Синът на Йоско Костинбродския е новият кмет на Софийския затвор, пое щафетата от Очите

0


Тотална анархия цари в Централния пандиз, откакто Иван Костинбродския е станал кмет на затвора, научи „Уикенд”. Синът на популярния в ъндърграунд средите Йосиф Йосифов – Иван, зае авторитетната длъжност в края на юли, след като Митьо Очите бе пуснат под домашен арест с електронна гривна, която да следи дали несебърският наркобос спазва стриктно мярката си за неотклонение.

„Очите беше затворнически кмет доста дълго време. Тогава зад решетките почти нямаше проблеми, защото той има голям авторитет сред лишените от свобода. Но след като излезе от затвора, на негово място застана сина на Костинбродския и стана страшно”, издава източник на „Уикенд” зад решетките. С текущата рокада започнали  и проблемите в зандана, понеже Иван Йосифов се славел с много нисък авторитет сред останалите пандизчии. Настъпила анархия в затвора, започнали системни побоища и опити за налагане на авторитет от по-силните затворници.


„Сега всеки ден има боеве и дисциплината е нулева. Надзирателите не могат да се справят”,
категоричен е източикът ни. „Проблемите идват от Иван, защото има слаба репутация и сега всеки иска да е новият тартор и се бори за надмощие”, издава той.


В такива ситуации обикновено се провежда събрание, на което се определят няколко кандидати, които в общия случай са най-авторитетните хора в затвора, обясняват пандизчии с дълъг „стаж”. Работата на „кметовете” е да организират срещи с „електората” и да остояват интересите му пред затворническата администрация. Те на практика са посредници между властите и затворниците. „Мандатът е 2 години, но има случаи, в които може да се стигне до предсрочни избори, ако кметът излезе условно или се издъни. Изключително важно е той да е човек с авторитет сред другите лишени от свобода, за да има дисциплина”, обяснява източникът ни.
Сред зам.-кметовете на Централния софийски затвор е бил и основателят на БЗСР (Българското затворническо сдружение за рехабилитация) – Джок Полфрийман. Сред затворниците за сега се спрягат две имена за кмет. Първото е на Емил Милев – Крокодила, а другото на Янко Ваташки – Лудия, който също имал мерак да заеме кметски пост, но срещал отпор в лицето на затворническата администрация.

Скандал, свързан с името на Малкия Костинбродец, успя да разтърси зандана още през миналото лято. Тогава вместо футболна среща, на територията на затвора се развихри жесток мутренски побой между две враждуващи наркобанди, една от които е под ръковдството на Иван Йосифов – Костинбродския. Още тогава лишените от свобода знаели за предстоящата вендета и дори имало залагания по групите за изхода на „мача”. Футболната среща пък започнала без надзиратели, съдия и топка, като на терена сред момчетата от двете враждуващи банди имало само един социален инспектор. Тогава сблъсъкът завърши с множество кървища и аркади, но без наказания. Проблемите зад решетките обаче не спират дотук. В пандиза е настъпило страшно напрежение след трансфера на Ахмед Муса от Пазарджик в Стара Загора. Религиозният лидер бил преместен със заповед на директора на Главната дирекция на изпълнения на наказанието (ГДИН) от затвора в Пазарджик в затвора в Стара Загора след сигнал от ДАНС, че създава ислямски клетки в Пазарджишкия затвор. Трансферът на Ахмед Муса, който изтърпява 8-годишна присъда за проповядване на радикален ислям и налагането на верска омраза, обаче предизвика смут и протести в Пазарджик. Протестиращите мюсюлмани от пазарджишкия ромски квартал „Изток”, настояваха религиозният им лидер да бъде върнат в затвора в Пазарджик и се заканиха, че ще продължат с протестите, докато искането им не бъде изпълнено.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.