италия, Швейцария и Германия, като според документите му, той трябвало да води търговски преговори с международни партньори, писа Уикенд.


Според разследващите обаче, Пламен Бобоков всъщност е планирал тузарска лятна отпуска със семейството си. Олигархът трябвало да изкара седмица на баровския гръцки о-в Миконос, който редовно посещаваше до смутната за него 2019 г., когато бе арестуван и обвинен по аферата с боклука. След това обмислял да посети

швейцарския топ курорт Цермат,

а после да отдхъдне в реномиран СПА комплекс в Любенау, Германия. Едномесечата ваканция на Бобоков трябваше да завърши с неколкодневна почивка на о-в Сардиния в Италия, след което олигархът да се прибере в България на 19 септември.
Инициатор на провалената баровска почивка на Бобоков е неговата съпруга Христина. Свободнравната дама обожава ваканциите на Миконос и в Швейцарските Алпи, където ежегодно се подлага на скъпоструващи козметични процедури. Преди година на бял свят излязоха снимки от лятната почивка на Христина Бобокова и Васил Божков на Миконос, с тях бе и Пламен Бобоков. Русенският милионер отсяда покрай жена си всяко лято в къщата на Черепа на о-в Миконос.
Хитрият план на Пламен Бобоков отново да ваканцува баровски, обаче бе осуетен от съда и прокуратурата. Според обвинението, аферистът от Русе не е предоставил никакви доказателства, че има бизнес срещи, освен командировачните заповеди от собствената му фирма. „Той твърди, че визитите му са търговска тайна. Факт е обаче, че преговорите могат да се водят и чрез жива конферентна връзка. Заради това обвинението на Бобоков, че пречим на бизнеса му, е абсурдно“, коментира представител на Специализираната прокуратура.
Пламен Бобоков, брат му Атанас и бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков бяха арестувани през април 2019 г. заради афера със заровени хиляди тонове боклуци в нерегламентирани сметища. Заедно с тях обвиняеми са още 7 човека. Според разследването, Пламен и Атанас Бобокови са заровили в българската земя колосалното количество от над 15 милиона килограма опасни отпадъци. Братята внесли голяма част от отпадъците от Румъния и Италия, където разполагат със заводи за производство на акумулаторни батерии.
За да си спестят милиони евро за правилно съхранение и унищожаване на полиентиленов сепаратор, който остава след преработката на акумулаторите и не се разгражда в природата, братята от Русе създават няколко фиктивни фирми. Техни представители просто

заравяли тоновете опасни отпадъци

в дълбоки силажни и септични ями. Четири от тайните сметища на братята Бобокови – в Плевен, в Шумен, в Кремиковци и в плевенското село Рупци, бяха открити от криминалистите още преди 2 г. Общия тонаж на опасните отпадъци надхвърля 15 000 тона – тоест 15 милиона килограма. Ако опасните боклуци са били предадени за унищожение според правилата, това би струвало около 50 милиона лева на братя Бобокови.
Данните от разследването на аферата с боклука сочат, че Пламен и Атанас Бобокови въртят сенчестата схема от 2014 г. Замесени в далаверата са бившия шеф на Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен Габриел Савов, бившия зам.-министър на РИОСВ Красимир Живков, както и Николай Миховски и Айгюн Еминов – приближени до Бобокови бизнесмени, свързани с фирмата за съхранение и рециклиране на отпадъци „Феникс Плевен”. Други две фирми на Айгюн Еминов – „Тон еко” и „Сън тур”, също са взимали отпадъци на фирмата за акумулатори „Монбат” на Бобокови.
Нито една от трите фирми, на които братя Бобокови са предавали опасни отпадъци – „Феникс Плевен”, Тон еко” и „Сън тур”, няма лиценз за депонирането или изгарянето на точно този вид специфичен отпадък, става ясно от справка с регистъра на Изпълнителната агенция по околна среда.
Сред уликите срещу Бобокови изпъква и

изграждането на бутафорна инсталация

за преработка на промишлени отпадъци от акумулатори и батерии в Плевен, управляван от подставеното им лице Николай Миховски. На книга заводът „Еф Ей“ преработва опасните отпадъци и от тях произвежда пътни плочи и настилки чрез иновативна технология. Разрешителното за пускането на завода е подписано през 2017 г. от тогавашния директор на РИОСВ- Плевен Габриел Савов. Без да е извършена задължителната Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), Габриел Савов издава разрешение за изграждането на завода за рекордно кратък срок – само 23 дни.
Съдебното дело все още не е решено, а прокуратурата настоява Бобоков да влезе в затвора за срок от 6 г. Мълви се, че сред свидетелите срещу русенския олигарх и брат му Атанас е и бившия екоминистър Нено Димов, който бе показно арестуван в министерския си кабинет през януари 2020 г. и прекара няколко месеца в ареста.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.