Съдят Боб Дилън за сексуално малтретиране на 12-годишно момиче. Ще отговаря за деяния отпреди 56 г.

0

Ще отговаря за деяния отпреди 56 г. по специален закон за жертви на насилие в детството

Когато Боб Дилън създава прочутата си песен I Shall be free (Ще бъда свободен), той едва ли предполага, че на стари години ще трябва доста често да си я припомня. Тогава е само на 21 години, работи по втория си албум и просто иска да вкара леко иронично парче в него, тъй като му се струва, че става доста сериозен. Избира жените за основна тема в песента, на чието обожание се радва като изгряваща музикална звезда.

“Взех си жена

късно снощи. Бях

три четвърти пиян,

а тя изглеждаше

доста стресната”,

пее Боб Дилън в I Shall be free. През 1962 г., когато е създаден този текст, на никого не му се струва притеснителен, все пак това е времето на сексуалната революция. Стотици фенки преследват музикантите по турнетата им и мечтаят да станат част от техния живот. Никой не мисли дали те са поставени в зависимост от звездния им статут, дали трезво са взели решение да бъдат с тях, или просто са станали жертва на изпълнения им с наркотици и алкохол свят.

Все въпроси, които движението МеToo на жертвите на сексуални престъпления очерта като ключови за отношенията в света на шоубизнеса. И на които и Боб Дилън се оказва, че също ще трябва да даде откровен отговор.

Преди дни срещу 80-годишния музикант бе заведено дело във Върховния съд на Ню Йорк за сексуално малтретиране на 12-годишно момиче, извършено през 1965 г.

Искът е направен от

пострадалата, която

сега е на 68 години

и е представена само с инициалите J. C. Жената, която живее в щата Кънектикът, се е позовала на специално законодателство, даващо право на хора, станали жертви на престъпления в детството си, да повдигат обвинения и те да бъдат разследвани, независимо че става въпрос за деяния, за които давността е изтекла.

Американските власти съобщиха, че около 10 хил. души са се възползвали от тази възможност за търсене на закъсняла справедливост по време на двете години, определени за подаване на жалби. Тази срещу Боб Дилън е направена в предпоследния възможен ден. В нея се твърди, че той е извършил “хищнически, незаконни и сексуални действия” срещу J. C., които са ѝ нанесли тежки психически и емоционални травми, от които не може да се освободи и до днес.

Музикантът е обвинен, че се е възползвал от звездния си статут, за да създаде емоционална връзка с момичето, след което под въздействието на алкохол и наркотици го принуждава да прави неща, които то не е искало.

Адвокатите му отхвърлиха обвиненията и ги определиха като несъстоятелни. Защитата на J. C. обаче съобщи, че разполага с доказателства за престъпни действия на певеца, независимо че са минали 56 г. от извършването им.

В иска се твърди, че момичето е било насилвано сексуално в апартамента на Дилън в хотел “Челси” в Ню Йорк в продължение на 6 седмици между април и май 1965 г. Документален филм за този период от живота му обаче показва, че е бил на турне във Великобритания от края на април до 10 май, а след това до началото на юни е бил във Франция и Португалия. Появиха се твърдения, че по това време той вече е започнал да се среща и с британската актриса и певица Дана Гилеспи. Тя

му става любовница

на 16 г., като година

по-рано губи

девствеността си

с колегата му

Дейвид Бауи,

а по-късно минава през леглата на музикантите Джими Пейдж и Мик Джагър и на актьора Майкъл Кейн. 

Музикантът на обложката на втория си албум The freewheelin’ Bob Dylan, който излиза през 1963 г.

Освен това през въпросната 1965 г. Боб Дилън драматично слага край на отношенията си с американската певица Джоан Бейз и се жени за модела на “Плейбой” Сара Лаундс, която е бременна от него. Отношенията му с Джоан започват 3 години по-рано. Тя вече има доста успешна кариера и му дава шанс да се включи в концертите ѝ в Америка. Започват да ги наричат “краля и кралицата на фолка”.

