По Черноморието: Наркотиците са бичът това лято – водят до убийства, кражби и грабежи

0

В разгара на второто пандемично лято Варна е препълнена с автомобилни туристи. Плажовете, улиците и заведенията са препълнени с народ, а заразените с коронавирус се увеличават. В курорта Златни пясъци стана брутално убийство, хулиганските прояви след употреба на алкохол не секват. За всички тези предизвикателства и за приоритетите в работата на органите на реда разговаряме със старши комисар Атанас Михов, директор на ОДМВР-Варна.

Снимка: в.“Труд“

– Преди дни на Златни пясъци стана брутално убийство – германски турист преби до смърт свой сънародник. Разкрихте извършителя още същия ден. Как се стигна до тази бърза развръзка, старши комисар Михов?
– Нямахме данни за мотив, което винаги затруднява разследването. Но реагирахме бързо, като включихме голям ресурс на дирекцията. За часове разпитахме десетки работещи в комплекса и туристи, много от които бяха чужденци. Помогнаха и записите от охранителни камери, както и други веществени доказателства. Назначени бяха множество експертизи, за да се докаже престъплението. Резултатът не закъсня – още същия следобед се изясни кой е извършителят и той вече е задържан под стража от съда.

– Това ли е най-тежкото престъпление от началото на сезона на територията на града и областта?
– В курортите няма други престъпления против личността, а в цялата област от началото на юни са регистрирани три убийства, три изнасилвания и и три блудства. Всички са разкрити.

– Варна е в разгара на втори сезон под знака на COVID-19. Как се отразява това на спазването на обществения ред – намаляват ли нарушенията или хората живеят като за последно?
– Животът кипи – особено след анонсите, че скоро може да бъдат наложени нови ограничения. Плажовете и заведенията са пълни. Но отчитаме леко намаление на хулиганските прояви – увреждане на имущество и сбивания след употреба на алкохол. Тенденцията важи и за миналото, и за това лято. Тези нарушения на обществения ред се случват обикновено край заведенията, защото вътре охраната си върши работата. Затова насочваме усилията си в районите отвън. Там най-често засичаме и непълнолетни без надзор след 22 ч.

– Кои са проблемните райони?
– Такива са централната част на града, крайбрежната алея, плажът и тъмните части на градските паркове, където стават грабежи. Но голям процент от тези престъпления – над 80 на сто, са разкрити.

– А в курортите как стоят нещата – преди пандемията хулиганските прояви на Златни пясъци бяха ежедневие, а в заведенията се лееше алкохол менте?
– Пласментът на фалшив алкохол вече не е щекотлива тема, защото е сведен до минимум. Значително намаляха и хулиганските прояви, макар че още ги има, предимно заради евтините питиета в пакетите с всичко включено в цената. Регистрираме и намаление на проявите на насилие по пътните артерии.

– В момента Варна и крайградските райони буквално са окупирани от автомобилни туристи, защото те са основната група почиващи след драстичното ограничаване на чартърите. Води ли това до повече катастрофи?
– Трафикът наистина е много натоварен, особено по артериите от Варна към курортите Св. Св. Константин и Елена и Златни пясъци и към Дуранкулак на север, към Камчия и Бургас на юг, от и към АМ „Хемус“ и пътя Варна-Добрич. Полагаме много усилия да го контролираме. Акциите – съвместно с главната дирекция или самостоятелни, са ежедневни. Включваме в пътния контрол и районните инспектори. Резултатът е, че загиналите и ранените на пътя намаляват. От началото на годината в областта са регистрирани 1339 пътно-транспортни произшествия. 299 от тях са били тежки. Загиналите са 8, а ранените – 375. За същия период на 2020 г. загиналите са били 12, а тежките катастрофи – 340. Продължаваме да работим активно по основия ни приоритет – ограничаване на пътния травматизъм.

