Николай Банев нямал 1 милион лева за гаранция, остава с електронна гривна вкъщи

0

Подсъдимият  бизнесмен Николай Банев остава под домашен арест и няма да му се налага да търси един милион лева за гаранция, писа Ретро.

Това става ясно от окончателното определение на Апелативния специализиран наказателен. Банев престоя в ареста близо три години, а преди три месеца бе освободен под домашен арест, като е контролиран с електронна гривна. Първото искане за полека мярка е от края на юли, а спецсъдът му наложи гаранция от 1 милион лева.

Банев обаче се оплака, че не може да плати толкова пари, за да му свалят гривната, защото нямат доходи, а имуществото му е запорирано. Прокуратурата протестира срещу по-леката мярка за неотклонение, а от защитата поискаха да се намали размера на гаранцията. Апелативните съдии решиха, че 3 месеца са твърде кратък период, за да се измени отново мярката на подсъдимия. Според тях все още има опасност Банев да извърши престъпление,

 като повлияе на свидетелите по делото. които са 178.

Разследването срещу Банев и съпругата му Евгения започна през есента на 2018 г., когато от прокуратурата обявиха, че приватизацията на завод „Полимери“ в Девня е била престъпна и дружеството било източено без никакъв контрол от държавата. Предприятието беше приватизирано през 1998 г., когато Банев първо закупи част от капитала, а през 2011 г. стана и мажоритарен собственик. По-късно „Полимери“ беше източено и обявено в несъстоятелност.

В хода на разследването Баневи бяха обвинени за длъжностно присвояване на общо 84 682 896 лева от „Полимери“, „Елма“ АД, „Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД. Укритите данъци, за които ще отговарят са за над 4,3 млн. лева, като става дума за задължения към НАП на „Полимери“, „Елма“ и „Партнърс комерс“. Подсъдима с тях е и майката на Николай Банев – Мария.

Началото на разследването завари Банев и съпругата му във Франция, където те бяха задържани и екстрадирани в България в края на 2018 г. В началото на миналата година антикорупционната комисия внесе иск за отнемане на имущество за над 140 млн. лева срещу семейството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.