Глобиха с по 5000 евро българи с фалшиви сертификати на границата с Гърция

0

Двама българи са били арестувани на ГКПП Промахон с фалшиви отрицателни PCR тестове и глобени по 5000 евро на човек. Наши сънародници, 42-годишен мъж и 38-годишна жена, са се опитали да влязат в Гърция в неделя сутринта от митницата в Промахонас с подправени документи с отрицателни тестове за коронавирус, съобщава гръцкото издание Voria.

Освен че са задържани, те са и глобени с по 5000 евро за нарушаване на мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Припомняме, че „Солун вече е в „червена зона“ заради покачване на броя на заразените с коронавируса, като довечера в 18.00 часа ще се обсъжда дали от събота да се въведе нов локдаун с вечерен час от 18.00 до 5.00 сутринта, като това ще важи за събота и неделя в цяла Гърция, а след това тези мерки ще важат само за червените области ежедневно“, това коментира по БНР адвокат Мартина Георгиева, която живее и работи в Солун. Тя посочи, че всички в Гърция се съобразяват с мерките, иначе има солени глоби.

„В Солун не са много заразените, но беше открит новият щам – южноафриканският, а имаме вече преди това открит и британският щам в Гърция. Това притеснява хората и затова се чакат новите мерки. В болниците има голям брой хоспитализирани, но те се справят, няма място за притеснение и оплакване, защото всички засегнати от кризата получават помощи от държавата“, разказа още Георгиева. Тя обясни още, че има големи санкции, ако представиш фалшиви документи, свързани с пандемията, най-вече фалшиви PCR тестове, има наказание до една година условна присъда и парична глоба. Вече има такива дела, които се водят за тези, които са нарушили противоепидемичните мерки.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.