За трети път съдът отказа да пусне Бобоков зад граница

0

Пламен Бобоков днес трябваше да бъде в командировка в Русия, но Апелативният спецсъд посече желанието му и го остави у нас.

Първо, на 9 август, долната инстанция пуска Бобоков по бизнес дела зад граница. Искането се базира на издадени командировъчни от „Приста ойл“, която е именно на братя Бобокови. От следващия ден Пламен иска да е за 5 дни в Гърция, после в Турция, Русия, Швейцария, Германия и накрая от 10 до 19 септември в Италия. Всички командировки са обосновани като търговски преговори. След решението на спецсъда идва протест на прокуратурата срещу разрешението за временно спиране на мярката „забрана за напускане пределите на България“, каквато има Пламен Бобоков. Обвинението смята, че няма доказателства за предстоящите пътувания и не е обоснована необходимостта от пътуване, а са представени само командировъчни заповеди от „Приста Ойл Холдинг“, в което Бобоков е член на Управителния съвет. Прокуратурата смята, че все още съществува опасност Бобоков да се покрие от правосъдието зад граница, тъй като разполага със значителни финансови ресурси и има възможност да се установи в чужбина. Защитата контрира, че бизнесменът вече два пъти е пътувал зад граница и се е връщал навреме у нас, а наличието на финансовия ресурс не може автоматично да доведе до извод за опасност от укриване.

Стига се до гледане на мярката на втора инстанция, като, докато това стане, командировъчното за Гърция и почти цялото за Турция изтичат. Тричленен състав на Апелативния специализиран наказателен съд обаче попарва опита на Пламен Бобоков да пътува и до други държави и приема доводите на прокуратурата. Според магистратите това, че командировъчните са за всички дни от 10 август до 19 септември, като дори включват съботите и неделите, навежда на извод, че са създадени целенасочено да послужат като основание за даване на разрешение за напускане на границите на България.

„Но дори и това да не е така, според настоящия въззивен състав липсват доказателства, че търговските преговори, сочени като цел на командировките, могат да се осъществят единствено от подсъдимия Пламен Бобоков и същите не могат да бъдат извършени дистанционно, чрез средства за електронна комуникация“, се произнасят магистратите.

Така, вместо тази седмица Бобоков да е в Русия, той остава у нас, а няма да може да пътува и за останалите дестинации.

Освен братя Бобокови бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още 7 човека са обвиняеми за аферата с внос на опасен боклук. Повечето отговарят за участие в организирана престъпна група, а трима – за данъчни престъпления. От описаната от прокуратурата престъпна схема става ясно, че заместник-министър Красимир Живков, който е бил близък с братя Бобокови, е подпомагал тяхната дейност за внос и износ на боклук от чужбина. Дейността обаче била фиктивна, а имало регистрирани малки неработещи фирми у нас и в Италия, за да може да се демонстрира, че този бизнес е легален.

    Незаконен арест

Зaдъpжaнeтo нa бизнecмeнa Плaмeн Бoбoкoв нa 9 юли минaлaтa гoдинa зa 24 чaca oт MBP e нeмoтивиpaнo, нeзaкoнocъoбpaзнo и пocтaнoвeнo в paзpeз c гapaнциитe cpeщy пpoизвoл, дaдeни oт Eвpoпeйcкaтa кoнвeнция зa зaщитa нa пpaвaтa нa чoвeка. Очeвиднo e билo нaлицe „извънпpoцecyaлнo cъглacyвaнe“ нa мяpкaтa мeждy пoлиция и пpoкypaтypa, кoeтo e пopoчнo.

Toвa посочи в свое решение Янa Димитpoвa oт Coфийcкия paйoнeн cъд, която отмени заповедта за задържането. Toвa бe пopeднo cъдeбнo peшeниe пo шyмно зaдъpжaните oт 9 юли – дeня, в кoйтo пpoкypopи, пoлицaи и cлyжитeли нa Бюpoтo по зaщитa към главния прокурор нaxлyxa в пpeзидeнтcтвoтo. По време на акцията бяха арестувани пpeзидeнтcкитe cъвeтници Илия Mилyшeв и Плaмeн Узyнoв, кaктo и самият Плaмeн Бoбoкoв. Bпocлeдcтвиe и тpимaтa бяxa ocвoбoдeни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.