Охранителят, който задигна 1,5 млн. лв., не иска да излиза предсрочно от пандиза

0

Охранителят Георги Енев, прочул се с прозвището Жоро Милионера, след като през 2012 г. задигна над 1,5 милиона лева от инкасо автомобил, е оттеглил в последния момент предварително написаната си молба до затвора в Пловдив за предсрочното му освобождаване от пандиза, научи „Уикенд“.

Някогашният рейнджър с две задгранични мисии зад гърба си попадна в затвора през лятото на 2013 г. с осъдителна присъда от 12 години лишаване от свобода, след като година по-рано организира перфектен обир на инкасо автомобил в Пловдив и две седмици бе в неизвестност, преди сам да се предаде в полицията. И до днес Георги Енев мълчи къде е скрил откраднатата от него сума от над 1,5 милиона лева, а предположенията на криминалистите са, че торбите с пачки са заровени от него нейде из Родопите.
Наскоро Жоро Милионера е поискал да се възползва от правото на предсрочно освобождаване, тъй като вече е излежал 2/3 от присъдата си. По време на 9-годишния си престой в затвора в Пловдив, охранителят е съумял да стопи 2 години и 3 месеца от наказанието си чрез работа зад решетките и му остават да излежи само още 7-8 месеца.
„Георги написа молба до затворническата администрация и

очакваше препоръки от надзирателите,

че се е поправил, за да бъдат придвижени документите му до Министерството на правосъдието. Когато се сдоби с препоръките обаче, изведнъж реши, че ще доизлежи цялата си присъда и оттегли молбата си. По всяка вероятност той е бил посъветван от своя адвокат да не излиза предсрочно от затвора, за да не привлича излишно медийно внимание“, коментира пред „Уикенд“ надзирател от затвора в Пловдив.
Георги Енев се сдоби с народна слава през лятото на 2012 г., когато офейка със служебен инкасо автомобил, превозващ над 1,5 милиона лева, събрани от три банки от охранителната фирма G4S, за която работеше. Седмица преди да организира обира, Енев е бил глобен от управителя на охранителната фирма, защото напуснал за няколко минути бронираното возило. Вбесен от несправедливата според него финансова санкция, бившият рейнджър съставил перфектния план за отмъщение – като обере милионите, превозвани от него самия.
Охранителят от Пловдив се снабдил с деблокиращ ключ за бронирания инкасо автомобил и на 22 юни 2012 г. пристъпил към действия. По обяд, докато бил на смяна с колегата си Манчо, Георги Енев му дал 20 лева и го пратил да купи дюнери. След като Манчо напуснал бронираното возило, Жоро Милионера отпрашил с инкасо автомобила право към дома на родителите си на ул. „Петрова нива“ в Пловдив.
Там охранителят

прехвърлил торбите с банкноти в багажника

на опела на баща си, като в бързината не успял да прибере около 20 000 евро. След това подкарал вехтото возило към подножието на Родопите, а оттам прехвърлил сумата от над 1,5 милиона лева във втори автомобил, който е неоткриваем и до днес. Предположенията на криминалистите са, че Георги е заровил някъде в планината парите, други пък са са мнение, че охранителят е стигнал чак до Странджа планина по планински маршрут и там е скрил крупната плячка.
Георги Енев бе в неизвестност цели 2 седмици, през които бе дирен под дърво и камък от МВР, преди сам да се предаде в пловдивската прокуратура на 5 юли 2012 г. По време на разпитите Жоро Милионера упорито мълчи къде е скрил парите, но признава вината си и настоява за съкратен съдебен процес. На първа инстанция Георги Енев получи присъда от 8 години затвор, но тя бе яростно протестирана от прокуратурата и в крайна сметка Милионера бе осъден на 12 години затвор.
Според документацията на Пловдивския затвор, Жоро Милионера вече е излежал 9 години и 1 месец от 12-годишната си присъда, но освен това е съумял да намали и още около 2 години и 3 месеца чрез работа в пандиза. Зад решетките Георги се е трудил като чистач и като общ работник в мебелния цех, никога не е излизал в отпуск и има само едно провинение – за употреба на дрога през 2019 г.

Жоро Милионера е участвал в три сбивания,

но и при трите инцидента е бил нападан пръв от други затворници и едва след това е отвръщал с юмруци, така че не са му налагани дисциплинарни наказания от затворническата администрация в Пловдив.
По време на целия си престой зад решетките Георги Енев е спазвал една и съща линия на поведение – странял е от другите лишени от свобода, спазвал е безупречна дисциплина и е изпълнявал без възражения всяка една заповед от охранително-надзорния състав на Пловдивския затвор. Единственият човек, който му е идвал на свиждане в затвора, при това не редовно, е неговата майка. Георги рядко получавал колети с лакомства, задоволявал се само със затворническата си дажба храна.
„Единственото му забавление зад решетките през тези 9 години, са тренировките. Той се поти по 2 часа на ден във фитнеса, а през останалото време работи. Дисциплинаран е като перфектен войник и всичките му съкилийници изпитват респект и стахопочитание към него“, обяснява надзирател от Пловдивския затвор.
В началото на затворническия му период изпечени рецидивисти са опитали да осъществяват тормоз над Жоро Милионера с цел да изтръгнат самопризнания от него къде е заровил плячката от над 1,5 милиона лева. Георги Енев обаче успявал да се измъкне невредим благодарение на физическата си сила и перфектните умения в ръкопашния бой.
„На него му остават още 5-6 месеца, за да излежи присъдата си и да излезе на свобода. Със сигурност той няма да се опита да прибере парите, които е заровил на тайно място, веднага след пускането си от затвора, а ще изчака да мине известно време, преди да се е убедил, че никой не го следи“, предполагат надзирателите от затвора в Пловдив. Някои обаче мрачно пророкуват, че Георги Енев може да си има проблеми със силови групировки и събирачи на дългове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.