Посичат авера на Златко Баретата: Росен Капитана остава на топло

0

Отказват да пуснат заподозрения за стрелбата по Златомир Иванов пред Съдебната палата бизнесмен Драгнев, защото не се знае дали няма да духне

Посечен е приближеният до Златко Баретата и заподозрян за стрелбата по него пред Съдебната палата Росен Драгнев-Капитана! Софийският градски съд отказва да пусне предсрочно от килията бизнесмена от Казанлък, става ясно от определение, научи „България Днес“.

Капитана влиза в пандиза през 2017 г. след присъди като тартор на банда за данъчни престъпления и за отвличане. Получава общо наказание от 6 г. и 3 месеца, но Темида му приспада времето, през което е бил в ареста. След като излежава над 2 г. и 9 месеца и съкращава още 8 месеца с работа, Росен Капитана пробва да напусне килията. Той се примолва да го пуснат 1 г. и 8 месеца предсрочно, но съдия Мина Мумджиева не проявява милост към Драгнев.

Не помага дори и това, че прокуратурата се застъпва за него. Обвинението отчита, че рискът от рецидив при осъдения данъчен аферист е спаднал от 38 на 25 точки. Отбелязва се, че лишеният от свобода е награждаван многократно, работи и няма проблемни зони.

Росен Драгнев има 7 награди, включително четиричасово свиждане с хранителна пратка, променил се е в положителна посока и е преместен да търпи наказанието си в откритото общежитие в Казичене, посочва защитникът му. По думите на адвоката пред съда затворническата администрация не е представила доказателствата за положителната промяна на осъдения, а само утежняващи документи.

В делото липсва първоначалният план за изпълнение на присъдата, представен е проектоплан без подписи. Няма и препланирани планове, от които да се види дали подсъдимият с Баретата бизнесмен трябва да коригира поведението си, разкрива юристът. Откакто е постъпил в затвора, с Драгнев не е работено и поправянето, което се установява категорично по делото, се дължи единствено на личната негова работа със себе си, смята защитникът.

„Аз съм осъзнал деянието си, съжалявам“, заявява Капитана пред Темида. С признанието си той не успява да извоюва свободата. Съдът признава, че пандизчията е награждаван и се води без наказания, трудил се е и дори в последния й доклад от затворническата управа са дали зелена светлина за излизането му. Въпреки това становищата за поправянето му са противоречиви, смятат магистратите. Те са на мнение, че не е изпълнен принципът на прогресивната система, тъй като Капитана не е награждаван с месечен домашен отпуск до 2 или 5 дни и не е пускан за годишна почивка извън затвора.

Не е ясно при евентуално прилагане на този тип поощрения дали Драгнев би продължил с позитивното развитие и дали би се отклонил от местата за лишаване от свобода, категорична е съдия Мумджиева. Затова го оставя на топло.

Росен Капитана се познава от дълги години с подземния бос Златомир Иванов-Баретата. Преди време Иванов дори му поверява бизнеса си с петролни продукти. От Драгнев се очаквало да разшири империята, понеже разбирал от заобикалянето на налозите.

Златомир Иванов-Баретата и аверът му от Казанлък са на подсъдимата скамейка от 6 години

Златомир Иванов-Баретата и аверът му от Казанлък са на подсъдимата скамейка от 6 години

Като факир на ДДС врътките, Росен Капитана е съден за данъчни измами в особено големи размери. През 2007 г. се отърва само с тригодишна условна присъда за източването на над 1,4 млн. лв. Според разследващи Капитана участвал и в схема за фиктивни сделки с фирми от Румъния и Гърция, а с фактурите у нас прибирал ДДС.

Баретата поръчал на финансова къща да направи одит на фирмата. Оказало се, че Капитана го завлякъл с близо 4 млн. лв. от горива, които взимал, без да плаща. След това бившият командос подал жалби срещу авера си с надеждата да си върне парите, което така и не станало.

Именно заради този дълг Капитана бе заподозрян за стрелбата срещу Баретата пред Съдебната палата в София. Появиха се и информации, че Драгнев е бил арестуван за покушението от януари 2013 г., но впоследствие МВР отрече. След като отношенията между двамата авери се влошават, Капитана решава да проговори и да закове Баретата по наркоделото, което върви срещу него в спецсъда по това време. По обвиненията, че дърпал конците на група за дрога в София, Казанлък и по морето, Златомир Иванов е оправдан окончателно през 2018 г.

Отколешните приятели Капитана и Баретата остават да отговарят заедно пред спецсъда като част от група за данъчни измами. Според обвинението тартори на бандата били Златомир Иванов и Милко Милков, а участници – Росен Драгнев и шуреят му Иван Колев. Петият подсъдим Кирил Илиев изчезва мистериозно преди години и е в неизвестност.

За повече от година петимата източили 5,5 млн. лв. чрез фиктивни сделки между действащи фирми и използване на документи с невярно съдържание, се сочи в обвинителния акт. Процесът буксува от 2015 г. на първа инстанция.

Трупове на бушони по данъчни афери

С трупове е осеяна схемата с фиктивни фактури, за която са подсъдими бизнесменът от Казанлък, който живее в Стара Загора – Капитана, и кримигероят Баретата. Двама наркомани, които били подставени за управители на фирми, умират в рамките на година. Това са Тихомир Танев-Сачмата от Гълъбово и Николай Алексиев – Големия Чернобил. През лятото на 2012 г. край село Мъдрец е открит обезглавен труп в напреднал стадий на разложение. Това се оказал Сачмата, собственик на кухото дружество „Танев пропъртис“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.