Черно петно за родния спорт: Национал по щанги е уличен за трети път в допингнарушение

0

Състезателят от националния отбор по вдигане на тежести Юндер Бейтула е дал положителна допингпроба на 1 юли и това е третото му нарушение на антидопинговите правила, съобщи днес международната федерация IWF.

В пробата на 29-годишния щангист от Добрич е намерен хормон на растежа в завишени количества. Става въпрос за извънсъстезателен контрол, извършен в България от служители на независимата международна агенция за тествания (ITA).

При този случай обаче има една странност, защото още на 10 юни 2021 г. IWF спря състезателните права на Бейтула заради негов отказ да даде проба на служители от ITA на 29 декември 2020 г. От официалното съобщение не става ясно защо щангистът е търсен за извънсъстезателен контрол, след като 20 дни по-рано правата му са били замразени.

„Юндер беше освободен от националния отбор в началото на юни и не е бил на лагерите оттогава. Нямам никаква представа къде е тренирал, когато са му взимали пробата на 1 юли, нито защо са ходили от ITA да го тестват, след като правата му вече са били спрени – коментира треньорът на националния отбор Иван Иванов. – При всички положения е жалко за него, но след като е нарушил правилата няма какво много да се направи. Ние по предишния случай, когато го обвиниха за отказ да даде проба, се опитахме максимално да изясним нещата, наехме адвокати и направихме всичко възможно да го защитим.“

По въпросния случай с отказа на Бейтула да даде проба от 29 декември 2020 г. българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) изпрати обяснения в самия край на дадения от IWF срок – 30 юни, като по този начин бе избегнато разглеждане на делото на национала преди олимипйските игри в Токио 2020.

Ако случаят на Бейтула бе решен преди игрите, тогава това щеше да е 20-о нарушения на антидопинговите правила от наши щангисти и автоматично щеше да доведе до редуциране наполовина на българските състезатели в японската столица – т.е. щяхме да имаме само един представител във вдигането на тежести.https://if-cdn.com/VBBD51B?card=small&v=1&app=1

Самият Бейтула (кат. 81 кг) – шести на Евро 2021 в Москва, бе сред четиримата ни щангисти, които имаха право да участват в Токио 2020. След спирането на състезателните му права и операцията на левия лакът на европейския шампион в кат. 61 кг Стилян Гроздев, за олимпийските игри останаха да се състезават Божидар Андреев (73 кг) и Христо Христов (109 кг), които в Япония се класираха на 5-о място.

Новото допингнарушение на Бейтула, който е и бронзов медалист в изтласкването на световното първенство в Патая`19, е вече трето в кариерата му, изтъква IWF. Добричлията изтърпя 2-годишна дисквалификация още като юноша (октомври 2013 – октомври 2015) заради употреба на анаболни стероиди. Скоро ще се разгледа случаят му за отказ да даде проба на 29 декември 2020 г., а сега предстои да се гледа и делото му за положителната проба за хормон на растежа от 1 юли 2021 г.

И по двата казуса „наказателното преследване ще се ръководи изцяло от ITA, съгласно делегирането на антидопинговата програма на ITA от страна на IWF“, пише в съобщението. Ако Бейтула бъде намерен за виновен по двата случая, това ще означава доживотно наказание за него.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.