Безобразие: Опустошиха с АТВ 1000 дка от Балкана

0

Любители на офроуда опустошават горите ни. За това алармираха горски служители пред „Телеграф“. Карането в планината на високопроходими автомобили и АТВ са сред основните проблеми, с които се сблъскват служителите на Национален парк „Централен Балкан“. Безразборното навлизане на тежките превозни средства в планинската местност води до силно ерозиране на терените.

Унищожено

През 2020 г. са установени над 100 хектара увредени площи, част от които не могат да се възстановят по естествен път. Поради това миналата година бе стартиран проект за ремонт на участък от планината между местността Беклемето и хижа „Дерменка”. Целта на проекта е чрез багер да се заличат следите от офроуда, да се ограничи ерозията и да се ограничи нерегламентираното влизане на високопроходими автомобили. Туристи и планинари с тревога споделят, че през последните години АTВ-тата са се превърнали в истински бич за Стара планина. Освен че засилват ерозията и рушат инфраструктурата, те плашат и дивеча в горите. Миналата година любители на природата и планините дори организираха подписка с искане да бъде гласуван закон, с който да се забрани влизането в горските и планинските масиви изобщо на автомобили с изключение на специализираните на служителите на лесничействата. Съдбата на тази подписка обаче остана неизвестна. Най-честите нарушения, констатирани на територията на Национален парк „Рила“, са нерегламентирано движение и престой на МПС в забранен участък, риболов, извършване на несъгласувана дейност на територията на парка, както и незаконна сеч. Това обявиха от НП „Рила“ в отговор на направено запитване от „Телеграф“. От там уточняват, че през последните три месеца не са констатирани нарушения в защитената територия, включително и в района на Седемте рилски езера. Въпреки това обаче само преди седмица планинарят Севделин Атанасов засне поредна група туристи, които се изкъпаха във водите на Окото. Последва и реакция от страна на НП “Рила“ в лицето на директора Красимир Андонов, който разпореди проверка по случая и коментира, че при събиране на достатъчно данни за извършено нарушение и установяване на самоличността на лицата, същите ще бъдат санкционирани. В последните три години тези случаи са рядкост. Наложените санкции възлизат на 5100 лв. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически се налага с глоба от 500 до 5000 лв., посочиха от НП „Рила“. Служителите от „Паркова охрана и контрол“ в активния туристически сезон следят за нерегламентирано навлизане на МПС в защитена територия и в циркуса на Седемте рилски езера. Отново в началото на летния сезон беше засечен нерегламентиран превоз на пътници с джипове, но той беше ограничен след проведените няколко акции.

На морето

Нарушения не липсват и на морето. Мощни джипове паркират всяко лято върху дюните по плажната ивица в Шабленско. Най-големият и посещаван плаж „Крапец Север“ обхваща 595 декара, картирани като дюни. Шофьорите обаче масово нарушават закона и спират автомобилите си върху защитените пясъчни дюни, за да са по-близо до плажа. На сигналите от плажуващи се отзовават от Гранична полиция и от местното РУ. Докато обаче органите пристигнат, шофьорите изтеглят автомобилите и ги връщат отново върху дюните, когато полицаите изчезнат. Къмпингуващите по добруджанското море палят огньове директно върху пясъка или в близката гора, където са разпънали палатка. Кметовете на крайморските населени места се оплакват от купищата боклуци, които туристите оставят след себе си. 

Наказаха общини за

изхвърляне на отпадъци

139 проверки на 125 обекта извърши Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково през юли. Събраната сума от наказателни постановления и санкции, включително за предишни периоди е 10 810 лв. Екоинспекцията следи териториите на двете съседни области Хасково и Кърджали. Издадени са 6 наказателни постановления по 1400 лв. на общините Ивайловград, Кирково, Крумовград, Момчилград, Джебел и Ардино за изхвърляне на неопасни отпадъци  на неразрешени за това места. Нарушенията са в землищата на селата Вишеград и Островица, общ. Кърджали. На зеления телефон пък са постъпили 26 сигнала, 18 от които за бедстващи защитени видове птици – 13 щъркела, 2 кукумявки, 2 чухала и 1 сокол. Всички са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Доброволци пазят

резерватите от пожари

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик изиска от кметовете на Батак, Ракитово, Брацигово и Пещера, на чиято територия са резерватите – „Купена”, „Мантарица”, „Дупката” и „Беглика”, да организират доброволни формирования за гасене на пожари. За предотвратяването им инспекцията организира специализирано наблюдение в резерватите. На нарушителите й ще се налагат глоби – от 500 до 5000 лв. за физически лица и от 1000 до 10 000 лв. на юридическите.

Източник: „Монитор“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.