На черно! Лаборатория в Габрово е издавала фалшиви сертификати срещу COVID-19

0

Медицинска лаборатория в Габрово е била запечатана вчера заради издаване на фалшиви сертификати срещу коронавирус, съобщава Би Ти Ви. Документите е трябвало да послужат при пътуване в чужбина.

„Посещавана е много. Аз съм я посещавала 2 пъти и вчера трябваше да взема едни излседвания и вчера разбрах, че е затворена. Криминална полиция и цивилни имаше“, разказва пред телевизията Мария Тотева от Габрово.

При претърсването са открити фалшиви отрицателни сертификати за бързи антигенни тестове, които трябва да послужат при пътуване в чужбина или за избягване на карантина.

От прокуратурата са потвърдили, че работят по досъдебно производство за документно престъпление. Такова е констатирано в един от клоновете на лабораторията. Служителите в останалите отричат да са запознати с измамната схема.

От централата на лаборатория са отказали коментар с мотива, че не са уведомени официално от властите. Според тях става дума за злоупотреба на служител. Фалшивите резултати и парите за тях не фигурирали в информационната им система.

ДАННИТЕ ДНЕС

782 са новите случаи на коронавирус у нас, или с 23 по-малко от вчера, става ясно от Единния информационен портал. При направени 18 166 теста обаче това прави около 4.3% положителни тестове – също толкова, колкото бяха и в сряда.

Към момента в болница от коронавирус се лекуват 1222 души (при 1207 вчера), като 108 от тях са в интензивни отделения (при 101 вчера). Излекуваните от вируса са 217 човека, а починалите – 18. 

Поставените дози ваксини вчера са били 12 333.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.