Отворено писмо: Смешният плач на крадливото статукво срещу нова болница в София

0

Бившият здравен министър Костадин Ангелов и близки до ГЕРБ представители на съсловието се обявиха против проекта за филиал на „Сърце и мозък“ в Казичене

В началото на месец май групата около фармацевтичния производител „Чайкафарма“, застрахователят „ДаллБогг: Живот и здраве“ и болниците „Сърце и мозък“ обяви, че е закупила терен за нова болница и нов завод в Казичене. Планира се болницата да бъде построена в Казичене, като тя ще бъде филиал на плевенската болница „Сърце и мозък“, каквато възможност съществува по закон и се е прилагала за други лечебни заведения.

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) поиска обяснение от НЗОК защо е отговорила, че може да финансира болницата от 2024 г., а управителят проф. Петко Салчев и служебният министър д-р Стойчо Кацаров получиха обвинения в лобизъм от ГЕРБ и редица лекари в държавни болници. Според тях в София няма нужда от нова болница. В крайна сметка се оказа, че сегашните лицензи за болниците „Сърце и мозък“ са подписани от Кирил Ананиев и самия Костадин Ангелов, както и поне 20 други лиценза за нови клиники и дейности. Проектът в Казичене е получил одобрението на лекарския съюз, но все още няма подадени и одобрени документи в здравното министерство, от което зависи бъдещия й лиценз.

Публикуваме отворено писмо до президента и парламента от проф. Николай Димитров и проф. Тони Веков, представители на медицинското и организационно ръководство на „Сърце и мозък“.

Господин президент,

Ние сме бъдещето на българското здравеопазване. Ние издигнахме правото на избор на пациента до европейска и световна орбита – с признато качество и удовлетворение.

Смешният плач на крадливото статукво напоследък срещу нашия идеен проект за нова свръхмодерна болница „на края на града“ в София разкрива дълбоките проблеми в българското здравеопазване и причините защо сме най-болната, най-бедната и кратко живееща нация в Европа. Става ясно на всички също защо след 30 години преход няма истински реформи в най-важния сектор на обществено-икономическия живот в страната!

1. Защо след много години и много милиони лева обществен ресурс, налети в софийските мега болници, над 50% от населението счита здравеопазването за лошо и поставя необходимостта от реформа на първо място във всички неманипулирани допитвания? – Защото резултатите са лоши, а удовлетворението на пациентите е ниско… защото много семейства вече имат, преждевременно, празен стол в трапезарията!

2. Защо българските добри и трудолюбиви лекари и блестящи млади специалисти работят при мизерни условия с откраднати перспективи за модерно развитие и без достойно заплащане? Защо българските медицински кадри бягат в чужбина и рядко се връщат в родината? – Защото крадливите и самообожествили се дългогодишни директори и клики на посредствеността задушават развитието на нашите млади, ученолюбиви и дерзаещи таланти, които в чужбина често са високоуважавани ръководители на клиники и ръководители на многомилионни научноизследователски и инвестиционни проекти.

3. Вашето служебно правителство, господин президент, разкри и документира част от злоупотребите, извършвани години наред, а вашето редовно правителство, драги депутати, трябва да продължи и покаже цялата огромна и тъмна част, все още под вода, на айсберга в здравеопазването, което 30 години е заложник на всякакви политически игри, корупционни практики и най-болезнено – потопи много хора и семейства в дълбока мъка и съсипия.

4. Всички, уж, искаме големи инвестиции, всички, уж, искаме реформа в здравеопазването – няма друго мнение, а сега ето „Търговска лига“ – клас „А“ инвеститор, с готови над 140 милиона лева за една болница, сме на вратата на София, посрещнати от смешен плач и крокодилски сълзи на изгонените крадци! Никога няма да се откажем! Българският народ генетично е дълголетен и заслужава дълъг и щастлив живот! Ясно е, „Търговска лига“ никога нищо не е приватизирала, нито едно аптечно предприятие, нито един завод, нито едно летище или пристанище, никога не е получила концесия! Ние доказано носим водеща експертиза и можем. Ние сме реформата, ние сме бъдещето в здравеопазването. Ние ще приближим здравеопазването в България до Германия и Холандия, където задоволството на пациента е над 90% – толкова е задоволството на пациента във вече инвестираните клас „А“ дворци на здравето „Сърце и Мозък“ – Плевен, и „Сърце и Мозък“ – Бургас.

5. Всички просветени български световни мъже и жени ще потвърдят (и е добре да ги чуете), че най-добрият притегателен сигнал за чужди инвестиции е нивото на вътрешните инвестиции, особено в синхрон с инвестиции от националната диаспора от Европа и Америка – проектът „Сърце и Мозък“ в София съчетава всичко това в едно и най-важно: Световният икономически форум, Европа, китайските и калифорнийските инвеститори ни гледат под лупа!

6. Кампанията на ренегатите, уволнени и не съвсем, сега иска да ограничи избора на пациента. Имало 100 болници в София, които са „достатъчно“, твърди ретроградното статукво, значи столичният пациент днес има възможност уж за 100 избора на лечебно заведение и въпреки това над 50% от масово интервюираните пациенти са недоволни. Защо тогава да няма възможност за 101-ви избор на пациента? Правото на избор на пациента, гарантирано от закона, е количествено неограничено! Какво означава да „няма нужда“ от 101-ва болница, какво означава да се откаже 101-ви избор на качествено лечение на пациента? Така или иначе една част от заварените болници са само табела „болница“, изпразнена от съдържание, а повечето са обрулени от лошо управление и кражби до невъзвращаемост. Със 101-вия избор не се изразходва повече обществен ресурс, защото НЗОК има лимит на бюджета по закон – само качеството се повишава.

7. Проектът на „Сърце и Мозък“ в София, който ще бъде реализиран в тясно експертно и инвестиционно сътрудничество с водещи медицински центрове от Съединените щати и от Европа, ще издигне здравния статус на столичани и Софийска област. Конкуренцията за избора на пациента и сътрудничеството в научноизследователската и практическата медицина гарантират качеството и реализират здравната реформа. Иначе, както стана ясно, мизерията на медицинския отговор и масовата смърт по време на пандемията през последните 18 месеца са тъжната манифестация на кризата, която ще се задълбочава.

8. Всички други пътища, без нашия проект, г-н президент и драги депутати, водят до още по-голямо затъване в блатото на посредствеността, хроничната корупция и празни обещания за реформи.

За нас пациентът винаги стои на първо място!

От медицинското и организационно ръководство на „Сърце и Мозък“

проф. Николай Димитров проф. Тони Веков

Източник: „Капитал“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.