Джаки Ръчичката е ликвидиран заради заловени пратки кокаин в Испания

0

Човекът, който поръча през 2017 г. отвличането на Адриан Златков, син на автомобилния търговец Антон Златков, най-вероятно е убит. Това научи „Уикенд” от свои източници в ГДБОП, като информацията ни беше потвърдена и от лица от ъндърграунд структурите.

Столичният бандит Даниел Георгиев-Джаки Ръчичката, за когото имаше много сериозни съмнения, че е мозъка на отвличания на дъщерята на Брендо – Лара, и на сина на бизнесмена Тони Златков – Адриан, е в неизвестност от близо година. Зловещ слух сочи, че той е ликвидиран в Испания, като причината да бъде застрелян не са отвличанията в минало време, а сделки с кокаин за които той е отговарял, но се е издънил. Възможно е обаче самият Даниел Георгиев чрез свои хора в престъпния свят да пуска слуха, че е убит, за да изчезне и бъде забравен.
В зората на демокрацията Джаки Ръчичката става част от бандата на Йосиф Йосифов – Йоско Костинродския. През 2001 г. той е арестуван заедно с Борис Арсов-Борчо за отвличането на собственика на „Руен“ и представител на „Пума“ за България – Стефко Колев. Похищението стана на 20 септември 2001 г. в столичния квартал „Княжево“, а бандитите го държат в плен 6 дни. Първият поискан откуп е 2 милиона лева, но Колев ги отрязва, че сумата е непосилна за него. Затова и бандата омеква и намалява откупа наполовина. Съпругата на Стефко Колев получава есемес: „Трябва да намерите 1 млн. лв., иначе няма да съм жив.” На шестия ден, следвайки инструкциите на похитителите, жена му и брат й събират парите и хвърлят сак с 1 млн. лв. от нощния влак София-Мездра. Сакът обаче се отваря и 150 000 се разпиляват край линията близо до Курило. 850 000 лева обаче са задигнати от Джаки Ръчичката и хората му.


Бандитът беше задържан само след няколко месеца. Той беше обвинен за похищението, но оправдан на първа инстанция от Софийския градски съд.


Даниел Георгиев, заедно с брат си Стефан и още тлима души, през 2003 г. бяха заподозрени за разстрела на Филип Найденов – Фатик и отвличането на сина на шефа на „Славия” Венци Стефанов. Същата банда беше подозирана и за похищението на Вене Сотиров, чийто труп и до днес не е открит.


Името на Джаки се появи и покрай случая с отвличането на бизнесмена Михаил Краус, сина на бившия транспортен министър Вилхем Краус. В началото на октомври 2007 г. Краус-младши бе похитен, а от семейството му бяха поискани 1,2 млн. евро откуп, за да бъде върнат жив.


На 30 август 2017 г. Адриан Златков беше отвлечен близо до дома си, докато отиваше на работа. 11 дни по-късно младият мъж беше освободен и се прибра при родителите си. Откупът от близо 1 милион лева беше поискан на 31 август 2017 г. ден след отвличането на младежа със СМС до баща му. Похитителите изрично искаха парите да са в евро банкноти, за да бъдат проследени по-трудно.


Тогава от МВР обявиха, че бащата Антон (Тони) Златков е отказвал съдействие на полицията и не ги е информирал за действията си по предаването на парите на престъпниците. Дни след отвличането стана ясно, че младежът е бил причакан на метри от дома си в село Герман, а шкодата, с която го похитили, била крадена 9 дни по-рано Тя била със затъмнени стъкла и синя лампа. Похитителите инсценирали полицейска проверка и 25-годишният младеж спрял. Той доброволно излязъл, а в колата му останали документите и телефонът. Колата бе записана от камери при дома на автокрадеца Ярослав Димитров-Яро, който два месеца по-рано бил пуснат от затвора предсрочно.
В края на януари 2018 г. полицията арестува за похищението Мартин Марков, Георги Джамбазов, приятелката му Здравка Стефанова и Ивайло Борисов-Ториното. Според прокуратурата четиримата са помогнали на похитителите на Адриан, като ги снабдили с две коли – „Шкода” и „Опел”. И тогава, а и до днес обаче прокуратурата не е посочила официално кой е поръчителя на отвличането. 37-годишният Георги Джамбазов и 34-годишното му гадже Здравка Стефанова бяха обвинени, защото са купили и дали на похитителите симкартите, с които те са общували с бащата на Адриан. Картите са били закупени от Сърбия. Джамбазов работил като шофьор при Ториното. На 8 февруари 2018 г. Софийският апелативен съд освободи от ареста задържаните за отвличането на Адриан Златков. Като причина беше посочено, че доказателства срещу тях били само косвени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.