Дилън решава да ѝ върне жеста, като я кани да го придружи на турнето си в Европа. Държи се обаче отвратително по време на пътуването и нито един път не я допуска на сцената до него. Не е ясно дали причината е Сара, с която вече има любовен роман, но в крайна сметка се жени след няколко месеца за моделката. Когато по-късно приятел го пита защо е избрал нея пред Джоан, с която имат много повече общи неща, той обяснява, че е

осъзнал, че Сара

винаги ще го

чака у дома,

независимо какво се случва. Освен това е трябвало да я спаси от нещастен брак с 25 г. по-възрастен от нея фотограф.

Женят се под едно дърво в присъствието на двама свидетели – тя е тежко бременна, а той намусен, като дълго след това отрича дори пред приятели, че са законно семейство. Осиновява обаче дъщеря ѝ от първия брак, купува имение с 11 спални и басейн, за да водят щастлив семеен живот. Първоначално му се дава, докато не катастрофира пиян и дрогиран с мотора си. Продължителният период на възстановяване от получените наранявания го депресира. Остава близо две години вкъщи, за които казва, че не иска никога повече да се повтарят, въпреки че Сара ражда второ и забременява с трето дете.

Боб Дилън ѝ се възхищава, посвещава ѝ песни, но усеща, че не може да води постоянно този начин на живот и отчаяно се нуждае от предишния си. Тръгва по концерти,

връща се към

любовните авантюри

в почти всеки град,

среднощните запои

и дрогирания

Една сутрин съпругата става и установява, че той не е в леглото си. Решава, че отново не се е прибрал. Когато обаче влиза в трапезарията, го вижда да закусва с децата и друга жена. Опитва се да му потърси сметка, но той я удря. “Не мога да се прибера у дома без страх за собствената си сигурност. Мъжът ми ме удари в лицето и счупи челюстта ми. Петте ни деца са силно обезпокоени от неговото поведение и опасния начин на живот”, пише Сара в молбата за развод, която подава светкавично след 13-годишен съвместен живот с Дилън.

Бракоразводното дело се точи дълго. Твърди се, че след приключването му музикантът има втори кратък таен брак и няколко продължителни връзки със своите беквокалистки, които са афроамериканки. “Изпитвам особено отношение към черните жени. Толкова са чувствени, майчински настроени и силни. И освен това са винаги с мен по пътя и по дяволите”, обяснява веднъж той.

Според биографи

има общо 11 деца,

като е признал 9 от тях

Боб Дилън обаче не обсъжда личния си живот. Не обича да дава интервюта и много успешно се крие от папараци. Не говори дори с колеги и приятели по лични въпроси, не проявява емоции, заради което го смятат за темерут. “Той не поздравява публиката, въобще не общува с нея. Излиза, пее и си тръгва. По нищо не личи да изпитва и грам удоволствие. 

Миналата година Дилън издаде 39-ия си студиен албум, който веднага оглави световните музикални класации, а само преди месец рестартира безкрайното си световно турне, спряно заради пандемията, с онлайн концерт.

Поддържа около 10 къщи, а реално живее в буса си и се грижи за куп жени и деца, макар че на практика е сам”, казва за него Мик Джагър. Неговата оценка е интересна, тъй като се спори кой от двамата музиканти е имал повече жени в живота си.

Едва ли обаче някога Дилън ще проговори по въпроса, още повече след обвиненията за сексуални престъпления. Дори да не бъдат доказани в съдебна зала, със сигурност ще хвърлят сянка на съмнение и е

възможно да се

появят и други

разкрития от жени,

които са имали

отношения с него

в миналото, както стана например с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, от когото тръгна движението MeToo.

Преди години класация на списание “Ролинг Стоун” постави Боб Дилън на второ място по значение за развитието на популярната музика след “Бийтълс”, а през 2016 г. той получи Нобелова награда за литература като признание “за създаване на ново поетично изразяване в богатата американска песенна традиция”.

Макар да стана първият текстописец – лауреат на престижното литературно отличие, той не се появи на официалната церемония по връчването му, а го получи на закрита среща три месеца по-късно преди свой концерт в Стокхолм, което само затвърди статута му на странна птица в шоубизнеса.

Автор: Павлина Трифонова

Източник: „168 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.