Делото срещу арестуваните за подкупи от наркобосове шефове в ГДБОП e пред провал

0

Делото срещу арестуваните миналото лято за прибиране на подкупи от столични наркобосове шефове в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков е напът изобщо да не стартира, или да завърши с оправдателни присъди за екс началниците на наркоотдела в антимафиотската служба. Това констатира пред „Уикенд“ служител от високите етажи на МВР, запознат със съдебно-криминалната сага, разтърсила Вътрешното министерство.

Съдебният процес срещу бившите началници на наркоотдела в ГДБОП за чадър над мастити търговци на дрога не е тръгнал в Специализирания съд, тъй като тази пролет магистратите върнаха на Спецпрокуратурата обвинителния акт заради съществени процесуални пропуски още на разпоредителното първо заседание.
И докато държавното обвинение все още поправя грешките си, Кирил Ванков спечели дело в Административният съд в София срещу уволнението си от МВР. Според решението на съдиите, постановено миналата седмица,

антимафиотът трябва да бъде възстановен на работа,

тъй като нямало преки доказателства, че се е срещал лично с наркобосовете Ланеца, Весо Паяка и Росен Стъкларя, за да прибира подкупи от тях и да закриля крими дейността им. Ванков и началникът му Цветан Панков бяха уволнени в началото на годината от МВР със заповед, разписана от бившия министър на вътрешните работи Христо Терзийски, след като срещу тях бе образувано и дисциплинарно разследване.
Цветан Панков, вече бивш директор на отдел „Наркотици“ в ГДБОП, заедно с главен инспектор Кирил Ванков, началник на сектора, разследващ и разработващ бандите за търговия с дрога, бяха зрелищно арестувани с белязани пари на 26 юни м.г. при акция на отдел „Вътрешна сигурност“.
Подкупът от 5 хиляди лева, открит при задържането на Цветан Панков, му е бил даден минути по-рано от люлинския търговец на кокаин Росен Кръстев – Стъкларя, някога дясна ръка на свързания със Златко Баретата гангстер Мирослав Пелтеков – Мирката. През последните години Росен Стъкларя се вля в люлинския наркосиндикат, управляван от Ланеца и Весо Паяка. Другата голяма наркоорганизация в София пък се ръководи от Ивайло Стойнов – Иво Турчина, който контролира пласмента на дрога в богатите южни квартали в столицата. Смята се, че шефовете в ГДБОП са прибирали

подкупи и от Иво Турчина, и от Весо Паяка,
като по сигнали на наркобосовете, са разработвали и арестували независими от двете крими структури пласьори на дрога. Показания срещу маститите ченгета пък дадоха Росен Стъкларя и Весо Паяка, както и арестуваният и обвинен като съучастник на Панков и Ванков Десислав Такев. Според твърденията на сенчестият тип от Своге, той е организирал плащането на ежемесечни рушвети към ГДБОП и лично е носил парите, които достигали до началниците на отдел „Наркотици“ в антимафиотската служба.
Скандалните разкрития за ръководната роля на висши полицаи от ГДБОП в наркобизнеса обаче може да се окажат недостатъчни за бъдещи осъдителни присъди срещу Цветан Панков и Кирил Ванков. Първият сигнал, че аферата ще бъде потулена в съда дойде от липсата на обвинителен акт на първоначално арестуваната заедно с Панков и Ванков служителка от Главна дирекция „Национална полиция“ Василена Фикирлийска.
Според запознати с разследването, Фикирлийска, която е дъщеря на бившата депутатка Йорданка Фикирлийска, е действала като посредник между Иво Турчина и Цветан Панков и чрез нея до ексначалникът на отдел „Наркотици“ в ГДБОП всеки месец достигали 10 000 лева. Според мълвата, Фикирлийска, която е омъжена за полицай, е поддържала близки отношения с Цветан Панков.
Антимафиотите Панков и Ванков прекараха няколко седмици в ареста, след което бяха освободени под гаранция, а делото срещу тях в Специализирания наказателен съд тази пролет беше прекратено още на старта му и върнато на прокуратурата за преработване. Единственото проведено съдебно заседание пък бе при закрити врата, а заради засекретното дело важни детайли от корупционната афера останаха стрити от обществото. Направи впечатление обаче, че Цветан Панков и Кирил Ванков са

защитавани от армия скъпоплатени адвокати.

Панков е представляван от триото Иво Найденов, Милен Пейов и Георги Вълканов, а Ванков е наел Константин Симеонов.
Според адвокатите на бившите шефове в ГДБОП, Цветан Панков и Кирил Ванков са натопени в прибиране на подкупи от хора, срещу които са се борили. Като пример се дава акцията срещу структурата на Ради Ланеца. През лятото на 2019 г. Ланеца и Паяка бяха обявени за издирване, след като МВР задържа над 20 от дилърите им и конфискува над 100 килограма дрога. Още тогава бе намекнато, че се разследва полицейски чадър над наркоорганизацията.
Според източник на „Уикенд“ от МВР, при арест на производител на амфетамин, родом от Русе, работещ за структурата на Паяка, обискиралите дома на наркоготвача ченгета открили тетрадка, в която били описани всички подкупи, плащани на ченгета. И тъй като в тетрадката личали имената на началниците в ГДБОП Панков и Ванков, двамата висши полицаи се настроили срещу групата Паяка. Така последвала и акцията срещу наркобандата от „Люлин“, проведена през лятото на 2019 г.
Засега не е известно дали

тетрадката с описаните подкупи за ГДБОП

е прикрепена като доказателствен материал по спряното дело, тъй като то бе засекретено. Известно е обаче, че арестуваният заедно с Панков и Ванков посредник при предаването на подкупите Десислав Такев е променил първоначално дадените си показания.
„Такев първоначално твърдеше, че лично е организирал срещите с Панков и Ванков, на които им е плащал подкупите от името на Паяка. Впоследствие промени показанията си – давал е парите на други ченгета, които са ги предавали на началниците в ГДБОП. При последвали разпити на Ланеца и Паяка те също са отрекли да са се виждали очи в очи с арестуваните за рушвети антимафиоти“, разказва запознат с разследването.
Не е известно и каква е съдбата на аудозаписите, правени от мобилния телефон на Росен Кръстев – Стъкларя при негови срещи с полицаи от ГДБОП, от които става известно, че е плащал по 5000 лева месечно на Цветан Панков, за да не бъде закачан. Срещу рушвета Стъкларя е настоявал ГДБОП да арестува друг мастит търговец на дрога – Габриел Боцев – Жабата.
По прекратеното секретно дело в Специализирания съд цари неяснота и дали като доказателствен материал са приобщени

80 ръкописни страници на Иво Турчина,

в които той описва в подробности дейността на конкурентни пласьори на наркотици. Смята се, че Турчина е бил със статут на информатор на отдел „Наркотици“ в ГДБОП – плащал е по 10 000 лв. месечен подкуп и е събирал сведения за своите врагове, които е предоставял на ченгетата.
Недоказана ще остане и връзката на Цветан Панков и Кирил Ванков с контрабандиста Николай Тодоров – Дългия, за когото се смята, че е движил схемата с 550- те кила кокаин, заловени в два тира и укрити в кашони с плодове през януари 2020 г. Неофициално се твърди, че отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР е стартирал разследването срещу Панков и Ванков за връзки с наркобосове след аферата с кокаина, открит край тържището в „Слатина“. Смята се, че Ники Дългия, навремето част от организацията на разстреляният в Амстердам мафиот Константин Димитров – Косьо Самоковеца, си е плащал редовно на отдел „Наркотици“ в ГДБОП, за да минават безпрепятствано товарите му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.