Нова версия: Незаконната сграда на Румен Гайтански-Вълка не била за него, а дарение за ловно стопанство

0

   

Скандалът с незаконната постройка на фирма на Румен Гайтански – Вълка в ловно стопанство „Искър“ влезе в още по-странна фаза. Оказа се, че триетажната хотелска сграда, за която Столична община накрая издаде заповед за събаряне, била готвена за дарение към ловното стопанство, вместо част от обещано парично дарение от 15 млн. лв. За това се разбра при съвместна проверка в стопанството на шефа на Агенцията по горите Александър Дунчев и депутата от „Демократична България“ и съпредседател на „Зелено движение“ Владислав Панев, предаде Mediapool.

„В договора има едни дарения, които трябва да се извършат след тези 15 години. Идеята е в последните години вместо пари да предадат обекта“, каза Красимир Атанасов, представител на „Био майнинг“ по време на проверката. Въпросната фирма е контролирана от Румен Гайтански – Вълка и има 15 годишен договор за съвместна ловностопанска дейност със стопанството. Договорът с „Био Майнинг“ е сключен от 23 юни 2016 г. Процедурата за провеждане на конкурс е съгласно закона за лова и за целта е издадена заповед на 14.11.2013 г. на министъра на земеделието в кабинета „Орешарски“ Димитър Греков.

Атанасов добави, че първите 6 години фирмата е правила инвестиции по 100 000 лв. и тези пари са преведени.

Преди седмица шефът на Агенцията по горите Александър Дунчев посочи, че фирмата на Гайтански е спечелила конкурса за ловното стопанство край брега на язовир „Искър“ именно с обещание след 15 години да дари 15 млн. лв. Цялата ѝ инвестиция е за общо 19 млн. лв. От думите на представителя ѝ Красимир Атанасов става ясно, че идеята е била част от дарението вместо кеш да се предостави чрез сградата.

На 17 юни, след повече от половин година размисъл, главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповед за премахване на незаконната хотелска хижа в ловно стопанство „Искър“. От думите на депутата Владислав Панев стана ясно, че тази заповед се обжалва в момента от фирмата и от самото ловно стопанство. Аргументацията е, че не е извършван строеж на нова сграда, а е ремонтирана стара работилница.

„Искахме от ловното стопанство доказателства за старата работилница, никой не представя нито едно“, казва още Дунчев.

Шефът на горите смята още, че служителите на ловното стопанство са „притиснати да лъжесвидетелстват“.

„Причината е идентична във всички ловни стопанства, където има подобни партньорства, там волята на частния партньор е толкова силна, че надделява върху волята на държавното ловно стопанство и на по-високо ниво, което вече е недопустимо в една европейска държава“, мотивира предположението си Дунчев.

Любопитен детайл е, че същата нова хотелска сграда, за която веднъж се твърди, че е стара работилница, е вписана в кадастъра под формата на съществуващ склад, който реално е с три пъти по-малки размери от нанесения и е на друго място. Идеята била така през кадастъра да се впише хотелската сграда. Накрая, за въпросната сграда хем се твърди пред съда, че е ремонтирана работилница, хем се обявява пред кадастъра за ремонтиран склад.

https://www.youtube.com/embed/Msf4mLs3sLU Дунчев добавя, че истинският склад е едноетажен, а тук се вижда, че става дума за три етажа – подземен, надземен и втори етаж, което също доказва, че няма как да е ремонт на съществуващия склад, защото най-малкото втория етаж не би трябвало да е построен.

„Това, ако мине в съда, наистина ще е парадокс. Това е лакмусът дали имаме съдебна система“, смята Дунчев.

За строежа на масивната триетажна хотелска сграда са погазени куп закони и договори, смята още Александър Дунчев.

Заложено строителство на нови сгради няма в договора за съвместна дейност между стопанство „Искър“ и фирмата. Такова строителство може да се извършва само, ако го има в ловностопанските планове на стопанството, и там няма предвидено такова строителство – нито на хотелската сграда, нито на останалите склад и адаптационна сграда за диви прасета. Няма ги като разходни документи, не са заложени в договорите, не са заложени в ежегодните допълнителни споразумения по договорите. Няма как и да се появят в последствие“, добави Дунчев.

Преди месец стана ясно, че освен голямата сграда, незаконни в ловно стопанство „Искър“ са и споменатите малки сгради на склад и споменатото адаптационно помещение за диви прасета. При проверката бе посочено, че те са изградени във връзка с огнищата на Африканска чума по свинете от преди 2 години, но така и не стана ясно кой е възложител на тези строежи.

Назначеният от 8 месеца насам шеф на ловно стопанство „Искър“ инж. Мирослав Джупаров посочи клаузи в договора, според които всички инвестиции, направени по този договор, остават собственост на държавата.

Източник: Mediapool.bg, fakti.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.