ВКС: Марешки е осъден „неправилно”

0

Върховният касационен съд (ВКС) е върнал на Апелативния съд във Варна делото за изнудване срещу лидера на „Воля“ Веселин Марешки.

Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от Апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата. Това записа в мотивите за решението си Апелативният съд във Варна.

В тях пише още, че за Марешки са събрани „противоречиви характеристични данни” – безспорно, той е известна личност. Сред част от обществото се ползва с добро име и авторитет, но сред други е известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, „че всичко може да му се размине“, видя „Сега“ в деловодството на съда.

Върховните съдии Мина Топузова (председател на състава и докладчик), Елена Каракашева и Татяна Грозданова приемат, че Апелативният съд е допуснал съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. 

Заедно с Марешки подсъдима е и Красимира Колева. На нея Апелативният съд даде 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и 6000 лв. глоба. Двамата са признати за виновни от Апелативния съд, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. 

Съпоставката между присъдата на Апелативния съд и обвинителния акт сочи, че всеки от подсъдимите е обвинен, че е отправил заплахата лично, а е признат за виновен, че е сторил това в съизвършителство с другия подсъдим, каквото обвинение както на Марешки, така и на Колева не е повдигнато с обвинителния акт“, пише ВКС.

„Осъждането по непредявено по надлежния ред обвинение е недопустимо, същото нарушава правото на защита на обвинените лица и представлява особено съществено нарушение на процесуалните правила“, обясняват върховните съдии за Колева.

За Марешки върховните съдии пишат, че на места обвинителният акт и присъдата напълно съвпадат. „По този механизъм неяснотите и противоречията в обстоятелствената част на обвинителния акт са пренесени и в съдържанието на мотивите на апелативния съд“, пише ВКС. И обяснява, че например е неясно за кое заведение е бил изнудван Миланов.

Върховният съд критикува Апелативния, че е проявил пристрастност като е дал вяра на показанията на Миланов по причина, че обслужват обвинителната теза.

Висшите магистрати намират грешка и в това, че апелативните съдии не са разгледали иска за 40 000 лв. неимуществени вреди на Миланов срещу двамата подсъдими. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.