Скандално: НСО е излъгала и съда, че няма записи от насилието под колоните

0

Националната служба за охрана (НСО) е излъгала съда, че не разполагат с каквито и да е записи на полицейското насилие под колоните на Министерския съвет от 10 юли 2020 г. Това обвинение отправи от страницата си във Фейсбук депутатът Николай Хаджигенов, който е и председател на временната комисия за полицейското насилие и подслушването. По време на заседание на тази комисия миналата седмица бяха извадени записи, за които Хаджигенов твърди, че са открити в чекмедже в СДВР, но са направени от дежурен пост на НСО.Видео с брутални сцени на полицейско насилие от нощта на 10 юли м.г., взето от камера на Националната служба за охрана, показа парламентарната комисия, ръководена от депутата Николай Хаджигенов.

Депутатът, който е и адвокат на няколко от битите под колоните младежи, сега пуска факсимиле от съдебно решение, от което става ясно, че и администрацията на Министерския съвет и НСО са обявили, че нямат записи. По време на заседанието на комисията, на която бяха пуснати записите, Хаджигенов обяви, че той е искал записите от службата в качеството му на адвокат. Първия път нейният шеф му отговорил, че няма никакви записи. Втория път обаче изпълняващ в момента длъжността началник вече му написал, че имало такива записи, но те били собственост на службата и не можели да бъдат предоставени. 

Прави впечатление, че до момента нито от НСО, нито президентът, на чието подчинение е службата, са направили коментар по обвиненията на Хаджигенов за това, че службата е имала записите, но не ги е дала нито на него, нито на съда. До петък, 20 август, главният прокурор Иван Гешев трябва да внесе доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие.

Казусът ще стигне и до Кьовеши

Комисията на Хаджигенов ще отнесе въпроса с ненаказаното полицейско насилие и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, се разбра по време на днешното й заседание. Причината е, че прокурорката Вероника Трифонова, която е работила по преписката и не е повдигнала обвинения, в момента е един от българските европейски делегирани прокурори. Във вторник, след като името на Трифонова бе цитирано от парламентарната трибуна от вътрешния министър Бойко Рашков, който обвърза избора й за делегиран прокурор със смачкването на делото за полицейското насилие, прокуратурата излезе със специална позиция, че това е посегателство върху независимостта й и тя също ще се обърне към Брюксел.

Комисията на Хаджигенов ще прати сигнали и до комисията ЛИБЕ на Европейския парламент, Съвета на Европа, Европейската комисия и Комитета по правата на човека на ООН. Изброените институции могат и ще вземат отношение по това как не само е управлявана България, а и в частта „Правосъдие“ и как са използвали МВР и какво правят прокуратурата и главният прокурор, който подкрепя действията на насилниците и ги закриля ги, повдигат се обвинения на пострадали, подслушвани са стотици хиляди граждани с безобразно разрешение на специализирания съд, обясни Хаджигенов.

Гешев е заплашен от нова дисциплинарна процедура

Комисията, по предложение на Арман Бабикян (ИБГНИ), реши да сезира министъра на правосъдието Янаки Стоилов, който да внесе предложение за наказание на главния прокурор Иван Гешев заради отказа му да съдейства на комисията. „Не съм сигурен, че ще помогне, но няма да попречи. Идеята не е лоша“, коментира Николай Радулов (ИТН). Хаджигенов допълни, че ако не го лъже паметта, „това е самостоятелно основание за предсрочно прекратяване на мандата“.

Янаки Стоилов веднъж вече сезира Висшият съдебен съвет с искане за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев. Съветът обаче дори отказа да разгледа казуса по същество. Стоилов обжалва този отказ пред Върховния административен съд.

Междувременно шефът на сформираната днес правна комисия в парламента вика Гешев да се яви утре пак по темата полицейско насилие. От прокуратурата коментираха, че това нарушава Конституцията, припомниха, че в момента се подготвя доклад, който парламентът очаква до петък. Освен това главният прокурор бил и в отпуск.

Нови случаи

В комисията са постъпили още два сигнала от пострадали от полицейско насилие, докладва Хаджигенов. Единият е за случка от 2 септември. Пострадалият разказва как е бил нападнат от 7-8 полицаи, на които не е оказал никаква съпротива. Те са извадили от очите му контактните лещи, които човекът е носил заради силното си късогледство. Заповедта за задържането му е отменена от съда като незаконосъобразна.

В другия сигнал, който комисията също се нае да разследва, пострадал разказва как е бил напръскан със сълзотворен газ, макар и вече задържан. Човекът твърди, че е загубил съзнание.

Комисията ще пита Министерството на здравеопазването дали в последните 2 години е одобрен списъка с веществата, които МВР може да ползва, както изисква законът. Ако няма такова разрешение, може да се окаже, че използването на сълзотворен газ е незаконно. 

Полицейските синдикати обявиха, че наказанията на насилниците са „над средните“

Полицейските синдикати обявиха, че „при всички случаи превишаване на правомощия от полицаите имаше и то е очевидно от разпространените кадри зад колоните на Министерския съвет“, като в същото време определиха като „над средните“ наказанията на полицията. „Някои от тях са една или две степени преди уволнението“,  обяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов пред Нова тв в опит да обясни, че все пак полицаите-насилници били наказани и то не леко. 

Всъщност от всички участващи видимо над 10 човека, са били наказани едва четирима. Най-тежкото наказание е две години без право на повишение, следва едно наказание за 1 година без повишени и две порицания.

Според Попов, фокусът сега пада върху конкретния проблем, а не върху това от какво той е резултат. „Той е следствие от състоянието на МВР, което изобщо не е добро. Почти всеки министър започваше реформа и въпреки това министерството не беше реформирано“, смята председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Попов похвали министър Бойко Рашков, че е започнал изказването си в парламента за полицейското насилие с думите да не се прехвърля това, което са извършили няколко служители върху всички. Самият той също апелирал за това.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.