200 бона е струвало убийството на Станка Марангозова! Гръмнали я малко преди да издъхне от рак

1

Около 200 хил. лв. е струвало убийството на брокерката Станка Марангозова. Жената се е оказала в сложна схема за легализиране на пари, от която не е успяла да се измъкне. Била е рекетирана за милиони и е убита малко преди да издъхне от злокачествено онкологично заболяване.

Военноокръжната прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 4-ма души за поръчковия разстрел, съобщиха от държавното обвинение. Това са физическият убиец Петър Костов-Стъкларя, посредникът и организатор Борис Иванов, който е офицер от НСО, и двама подбудители – издирваният от Интерпол с червена бюлетина Иво Масларов и Веселин Денков-Весо Брадата. С последните двама Марангозова е имала дългогодишни спорове за пари и са водили граждански дела за крупни суми.

Разкритото поръчково убийство е и единственото в най-новата история, по което има пълни самопризнания на човека, който е натиснал спусъка, както и на неговия помагач.

За Веселин Денков-Весо Брадата това е трето дело в съда. Първото е за изнудване на Станка Марангозова в Специализирания наказателен съд. Второто е за участие в престъпна група за лихварство, отново там. Най-тежките обвинения като подбудител обаче получава от Военно-окръжната прокуратура. Според разследването той е дал парите на Иво Масларов за мократа поръчка, а Масларов ги предал на офицера от НСО Борис Иванов и подопечните му двама бандити, които продавали и дрога за него – Петър Костов-Стъкларя и Венцислав Пиров. 

Най-тежкото наказание, което може да получи всеки един от подсъдимите, е доживотен затвор без право на замяна

Веселин Денков нашумя първо с връзката си с Мис България 2001 Ивайла Бакалова, а след това и с ареста си през септември и подозренията, че е човекът на Васил Божков в България, чрез когото е плащано за провокатори на протестите през миналото лято. Освен собственик на три големи ресторанта в София Денков има и финансова къща, която отпуска кредити. Името ѝ е замесено и в трите дела срещу него, включително и за разстрела на Станка Марангозова.

Всъщност Денков и Масларов са имали доверителни парични отношения с много по-големи бизнесмени от тях, съобщава 24 часа. Баровците са им поверявали десетки милиони с уговорка да ги върнат с печалба. За това двамата са използвали Станка Марангозова, която е била лицензиран брокер за операции на борсата.

Всичко започва в началото на 2009 г., когато Иво Масларов дава на Марангозова 150 хил. евро, за да ги инвестира и върне с печалба. Недоволен от приходите, той започнал да я тормози. Марангозова се принудила да му плаща от личните си средства, подписвала записи на заповеди, че му дължи пари. По-късно финансовата къща на приятеля му Весо Брадата откупува вземането от Марангозова и така се стига до отнемането на апартамента ѝ със съдебен изпълнител. Тя пуска жалба до ГДБОП, че е изнудвана и така започва първото разследване срещу двамата, което влиза в съда на 11 октомври 2019 г. Няколко пъти преди това Марангозова е писала жалби, че обвинителният акт по разследването не се внася в съда. Това се случва в деня, след като е разстреляна пред блока си в столичния кв. “Младост”. 

В последните години преди смъртта си Марангозова завежда дела за нищожност на записите на заповеди, които е подписвала под натиск, и започва да ги печели. В същото време обаче кредиторите на Денков и Масларов започнали да си искат парите, спомнят си запознати с бизнеса им в миналото. Като виновник за забавянето е обявена брокерката Марангозова. В престъпните среди се говори, че Весо Брадата и Масларов са се страхували за живота си от завлечените големци.

Напрежението между Денков и Масларов, от една страна, и високопоставените им кредитори, от друга, била причината Весо Брадата да се сближи с Васил Божков, който да гарантира спокойствието му. По онова време Божков още нямаше проблеми нито с бизнеса си, нито с прокуратурата. По време на тези събития е имало опасност и Марангозова да направи още разкриия по делото за изнудването ѝ и там да се появят интересни имена, свързани с Веселин Денков и Иво Масларов. Предполага се, че това е мотивът за убийството, който не е посочен в съобщението на прокуратурата за внасянето на делото в съда.

Според разследването Петър Костов-Стъкларя е проследил Марангозова до блока ѝ в столичния кв. “Младост” на 10 октомври вечерта. Спрял с мотора до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата.

Зад букета държал пистолет със заглушител. След като Марангозова свалила стъклото, той стрелял три пъти в главата ѝ. При изстрелите от букетът се откъснал цвета на една от розите и паднала на асфалта.

Според обвинението Веселин Денков е осигурил парите за мократа поръчка. Дал ги на Иво Масларов, който се свързал с приятеля си Борис Иванов, който е офицер от НСО. Двамата са приятели от много години и дори са братя от масонска ложа, както разкриха от прокуратурата при ареста на групата през май м.г. По това време Борис Иванов освен като офицер от НСО се е занимавал и с незаконна дейност. Заедно с бившите затворници Петър Костов-Стъкларя и Венцислав Пиров продавали дрога в София, което последните двама вече са признали, както и за участието си в покушението над Станка Марангозова, стана ясно още преди няколко месеца от мярка за неотклонение на Борис Иванов във Военния съд.

Освен парите за убийството бандата купила пистолет и мотор, който
е намерен от разследващите в язовир до софийското село Чепинци. Точно с това превозно средство Петър Костов е пристигнал на местопрестъплението и се е оттеглил оттам. След убийството Костов изгорил дрехите си, за да прикрие следите към себе си.

 
Марангозова е била следена професионално по съвети на офицера от НСО Борис Иванов. На колата ѝ е било монтирано устройство за проследяване, а физическият убиец е наблюдавал на електронно устройство движението ѝ. Още в деня на убийството се появиха и версиите за вече публичния конфликт на жертвата с Веселин Денков и Иво Масларов заради неуредените им финансови отношения.

1 Коментар
  1. Нело казва

    Каква миска е тази -прилича на теавестит. А този е долен лихвар. Вземах пари от него и се опита да ме плаши. Сега яж корооо

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.