Весо Черния се измъква от килията със споразумение

0

Веселин Димитров, по-известен в крими средите като Весо Черния, сключи споразумение с прокуратурата и се отърва с 1 година условно и 3 г. изпитателен срок.

Човекът на Сако се призна за виновен по обвиненията за участие в организираната престъпна групировка, ръководена от Стефан Бонев и дясната му ръка Милен Даврански-Катерицата. Групата се е занимавала с разпространение на наркотици. Сако, който в близкото минало бе спряган за приближен на Маргините, в момента излежава 6-годишна присъда за ръководенето на въоръжената наркобанда, състояща се от 12 души.

Весо Черния е зареждал квартални дилъри в София, събирал парите и се отчитал на босовете – Сако и Милен Даврански-Катерицата. Двамата тартори искали да сложат ръка на наркопазара в столицата, твърдят разследващите. Катерицата ръководил доставката и разпределението на дрогата чрез Весо Черния.

Разследването срещу кримигероите е започнало през 2011 г. и финишира началото през 2012 г. Разследващите придобиха оперативна информация за група, която разпространява кокаин и марихуана в столицата. След месеци полицейска работа ченгетата успяха да разбият наркобандата.

Катерицата точил карти във Виетнам

Катерицата точил карти във Виетнам

Акцията бе мащабна и впоследствие бяха образувани дела срещу всички членове на кримибригадата. Катерицата е един от седемнайсетте обвиняеми и е сочен за дясна ръка на боса Сако. Той бе задържан при акция на 9 февруари 2012 г., само ден преди Сако, а след 6 месеца зад решетките го пуснаха срещу парична гаранция.

Делата срещу наркобандитите се бавиха и имаха безброй прекъсвания и спънки. От септември 2015 г. до май 2018 г. процесът бе спиран заради отсъствието на Милен Даврански-Катерицата, Весо Черния и други задържани зад граница лица. Катерицата бе арестуван във Виетнам за точене на карти и това също спъна процеса за няколко години.

Подсъдимият със Сако, Весо Черния, бе заключен на летище Чампино в Рим. Той изтърпя едногодишна присъда в килия на Ботуша, а липсата му осуети наркоделото срещу кримибандата.

Проблемите на Черния с италианското правосъдие излязоха на бял свят по време на делото срещу него, Сако и другите наркогерои в спецсъда. Магистрати докладваха, че на 21 януари 2018 г. Весо Черния е задържан на римското летище във връзка с влязла в сила задочна присъда срещу него. За ареста се разбира от писмо на посолството ни в Италия и от съобщение на Министерството на правосъдието.

Екстрадицията на Черния бе изпълнена на 20 декември 2018 г. , когато нашенецът е върнат и тикнат в Централния софийски затвор. Присъдата му в Италия е изтърпяна на 9 декември и той не се търси по други разследвания.

Летище Чампино в Рим, където е заловен Черния

След като се завърна в родината, Черния бе задържан от спецмагистратите, защото не се е явил на заседание. Тогава той се защити, като каза, че е бил заключен и не е имал възможност да се яви по независещи от него причини, но това не трогна съдиите.

Новината за задържането му в Италия накара съдия Елена Попова да изземе в полза на държавата паричната гаранция от 2500 лв., която му бе поставена по-рано, и да измени мярката на Весо Черния в задържане под стража.

На 5 август т.г. Специализираният наказателен съд уважи споразумението, постигнато между Весо Черния и прокуратурата, и бандитът се отърва с 1 година условно и 3 г. изпитателен срок. Делата срещу другите от бандата на Сако продължават.

 Готвачът на Сако бяга

Един от подсъдимите по наркоделото срещу Сако е бургазлията Гочо Гочев. При акцията срещу бандата той изправя на нокти ченгетата, като се скатава от наказателно преследване и е обявен за общодържавно издирване, става ясно от съдебни документи. Гочо се прочу с това, че бе заловен от старозагорски полицаи да бърка дрога в нелегална лаборатория в жилище на ул. „Кольо Ганчев“ в града.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.