Васил Велев: В държавната енергетика невинни няма

0

„Никой в държавната енергетика не е невинен”, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР.  Той посочи част от виновниците за ненормално високите цени на тока от началото на август, които буквално затварят и съсипват голяма част от българската индустрия. 

„Основните ни упреци са към ТЕЦ „Марица-изток 2″, защото 10 дни работеше само с два от осемте си енергоблока. Предприятие, което е натрупало над милиард лева загуби, не иска да спечели, кой знае защо, предпоставяйки качването на цената с бездействие, от което печелят други. Кои са тези други? Дали го правят от глупост, или в сговор – за това трябва да се произнесат спецслужбите и КЕВР, но резултатът е един и същ – загуба на конкурентоспособност на българската индустрия, затваряне на предприятия, трупане на загуби, постепенно прехвърляне на високите цени върху цените на основните продукти и ръст на инфлацията. През последния месец имаме 3% инфлация“, обясни Велев.

Той посочи, че противно на всякаква логика и въпреки критиките на бизнеса ЕСО (държавният „Енергиен системен оператор“) е изградил първо връзката със скъпия гръцки пазар вместо с румънския, който дава много повече възможности за покупка на евтина еленергия. 

„В НЕК също не са невинни, защото те управляват на практика американските централи и те казват коя колко да работи. В момент, когато има макар и малко повишено търсене, виждаме, че тези централи не са натоварени“, поясни шефът на АИКБ 

Според него има и откровени манипулации на енергийната борса. „Как ви звучи оферта: „Купувам  на цена над 600 лева“. Очевидно това е оферта за манипулиране на борсата и затова ние сезирахме службите. Това е престъпно деяние и то се наказва много сериозно“, подчерта Васил Велев.

Прокуратурата вече започна проверка по сигнала на работодателските организации. 

Темата за полуделите цени на тока за бизнеса е включена в днешното заседание на парламентарната комисия по ревизията, която ще обсъжда информация, предоставена от ЕСО, БЕХ, НЕК и т.н.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.