– При тези ежедневни акции засичате най-различни нарушения на пътя. Множат ли се те, намаляват ли и кои преобладават?
– Повече са санкционираните за нарушения на Закона за движение по пътищата. От началото на годината са съставени 8314 акта, 32 000 глоби по фиш, а от 1 февруари насам – и над 40 000 електрони фиша за превишена скорост. Тя е най-големият враг на шофьорите! С новите мощни автомобили мнозина се изкушават, когато излязат на права отсечка.

– Това важи особено за някои мотористи, които обичат да форсират мощните си машини по градските булеварди. Освен че смущават съня на хората, те са опасни и за останалите участници в движението. Има ли начин да бъдат спрени?
– Полагаме непрекъснати усилия да ограничим тези солови изяви. Казвам солови, защото в града организирани гонки няма. Шумните мотористи са младежи, които не членуват в мотоклубовете. В контрола включваме освен патрулните коли на КАТ и звено „Сигма“. Проблемът е, че самото спиране на такива неразумни мотористи след преследване е много рисковано, защото лесно може да доведе до тежко произшествие. Затова се стремим към превенция. Съвместно с общината организирахме денонощен работен режим на светофарите във Варна. Преди те работеха до 23 ч и през нощта любителите на адреналина можеха да изпробват мощта на моторите си по дълги трасета. Сега светофарите ги накъсват. Но е факт, че подобни препятствия няма на пътя Варна-Златни пясъци. От началото на годината сме проверили 1232 мотоциклета. Установени са 328 различни нарушения, които са санкционирани с актове и фишове. При проверките на водачите са били връчени и 350 електронни фиша за предходни регистрирани нарушения, което е доста стряскашщо. Прекратили сме също регистрацията на 25 мотоциклета – основно заради неправилно постававяне на номера, за да не се вижда.

– Наложи ли се и този сезон да ползвате помощта на командировани колеги от вътрешността на страната и от чужбина?
– Да, но не са толкова много, както преди пандемията. На смяна от 15 дни идват по 12 колеги от вътрешността на страната и един румънски полицай, който ни е голям помощник, защото туристите от северната си съседка това лято са най-многобройни във Варна. Командированите подсилват състава на Златни пясъци и Камчия.

– А проверките за спазване на противоепидемичните мерки продължават ли и в най-големите горещини?
– Не сме ги спирали. Дори в последните дни зачестиха заради увеличението на новозаразените. Правим и съвместни проверки с РЗИ и Областната дирекция по безопасност на храните. Впечатленията ми са, че заведенията спазват мерките.

– А хората носят ли маски и спазват ли карантина, ако се наложи?
– Карантинните мерки вече се спазват. В началото на пандемията не беше така. На хората им се струваше шега и масово излизаха извън домовете си, докато трябва да са в изолация. Вече осъзнаха, че това е престъпление. Затова и досъдебните производства за нарушаване на карантинните мерки намаляват. Миналата година те са били 307, от началото на тази са 107. Значително по-малко са и актовете по Закона за здравето за неносене на маски. През 2020 г. те са били 1896, а тази дотук са 397. Санкцията от 300 лв. не е малка, но забелязваме, че в месеците с най-ниска заболеваемост нарушенията са най-чести.

– Справи ли се полицията с джебчийските набези, които години наред тормозеха туристите в центъра на Варна и в градския транспорт? Има ли подобни посегателства този сезон?
– Наистина преди години джебчийските набези бяха огромен проблем за Варна, но от 2-3 години успешно се прилага модел за борба с тях. Създадена е специална постоянна група служители от районните управления и дирекцията, които много добре познават джебчийките и начина им на действие. Те поддържат и картотека. Заедно с тази група работят служители, които периодично се подменят, за да са непознати за престъпниците. Моделът дава резултат, макар че не сме изкоренили явлението.

– Кои групи престъпления са най-многобройни на територията на областта?
– Това са кражбите, следвани от притежанието и разпространението на наркотици. Наскоро при акция на ОДМВР-Варна бяха задържани големи количества наркотици от различни видове, предназначени за пазара в морската столица. Основният извършител и помагачите му са в ареста и се води дело. Доволни сме винаги, които пресечем такава опасна за обществото дейност и спрем килограми дрога, преди да попаднат в ръцете на крайни клиенти. Наркотиците са страхотен бич за цялото ни обществото, защото употребата им води до други престъпления – кражби, грабежи. Получава се омагьосан кръг. Усилията ни да ограничим разпространението на тази отрова са постоянни. С наближаването на новата учебна година ни предстоят такива акции край училищата.

