Драгановеца се върна в наркосхемите (Страшилището на Перник купува малки количества хероин от Турция)

0

Топ мафиотът на Перник и региона Стоян Кръстев – Драгановеца отново е активен участник в схеми с трафик и продажба на наркотици, разкриха пред „Уикенд” столични антимафиоти. В службите е постъпил сигнал, че Кръстев е главно действащо в лице в канал за хероин. Дрогата е купувана от Турция и впоследствие изкарвана към Западна Европа.

Количествата били малки – между 5 и 10 кг на месец. Вкарвали се в България, скрити в тайници на автомобили. За мулета се използвали хора с чисти досиета от близкото обкръжение на Драгановеца. Сигналът и твърденията в него се проверяват от ГДБОП.


Преди 2 години Стоян Кръстев получи 8 години затвор за трафик на 4 килограма хероин. Наказанието беше наложено след одобрено споразумение между него и прокуратурата. Кръстев се призна за виновен и това е смекчило присъдата му. Наложена му беше глоба в размер на 100 000 лв., която той плати на държавата, и малко след това излезе на свобода. Пернишкият бандит беше в наш арест между 2011 и 2013 г., след което беше екстрадиран в Германия заради въпросните 4 кила хероин. Там той също полежа зад решетките и получи 8 години пандиз, но беше екстрадиран 2018 г. След като му се приспаднат годините, в които е бил в затворите у нас и в Германия, му оставаха само няколко месеца в затвора от актуалната присъда. Тези месеци той ги излежа в затворническото общежитие в Казичене.


Одисеята с правосъдието на Драгановеца започна през 2013 г., когато беше екстрадиран в немския град Гьотинген заради случай, свързан с наркотрафик. Според тамошното разследване Кръстев организирал трафика на 4 кг. хероин, заловени през септември 2011 г. в Германия. Тогава при съвместна полицейска операция на ГДБОП и Федералната криминална служба, в района на Гьотинген бе хванат 53-годишния българин Николай Колев, криминално проявен и осъждан за наркотични вещества. Той играел ролята на куриер на дрогата. Заедно с Драгановеца бяха задържани и двама германци – получатели на стоката. При претърсване на автомобила, управляван от Николай, в специално изграден тайник в акумулатора бяха открити 4-те килограма хероин.
В резултат на съвместното разследване бе установено, че организатор на групата, която пренасяла наркотиците от Турция през България за Германия, е именно Стоян Кръстев. Името на Драгановеца беше посочено на немските служби от ГДБОП. Според германските магистрати той е бил мозъкът на цялата престъпна схема и е пращал свои доверени лица в големи градове в Западна Европа.


Там подопечните на перничанина установявали контакти с местни дилъри и ежеседмично ги зареждали с качествена и евтина дрога. Хероинът бил осигуряван от самия главатар, който го внасял в България по добре разработен канал от Турция. Връзката с южната ни съседка били екс шефове на СИК в Добрич с прозвищата Големия и Малкия Котарак. У нас наркотиците били препакетирани и скривани в оловни тайници в скъпи авомобили, за да не се буди подозрение при преминаването на границите. Зад волана на колите сядали мулета с чисти криминални досиета, които срещу прилични хонорари разкарват дрогата из големите европейски градове. Хероиновата афера излязла на бял свят, след като немските криминалисти влезли в следите на нашенците и веднага започнали да подслушват телефоните и да следят кореспонденцията им.


Срещу Драгановеца в полицията в Перник има и пуснати жалби за незаконна лихварска дейност. По този начин изпирал парите си от трафик и продажба на дрога. Стотици били хората в града, които са били превърнати в негови финансови роби. За графиците на плащанията на задълженията се грижил сина му Слави. Младежът имал бригада от десетина мутри, които се намесвали, ако някой закъснее с плащането, разкриват ченгета. Стоян Кръстев раздавал суми между 300 и 3000 лв. като месечната лихва била 30%. За всеки ден закъснение се трупала и отделна наказателна такса. Като залог бандата на Драгановеца взимала злато, техника, автомобили и имоти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.