Нова измама: Мними рейнджъри завличат крупни суми от пенсионери

0

Мними американски рейнджъри лъжат наши пенсионерки и успяват да им измъкнат шеметни суми между 70 и 100 000 евро. Само за последния месец в отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП са подадени пет жалби от измамени възрастни жени. Всички са над 60 години и схемата на измамата е една и съща, съобщават от ГДБОП пред „Телеграф“.

Само преди ден антимафиотите предупредиха и за друг вид измама, за която хората трябва да бъдат много бдителни. Получават оферти от уж френски банки за изгодни кредити. Оказва се обаче, че оттам скубят мераклиите за пари назаем с такси за всякакви услуги, които тръгват от 200-300 евро и стигат до по-крупни суми. Общото между двата типа компютърни престъпления е, че го правят африканци.’

„Здравей. Как си. Аз съм американски войник и съм на мисия в Афганистан. Тук е тежко, трябва да си говоря с някого, защото не съм много добре психически и не издържам. Жена ми почина, детето ми е в САЩ само, сираче“. Така измамниците започват чат-комуникацията в месинджър с потенциалните жертви. Мишените са винаги от един тип – възрастни жени, над 60 години, които качват снимки, от които личи стандарта им на живот. Мнимите рейнджъри са добри психолози и отлично знаят, че, за да докоснат сърцето на богатите жени, трябва да има драма, смърт и любов.

Сценарият е идентичен, само имената на измамниците се менят. Един път въпросния киберпрестъпник се представя за Джеймс, друг път за Уилиям, трети път за Майкъл и т.н. Щом възрастната жена поддаде и започне да споделя, мнимият боец в Афганистан започва да разпитва за имотното й състояние. Щом като се увери, че всичко е наред и има какво да се завлече, започва да действа по-настъпателно. „Първо, разбира се, военният се обяснява в любов на възрастната жена, след което директно хвърля бомбата, че иска да се ожени за нея. Казва още, че му предстои важна мисия, от която може и да не се върне жив. Обещава обаче, че, ако оцелее, ще дойде в България и ще се венчае за изгората си, за да останат да живеят тук“, разказват киберполицаи.

След около седмица мълчание и липса на всякаква комуникация, жената получава мейл уж от митницата. „Уважаема г-жо Петрова, при нас има пратка адресирана до вас от рейнджър Джеймс Ханкс. Ако искате да я освободите, трябва да платите мито“. Това е първото съобщение. След още един ден жената получава второ писмо, в което й обясняват, че са отворили колета и вътре има 700 000 долара за нея, но ако иска да ги вземе, трябва да плати 35 000 долара. Жената онемява и превежда парите. При друг разиграван от измамниците вариант е, че е открит пръстен с диамант, за който също трябва да се плати мито или ще бъде задържан от властите. Наивните пенсионерки веднага започват да разпродават имоти и да си теглят спестяванията и пращат парите по зададени от измамниците сметки.

По данни на ГДБОП само за последния месец петте пенсионерки са олекнали със сумите от 90 000 евро, 60 000 евро, 115 000 евро, 120 000 евро и 70 000 евро. „Този вид измами зачестяват и призоваваме хората да са бдителни. Да не водят комуникация с подобни лица, които се представят за военни на мисия в Афганистан или друга размирна държава“, призовават от ГДБОП.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.