Битият от ченгета Митко стига до ООН

0

Митко Ванчев, който бе пребит от цивилни полицаи през 2005 г. в Кърджали, защото го сбъркали с наркотрафикант, стигна до Комитета по правата на човека на ООН. Жертвата на полицейското насилие бе отрязан от три съдебни инстанции в България и от съда в Страсбург, но получи справедливост след 16 г. борба срещу насилниците.

Становището на експертите от Комитета по правата на човека към ООН излезе на 8 юни 2021 г. Те задължиха държавата да плати справедливо обезщетение на Митко Ванчев. Защитникът на Ванчев адвокат Екимджиев обяснява, че е в ход постигането на споразумение с Министерството на външните работи, пише Лекс.бг.

Митко Ванчев е родом от Кърджали, но живее и учи в Техническия университет в София. На 15 септември 2005 г. той се е прибрал у дома в родния си град.

Автобусът му пристигнал малко преди 20 часа. Навън вече било тъмно и уличното осветление не било включено. Студентът решил да слезе до Съдебната палата в града. Както си вървял по тротоара с пътната си чанта в ръка, бил нападнат от висок мъж. Ванчев си помислил, че непознатият иска да го ограби, защото започнал да го бута и да му дърпа чантата. За да се защити, го фраснал с юмрук в лицето.

Тогава зад гърба на студента изскочил втори мъж, който започнал да го налага с юмруци в главата. След тежките удари Ванчев паднал на улицата, а двамата мъже продължили да го бият и ритат на земята. Младежът ги умолявал да престанат и ги уверявал, че ще им даде всичките си ценности. Тогава единият от нападателите извикал: „Къде е тревата? Дай тревата!“. Когато чул тези думи, студентът се стъписал и започнал да ги убеждава, че няма представа за какво говорят и не се занимава с „такива работи“. Въпреки уверенията на Ванчев двамата му извили ръцете, щракнали му белезниците и го натоварили в някаква кола.

Едва когато влезли в автомобила, нападателите се легитимирали и му обяснили, че са ченгета. Откарали го в полицейското управление и чак тогава разбрали, че е станала грешка. Оказало се, че Митко Ванчев не е търсеното от полицията лице и казвал истината през цялото време.

Униформените го закарали към близка болница, да го прегледат след жестокия побой, извършен от самите тях. Ванчев прекарал цели четири дни в болницата, където лекували нанесените му травми.

Полицията в Кърджали е направила проверка след инцидента и двамата служители на МВР са наказани дисциплинарно. В поставеното им наказание мотивите са, че са проявили небрежност „при изпълнение на поставена задача, като не са се убедили, че лицето е разбрало тяхното служебно качество“.

На Ванчев това не му стига и сезира Военно-окръжната прокуратура в Пловдив (по това време тя е била компетентна за разследванията срещу служители на МВР), която внася обвинителен акт срещу двамата полицаи за нанесените от тях телесни повреди на Ванчев. Наема адвокатите Михаил Екимджиев и Снежана Стефанова и тогава започва 16-годишната сага за справедливост.

Адв. Снежана Стефанова е юрист по европейско право

Адв. Снежана Стефанова е юрист по европейско право

Пловдивският военен съд оправдава полицаите и отхвърля гражданския иск на Ванчев, но после Военно-апелативният съд (ВоАпС) признава подсъдимите за виновни и им налага административни наказания – глоби от 1000 лв. за всеки. Гражданският иск на Ванчев е уважен за 1500 лв.

Две години по-късно, през 2007 г., ВКС отменя осъдителната присъда и връща делото за ново разглеждане на ВоАпС, където този път ченгетата са оправдани. Ванчев остава в неведение за връщането на делото и за оправдаването на полицаите. Но когато разбира, сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург. През 2014 г. обаче жалбата му е обявена за недопустима. Ванчев и адвокатите му Михаил Екимджиев и Снежана Стефанова решават, че няма да спрат до тук. Те се обръщат към Комитета по правата на човека към Организацията на обединените нации (ООН). Това е група от международни експерти, които наблюдават прилагането на Международния пакт за граждански и политически права, който е международен договор за правата на човека. България ратифицира този акт още през 1970 г.

Жалбата на Ванчев е приета и експертите взимат решение в негова полза. На 8 юли т.г. Комитетът по правата на човека към ООН даде на България 180 дни, за да докладва какви мерки е предприела, за да обезщети Митко Ванчев. Адвокат Екимджиев обяснява, че е в ход постигането на споразумение с Министерството на външните работи. Какво ще е обезщетението за Ванчев още не е ясно.

Ратифицирането на пакта от 1970 г.

Важното в случая е, че с ратифицирането на пакта България се е задължила да осигури на всяко лице, на което правата и свободите, признати в него, са били нарушени, „ефикасни средства за възстановяването им. Дори и нарушението да е извършено от лице, действащо в качеството си на официално лице“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.