26-годишен затворник избяга от Бобов дол

0


Поредно затворническо бягство вдигна полицията на крак. Този път избягалият е 26-годишеният убиец Марио Христов от Гоце Делчев. Христов стана известен в публичното пространство още през 2014 г. със садистичното убийство на баба си. Тогава той получи 13-годишна присъда от Благоевградския окръжен съд за това, че е нанесъл 18 прободни рани с нож, а след това още няколко с брадва по 77-годишната си баба в дома им в Гоце Делчев.

Младежът избягал от частната болница „Свети Иван Рилски 2003” в град Дупница, където бил хоспитализиран, след като се нагълтал с множество железни, дребни железни предмети. „Глътнал е нокторезачка и монети. Направилго е умишлено, за да отиде в болницата и това беше ясно на всички в затвора”, издава единствено пред „Уикенд” служител на зандана. Скоро след това затворникът започнал да повръща и плюе кръв. Притеснени служителите на карцера взели скорострелно мерки и Христов бил настанен за лечение, какъвто бил и плана му.
След като преминал през ренген и бил прегледан, затворникът издебнал момент, в който единият пазач се отдалечил, за да пуши, за да помоли другия да разхлаби белезника, с който е завързан за леглото под предлог, че го стяга. После измъкнал крака си от металната пранга и побегнал към изхода на лечебното заведение, откъдето хванал такси.

„Дежурните вдигнаха веднага тревога. Погледнаха му досието. Видяха таксито по камерите, обадиха се в таксиметровата фирма и взеха номера на шофьора. След това по клетка проследиха телефона на таксиджията и ги спипаха на пътя за Симитли. Марио беше тръгнал към Гоце Делчев, защото е оттам”, разказа източникът ни.


„Този наркоман е голям хитрец и сега по всяка вероятност двамата пазачи ще бъдат дисциплинарно уволнени заради него, а момчетата си вършеха работата изключително съвестно. Единият от тях е млад, старателен и амбициозен. Работи в затвора само от една година и още не се е нагледал на такива пандизчийски номера”, казва източникът ни. „Истината е, че Христов е психично болен и опасен. Два или три пъти лежа в психиатрични лечебни заведения заради наркотиците”, казва източника ни. Затворникът често влизал в пререкания не само със служителите, но и с другите осъдени. Ставал параноичен, скачал на бой, обвинявал ги, че му правят магии. „Имаше халюцинации, не му се разбираше какво говори. Всички знаят че не е добре”, разказва мъжът.


В миналото, още преди да влезе в зандана, Марио често прибягвал към кражбите, за да си осигури наркотици. В досието му стои още и опит за изнасилване на възрастна жена. Кървавата вендета, заради която Христов попада в затвора, се разиграла през 2014 г. Тогава 20-годишният Марио изпаднал в поредната абстинентна криза и заклал баба си, докато родителите му са на работа. Първо влезнал в кухнята, за да поиска пари от нея, а когато старицата му отказала, започнал да крещи. Обвинил я, че му прави магии и заради нея не му върви в живота. След това грабнал кухненския нож и я наръгал неколкократно. После увил тялото в одеяло и го скрил в мазето. След като забелязал, че възрастната жена все още диша, грабнал брадвата и я довършил. Трупът скрил на рафт и го закрил с дрехи.


След като извършил убийството, Марио отишъл при местния свещеник, за да се покае. На следващия ден бил арестуван. Психиатричната експертиза пък установила, че Христов страда от личностно разстройство, провокирано от системните злоупотреби с дрогата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.