– А кои престъпления са най-трудни за разкриване и доказване?
– Отново кражбите. Те са трудни за установяване, а чести и за доказване, тъй като жертвата няма досег с извършителя. Още по-сложна става, ако пострадалите са били на почивка, нямало ги е седмица и при завръщането установят, че е имало крадец в жилището им. Или ако са откраднати пари и златни накити, които не са вещи с трайни белези. Този вид престъпления разкриваме успешно, ако действаме по горещи следи и плячката още е у извършителя. За други групи вещи – телевизори, лаптопи, телефони, е по-лесно. Дори и след време, те могат да се проследят и да се направи връзка с автора на престъплението.

– В отчета на дирекцията за 2020 г. бе посочен рязък спад на телефонните измами. Важи ли тази тенденция и в момента?
– Да. Хвърлихме много труд за борба с телефонните измамници. Тъй като те действаха от различни места, включитeлно и от чужбина, мерките бяха централизирани и поети от главната дирекция на МВР, което даде резултат. Преди извършителите да бъдат заловени, организирахме масова профилактика. Обикаляхме жилищни блокове, пускахме листовки с полезни съвети по пощата, организирахме срещи в пенсионерските клубове, за да предпазим хората от измамниците. В част от случаите те използваха името на тогавашния директор на ОДМВР, както и моето име.

– Дълги години бяхте началник на централното Първо районно управление. Там скандалите и физическите саморазправи заради паркоместа бяха ежедневие. Сега има Синя зона. Успокои ли положението платеното паркиране?
– Успокои го донякъде, но все още хората паркират пред чужди гаражи, просто защото паркоместата – платени и безплатни, са недостатъчно. Строителството не спира, нужна е нова инфраструктура. Полицията, като контролен орган, налага санкции на нарушителите, но те не водят до желания ефект. Хората ще продължават да паркират неправилно, докато няма къде да спрат.

– Оглавихте ОДМВР-Варна през юни. Посочете кой е най-големият Ви успех за тези двата месеца и кои са приоритетите, по които работите?
– Първата ми важна задача беше безпроблемното протичане на изборите. Впрегнахме целият ресурс на дирекцията, като и ръководството бе на терен, за да ограничим максимално купуването на гласове. Смятам, че успяхме да се справим. След изборите продължаваме с основната работа – да разкриваме и предотвратяваме престъпления. Това е главен и постоянен приоритет.

– Регулярно имате приемни дни. За какво Ви търсят хората?
– Идват по най-различни въпроси, но много от тях са нерешими. Просто хората така са свикнали – ако имат проблем, търсят първо полицията или медиите. Често например ме търсят заради междусъседски конфликти. Стигат до директора, защото проверките по жалбите им са установили, че вина за напрежението имат и двете страни, но те не са съгласни. В други случаи болните теми не са от нашата компетентност. Изслушвам всеки, опитвам се да помогна, като го насоча към правилната институция – община, областна управа, дори болница, и съдействам да бъде приет.

– Обезпечена ли е кадрово дирекцията?
– Имаме незаети щатове, но не и в размери, които да затруднят работата.


Старши комисар Атанас Михов е роден на 21 юни 1965 г. в Провадия. Завършил е специалност “Българска филология” във ВПИ – Шумен и магистратура “Защита на националната сигурност” в Академията на МВР в София. Работи в системата на МВР от 1992 г. Последователно е преминал през длъжностите разузнавач, началник на група в РУ-Аксаково, началник на РУ-Девня, а от септември 2010 г. бе началник на Първо РУ във Варна. През юни 2021 г. ст. комисар Михов бе назначен за директор на Областната дирекция на МВР-Варна.

Автор: Даниела Фархи, кореспондент на „Труд“ във Варна

Източник: в. „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.